Отиди на
Форум "Наука"

Жертвоприношения в германските и скандинавските езически религии


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте,

Докато разглеждах темата за нашествието на викингите в Англия попаднах на тъй нареченото мъчение ''Червения Орел'', някои предполагаха, че то е имало сакрален характер.

Та се зачудих до колко е имало човешки жертвоприношения в германските и скандинавските езически религии, и какви са били.

Редактирано от Mr.Shades
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Може би темата е за историческия или етнологическия раздел, но да видим накъде ще тръгне.

Личното ми мнение е, че "червеният орел" е не толкова историческа реалност, колкото мотив от средновековната литература. Но е възможно да става дума и за объркано в християнските извори описание на старинен религиозен ритуал, може би жертвоприношение. Ето тук има дискусия по въпроса: "Кървав орел". Моите включвания там са под ник gregorianus.

Иначе в германо-скандинавските предхристиянски обичаи човешкото жертвоприношение се среща често. Или поне така ни уверяват изворите, които се опират на старинни устни традиции, но все пак произлизат от една вече християнска епоха, а и от християнски автори.

Засвидетелствано е сакралното цареубийство: според "Сага за Инглингите" на Снори Стурлусон (в: "Земният кръг") древните свеи принасят краля си Думалде в жертва на Один след няколко поредни неплодородни години. Предположението на Снори е, че кралят "няма късмет" и жертвоприношенията на животни, които е правил като върховен жрец, не са донесли плодородие.

Саксон Граматик твърди, че същите свеи (или шведите) до покръстването си всяка година са убивали чрез удавяне, обесване и/или удар с брадва хора, предназначени за жертва на Один при голямото жертвоприношение в Упсала. Това сведение го има и в други източници.

Жертви, но най-често животни са принасяни при мореплаване на богинята Ран, бога Егир и т. нар. "морски хора". При буря понякога е принасян в жертва някой човек "без късмет", за да се успокоят стихиите.

Прочута е "разходката около дървото", особен вид изтезание до смърт, което може би е с религиозен произход.

Част от изтезанията и убийствата в сагите обаче може би нямат религиозен произход.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мерси за изчерпателния отговор, темата за ''Кървавия орел'' я прочетох преди да постна тази тема.

Бихте ли казали какви са били местата на които са правени тези жертвоприношения, аз съм чел за дърво пред което са принасяни хора мисля, че за плодородие.

П.С Ако искате разкажете повече за тази ''разходка около дървото''.

Редактирано от Mr.Shades
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Основният източник тук са кралските саги на Снори Стурлусон.

Според тях преди покръстването на скандинавските страни са съществували храмове на боговете. Става дума за сгради, построени от дърво и/или камък, но нямаме много данни за това как са изглеждали. Снори твърди, а и археологията потвърждава, че са съществували каменни и дървени дялани стълбове, един вид примитивна скулптура на богове, които вероятно са били държани в такива храмове, а може би и не само там.

Обичайните жертвоприношения (най-често на животни) обикновено са правени на открито, а не в храмовете.

Съществували са и единични изправени камъни (да не се бъркат с келтските менхири), гробници от каменни блокове, надгробни могили, както и надгробни камъни с рунически надписи. Жертвоприношения при определени поводи, изглежда, са правени на повечето подобни места.

Тацит твърди, че германите почитат боговете си в горите, но може би е повлиян от по-ранни автори, писали за галите. Знаем, че до началото на девети век саксонците почитат боговете си най-често край реки и езера.

За жертви, правени пред свещено дърво - например пред ясен - имаме разнообразни сведения.

Напълно е възможно култът към всяко отделно божество да е имал конкретни детайли, при това - за всяка област.

За разходката има данни и в другата тема.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребители

Не знам на кое викаш "повече интерес" :) Ако ти самият имаш интерес, ще намериш информация. В горните два постинга съм споменал имена на извори, а Интернет е голям. Вече няма начин да не намериш текстове или коментари на всеки език, който ползваш. Факт - иска време и ровичкане, пък и умение да отделиш смислената информация от глупостите в Мрежата. Може би трябва да пуснем една тема за това как се търси информация... ако някой вече не е пуснал такава.

Повечето оцелели извори, които говорят за жертвоприношения у германоезични народи, са или от скандинавски произход, или засягат скандинавците. Както казах, това са най-вече сагите. В темата в "Бойна слава" пък е спомената нашироко и скалдовата поезия. А тук във форума имаме и раздел за германо-скандинавски извори.

На български вече има издадени и няколко нелоши популярни книги за средновековните скандинавци, които човек може да си търси.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...