Отиди на
Форум "Наука"

Предприятията задлъжняват заради свиващите се пазари


Recommended Posts

  • Администратор
Проучване на Института за икономически изследвания при БАН сочи, че част от фирмената задлъжнялост е фиктивна, с цел да се прикрие или източи ДДС. Свиващите се пазари са основен проблем за предприятията и водещ фактор за нарастване на техните задължения. Това показват резултатите от социологическо проучване на Института за икономически изследвания при БАН, проведено това лято сред 200 активно работещи частни дружества.
Мнението се споделя от две трети от интервюираните, които смятат още, че за фирмите е обичайна практика да превръщат продажбите в разсрочие, т.е. да трупат дълг. Като доказателство за това изследването сочи, че отлагането на плащанията към доставчици е най-често предприеманата мярка за справяне с финансовите проблеми. Изводът на икономистите на БАН се потвърждава и от данните на НСИ, според които общият обем на задълженията към доставчиците през 2012 г. се е увеличил с 2.016 млрд. лв., като миналата година е достигнал 52.186 млрд. лв. при 50.170 млрд. лв за 2011 г.
За първи път обаче темпът на нарастване на вземанията на предприятията е по-голям спрямо темпа на нарастване на задълженията, подчерта проф. д-р Митко Димитров, директор на Института за икономически изследвания при БАН. През 2012 г. те достигат 71.181 млрд. лв., като вземанията са 5.229 млрд. лв., а задълженията - 4.580 млрд. лв. За икономистите на БАН това е ясна тенденция за оздравяване на българската икономика.
Друг извод от изследването е, че част от фирмената задлъжнялост е фиктивна, с цел да се прикрие или източи ДДС. Като най-рискови се посочват фирмите с до три години пазарна история, добави д-р Ивайло Янков. Според него, освен подобни спекулативни и нечисти действия, налице са и вътрешнофирмени стимули за задлъжняване на предприятията. Като пример за това той посочи, че в 36,3 на сто от случаите заплащането на мениджърите е напълно обвързано с резултатите на предприятието, а в 18,9 на сто от случаите това е частично.
Високите банкови лихви стимулират част от предприятията да забавят плащанията към доставчиците – в близо 52% от случаите. Малко над една трета от компаниите срещат трудности да получат допълнително финансиране чрез банкови заеми, сочи още изследването.
Прави впечатление, че фирмите, които работят за износ, са много по-стабилни от компаниите, които работят за вътрешния пазар, допълни от своя страна проф. д-р Гарабед Минасян. По думите му, трябва да се отбележи, че вземането на дълг „не е мръсна дума", като важното е как се управляват чуждите пари. Това заключение може да се направи както по отношение на фирмените финанси, така и на държавните.

post-6-0-72258300-1383557276_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...