Отиди на
Форум "Наука"

Компютърна програма ще се опита да разкрие кой е написал Библията


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

От кого е била написана Библията? Това е въпрос, разискван в продължение на векове, но сега израелски учени са разработили компютърна програма, която ще хвърли малко повече светлина върху авторството на различните религиозни текстове в Книгата на книгите.

Чрез алгоритъм за анализиране на стила на текстовете може да се определи кога един пасаж е бил написан от повече от едно лице и от кое място в текста е започнала намесата на друг автор. За съжаление, програмата не би могла да ни каже имената на авторите.

Много хора вярват, че първите пет книги на Библията, т. нар.„Петокнижие", са били написани от един единствен автор - Мойсей. Въпреки това, много експерти настояват, че Петокнижието е дело на множество автори.

Компютърната програма ще помогне за напредъка на тези дебати чрез изследване на това, как синонимите, предлозите и други служебни думи се използват в рамките на различни пасажи, което може да разкрие, дали при писането на даден текст са участвали различни автори. Учените се надяват, че чрез техния алгоритъм субективизмът на тълкувателите на Библията ще бъде избегнат.

Изследователите от университета в Тел Авив тестват софтуеъра си, като му подават смесени пасажи от две книги на иврит, писани от пророците Йеремия и Йезекиил. Компютърът е успял да определи кои текстове на кого от двамата пророци принадлежат с точност от от 99%.

Алгоритъмът може също така и да ускори сравняването на текстове, като използва критерии, които не подлежат на интерпретиране, т.е. той може да игнорира самото повествование, или онова, което е имал предвид авторът.

http://www.dailymail...rote-Bible.html

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...