Отиди на
Форум "Наука"

Компютърна програма ще се опита да разкрие кой е написал Библията


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

От кого е била написана Библията? Това е въпрос, разискван в продължение на векове, но сега израелски учени са разработили компютърна програма, която ще хвърли малко повече светлина върху авторството на различните религиозни текстове в Книгата на книгите.

Чрез алгоритъм за анализиране на стила на текстовете може да се определи кога един пасаж е бил написан от повече от едно лице и от кое място в текста е започнала намесата на друг автор. За съжаление, програмата не би могла да ни каже имената на авторите.

Много хора вярват, че първите пет книги на Библията, т. нар.„Петокнижие", са били написани от един единствен автор - Мойсей. Въпреки това, много експерти настояват, че Петокнижието е дело на множество автори.

Компютърната програма ще помогне за напредъка на тези дебати чрез изследване на това, как синонимите, предлозите и други служебни думи се използват в рамките на различни пасажи, което може да разкрие, дали при писането на даден текст са участвали различни автори. Учените се надяват, че чрез техния алгоритъм субективизмът на тълкувателите на Библията ще бъде избегнат.

Изследователите от университета в Тел Авив тестват софтуеъра си, като му подават смесени пасажи от две книги на иврит, писани от пророците Йеремия и Йезекиил. Компютърът е успял да определи кои текстове на кого от двамата пророци принадлежат с точност от от 99%.

Алгоритъмът може също така и да ускори сравняването на текстове, като използва критерии, които не подлежат на интерпретиране, т.е. той може да игнорира самото повествование, или онова, което е имал предвид авторът.

http://www.dailymail...rote-Bible.html

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...
  • Потребител

Свещените писания имат един единствен автор – святият дух, който говори на хората чрез пророците и по-късно чрез пратениците, но посланието е негово. Затова, ако и да се вижда, че различни автори пишат, също така се вижда, че посланието е еднотипно за всичките 1500 години история на текста. За да не се загуби тази нишка е било необходимо някой да стои зад всичко написано. Иначе между хората винаги започват брожения, битка за власт, за пари, за влияние. Докато в Библията виждаме удивителна хармония от хора най-различни, които пишат толкова много време без да нарушат единството на текста. Така че каквото и да са открили оттогава еврейските учени, то не може да бъде сравнено със откровението на писанията, че те са написани от святия дух.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...