Отиди на
Форум "Наука"

Кои са големите заблуди в популярната психология?


Recommended Posts

  • Администратор

Много хора смятат, че противоположностите се привличат романтично, че личното щастие се определя от външни обстоятелства, които ни заобикалят, или че язвите се образуват следствие на стрес, но в „50 големи мита на популярната психология" (ИК „

Изток-Запад") няколко професионални учени и автори в областта се събират и развенчават тези и много други подобни често срещани и погрешни твърдения.

50_mita_cover.jpgМайкъл Шърмър, изтъкнатият учен, издател на сп. „Скептик" и автор на „Пазарното мислене", най-добре описва „50 големи мита на популярната психология":„Понеже използвам само 10 % от мозъка си, трябваше да си пусна Моцарт, докато четях тази книга, а после да се подложа на хипноза, за да си възстановя спомена за четенето поради потиснатите травми от ранното ми детство, които от време на време се проявяваха чрез извънтелесно преживяване или свръхсетивно възприятие... а ако повярвате и на една дума от това, трябва да прочетете тази книга – два пъти, ако разкритията за развенчаването на митове станат причина да потиснете спомена за нея." Макар и шеговито, Шърмър посочва доста конкретни проблеми. Психологията е неразделна част от нашето ежедневие; тя определя в голяма степен целия ни живот – докато спим и сънуваме, докато работим, докато обичаме и докато мразим, докато помним и забравяме, тя е част от нас. И въпреки важното място, което заема в нашето всекидневие, изненадващо много неща, които приемаме за истина в областта на психологията, се оказват чисто и просто митове. През човешка история митовете са изпълнявали централна функция тъй като чрез тях хората са се опитвали да си обяснят това, което не разбирали... и от което се страхували. Днес функцията на митовете на популярната психология е почти същата.

В речниците се срещат редица определения на думата „мит", но обикновено той се смята за „широко разпространено, [но невярно] вярване или история, която с времето се е свързала с човек, обичай или събитие" или „измислица или полуистина, особено такава, която представлява част от идеология" (според American Heritage Dictionary). „50 големи мита на популярната психология" има за цел да развенчае широко разпространените вярвания, които недвусмислено противоречат на резултатите от психологическите изследвания или преувеличенията и изопачаванията на твърдения, в които се крие зрънце истина. Какъвто и да е произходът на общоприетите грешни схващания, разглежданите в това издание митове звучат толкова убедително, просто защото удобно съответстват на един по-широк възглед за човешката природа, който се струва правдоподобен на голям процент хора. Авторите Скот Лилиенфелд, Стивън Джей Лин, Джон Русайо и Бари Байърстийн поддържат и тезата, че разбиването на митовете трябва да се превърне в съществен компонент от психологическото образование, защото дълбоко вкоренените вярвания в погрешните психологически схващания могат да попречат на студентите да разберат човешката природа.

Истинското знание се печели трудно и тази навременна и забележителна книга ни подсказва, че съкрушаването на лъжите също не е лесно. „50 големи мита на популярната психология" е първата книга, която изследва пълната сфера на съвременната поп психология и поставя най-разпространените психологически схващания под микроскопа на научните доказателства. Въпреки това техническият език в изданието е сведен до минимум, за да може да се чете с еднакво удоволствие от специалисти и неспециалисти, тъй като авторите целят едновременно да развенчаят популярни, но лъжливи вярвания, и да въоръжат читателите с истинско знание, което да използват, за да вземат по-добри решения.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...