Отиди на
Форум "Наука"

Краят на Модерността или De-Westernisation


Recommended Posts

  • Модератор антропология

Естествоизпитателите от 19-ти век са били по-скоро жестоки хора; един от тях хвърлил жаба в тенджера с кипяща вода; жабата изскочила отвратена :crazy_pilot: ; същата жаба била поставена в студена вода, която бавно се загрявала към точката си на кипене. жабата не направила опит да излезе, защото бавното покачане на температурата било незабележимо за сетивата й, та се сварила, без да отчете промяната.

Имам голяма новина за противниците на западната демокрация. С либералната демокрация е сввършено. Има всички индикации за края на модерната епоха като под модерност разбирам това, на което даде начало френската революция от 1789-96; т.е. разбирането за универсалност на принципите на либералния демократизъм и разбирането за универсална приложимост на концепцията за (естествените) човешки права.

Със западния универсализъм е свършено.

Стоя зад думите си. Има индикации, че концепцията е необратимо мъртва (вкл на теоретично ниво) и върви процес на фазова промяна. Нямам предвид, че сащ ще сложи бурки на жените си, ще изостави научния рационализъм или ще се откаже от конституцията; не. имам предвид, че сащ и западна европа изоставят концепцията за универсална приложимост на модела си, и западът ще се превърне в още един частен случай измежду многото. Което е край на модерната епоха.

За 10 години цялата модалност на обществено поведение в сащ е променена, както и доминиращата модалност вътре в обществените науки. Маркс е мъртъв; социализмът е считан за продукт на западноевропейската модерност и брат на либералната демокрация; Джон Лок и Монтескьо - също (са мъртви). Горещата точка е в нещо, което се формулира като dewesternis(z)ation; както световната пролетарска революция, така и глобалното тържество на западния капитализъм са отменени.

Стоя зад думите си -който има уши - да чува - с либералната демокрация и епохата на просвещението е свършено. Както и със социализма. Не на последно място - по демографски причини.

Избирането на Обама и политиката му е последен опит на либералната демокрация да възстанови лидерската позиция на сащ и европа (вкл русия) в света - дали от либерални позиции, дали от социалистически, за запада няма значение. Опитът е обречен.

С модерността и нейните продукти - либерална демокрация и евро социализъм - е свършено. Постмодернизма все едно никога не се е състоял.

Амин.

Иде разпадане на цялата съвременност на хиляди късчета. Противоречието вътре в системата стана толкова голямо, че системата трябва да се откаже от принципите на които е построена, или да ги препотвърди, което обаче ще доведе до рухването й. Т.е. и двете ще доведат до рухването и; подобряване на системата е невъзможно, възможностите за това изчерпани или минимални.

От 5-6 години в американските университети върви дискусия има ли не-радикален ислям (а само преди 10 години въпросът беше, а има ли радикален ислям - и кой е той; невъзможен въпрос - могат ли милиард и триста милиона да се квалифицират като радикали?

За да се отговори, е необходимо пре-договаряне на понятията, трансформация на основни, централни понятия. Нова понятийна конвенция в обществените науки и в обществото. Което и върви в момента. Нормализация на радикализма обаче значи отказ от принципите на либералните демокрации. Идва нещо напълно ново и трудно описуемо.

За 20 години от сега, от сегашния свят няма да е останало много, ако изобщо нещо. Скоро такова нещо като "общи принципи" няма да има и дори ще е мръсна дума.

Няма връщане "назад", към предишното, новото е непознато.

Неотдавна влязох в щатите през един пункт в района на бъфало; района го помня изпаднал, сега се е пооживил от...мерките за сигурност и имплементациите на патриотичния акт, който е ревитализирал местната икономика. М/у канада и уса цъфтят едни прекрасни телени мрежи с бодлива тел; като в концлагер, само че по-технологично направени - напредък и иновации; бодливата тел е двойна, а във високата си отсечка, четворна, разклонена; Митничарите са млади синеоки нацистчета с бръснати глави (половината), носят по 2 пистолета и два уреда, които не са ми известни, но ми приличат на смъртозапните пистолети от пътеводителя на галактическия стопаджия :tooth: . Изглежда се гласят да воюват с представителите на някаква извънземна цивилизация от тия- едва ли ще да е с канада, там сме безобидни. Имах чувството, че влизам в бункер. Чувството обаче лъже. Нещо ново е. Преди мене минаваха някакви индуси с тюрбани; нацистчетата ги направиха да си свалят чалмите още в колата, за да ги проверят дали не крият нещо в тях. После ги измъкнаха от колата и не разбрах какво стана, само ги гледах как треперят, а аз давах газ, защото нямам тюрбан та ме пуснаха без проверки.

За колегите в щатите горната случка е нещо тривиално и напълно незабележимо, нещо с което са свикнали - подобно на жабата, която била свикнала на бавното повишаване на тембературата на водата, и това и попречило да забележи, че всъщност я вярят.

По важни са симтомите на огромна промяна в теорията на дисциплината, към която принадлежа; това, което предизвикваше радостни писъци вчера (глобализацията като победа едновременно на капитализите и пролетариите) е мъртво; колегите ми дори не помнят какво са пишели допреди 4 години; Днес гласовете са за деуестърнизейшън (кой както иска, така да го превежда) който се разбира като отказ от либералния модел като теория и практика и разбиване на монопола на запада в/у знанието и науката -последното като констатация, не като лозунг. Пример за последното е отмяната на "гражданското общество" - отменя се до второ нареждане като неактуален конструкт, и подмяната му с конструкта на "политическо общество" -там не всички са граждани, има и селяни, някои от които - с автомати, а има и такива с с пътнически самолети.

В момента сме свидетели на нещо много по-голямо от обичайната смяна на парадигмата на всеки 20-тина години; край на цялата епоха на съвременността; звучи толкова абсурдно, като го пиша. А е вярно. Това което върви, от гледна точка на системите е като френската и октомврийската революция, взети заедно. Разбира се, ще отнеме десетилетия. Индивидуалните агенти на промяната нямат почти никаква тежест, камо ли да "конспирират" или да влияят.9/11 е предизвикан от системни събития.

Странна генерация е нашата; толкова фундаментални промени преживяхме в рамките на житейския си път, че чак не ми се вярва да е възможно. сега остава и извънземните да дойдат, и ще сме преживели горе долу всичко, което може да се преживее. :biggrin:

Нещичко за раждането на епохата, която днес си отива: Модерността замести индивидуалния морал (който често почва с "Не убивай" "не кради" с трудова етика ("нищо лично. Просто бизнес. Да бъдем професионалисти")

Като резултат, парадоксално, в крайната фаза на модерността - т.е. съвремието, колективния морал подмени личния, което блокира развитието на индивида, но пък избуяха професионалните кодекси - на комуниста, на лекаря, на адвоката, на служителя и кво ли не. Благодарение на това станаха възможни, допустими и дори желателни най масовите убийства в историите на човечеството. Картезианската държава на модерността, родена от френската революция и теоретизирана от секуларните и мислители като Волтер, Маркс и Русо, както и машинарията й, се оказа кръволошка и безпощадна; и раят не се случи - ни на изток, ни на запад. Вмето раят, който обещаха секуларистите на Маркс и Волтер, обаче идва края на картезианската държава.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...