Отиди на
Форум "Наука"

Слънчеви лъчи с едно щракване на ключа


Recommended Posts

  • Администратор

CoeLux_MarketSun.jpg

· Ако сте в болница, работите в офис или пътувате за работа всеки ден, вие ще бъдете от първите, които ще се възползват от технологията COELUX, чрез която слънчевото небе е винаги и навсякъде над вас!

· Проектът е сред дванайсетте иновативни технологии, отличени на Innovation Convention през март 2014 г. в Брюксел и се очаква да завземе значима част от световния пазар на осветителни изделия на обща стойност 58 милиарда евро.

Представете си какво е да сте в стая без прозорци и да усещате слънчевите лъчи върху лицето си. Това уникално преживяване вече е възможно благодарение на проекта COELUX, подкрепен от ЕС. Чрез симулация на разпръскването и предаването на естествена светлина в затворено помещение се постигат физичните и оптичните ефекти на слънчева светлина, преминаваща през атмосферата. Доказано е, че това явление има положителен ефект, като увеличава чувството за комфорт в затворена и подземна среда.

Чрез обединяване на най-новите енергоспестяващи LED-технологии със сложна оптична конструкция, основана на нанотехнологии, получаваме високотехнологична прозоречна система. В резултат, COELUX не само има потенциала да стане революционизираща иновация в съвременната индустрия на осветлението и дизайна, но и да допринесе за добруването на хората в Европа и отвъд нея.

„С COELUX можете да се радвате на слънчевото небе винаги и навсякъде!” – каза проф. Пауло Ди Трапани, координатор на проекта и физик в Университета на Инсубрия в Комо, Италия, чиито изследвания през последните десет години са водени от желанието да бъде пресъздадена естествената светлина. „Положителните въздействия на COELUX са трудни за описване, както е трудно да опишем мириса на един парфюм или оттенъка на тропическото слънце. Те са резултат от усещането за безкрайно пространство, което се създава чрез тази технология. Имаме данни, събрани в процеса на работата, които сочат, че дори на хора с клаустрофобия им е спокойно и добре, когато им свети COELUX, макар че са престояли определено време в стая без прозорци.” Технологията е собственост на CoeLux Srl - дъщерната организация на Университета в Инсубрия.

Все по-голямо осъзнаване на влиянието на светлината върху здравето и самочувствието

ООН обяви 2015 г. за Международна година на светлината с цел хората по света да осъзнаят по-добре как светлината може да има положително въздействие върху нашето здраве и настроение. Топлата, изкуствена, пряка слънчева светлина осветява и очертава предметите, правейки домашните и публичните пространства по-привлекателни и приканващи. Играта на светлосенките придава на предметите обем и форма и променя начина, по който хората реагират на и взаимодействат със своята среда.

Технологията COELUX ще бъде от полза за всеки, който не получава достатъчно слънчева светлина. Тя е предназначена по начало за индустрията на здравеопазването, но може да бъде приложена и в най-различни среди като жилища под наем, хотелиерство, музейно дело, летища, подземен транспорт, балнеолечение, спортни центрове, кина, офиси и заводи. Хората, живеещи или работещи в подземни пространства, защото не достига площ, или защото така се справят с екстремния климат – примерно в Канада или в Обединените Арабски емирства, ще спечелят много от тази технология. Същото важи и за хора от страни, далечни от Екватора и близо до Арктика и Антарктика, до които естествената светлина не достига през дълги периоди всяка година.

Как работи COELUX

COELUX съчетава три основни елемента:

· Последната дума на LED-технологиите за възпроизвеждане на светлинния спектър;

· Сложна оптична конструкция, създаваща усещане да дистанция между „човека”, „слънцето” и „небето”;

· Наноструктурирани материали в слой от няколко милиметра, които пресъздават целия процес на Релеево разсейване, което се получава в атмосферата.

Тези елементи са съчетани във високотехнологична прозоречна система, предлагаща широка гама от възможности за вътрешно-архитектурен дизайн. COELUX има опции за три светлинни режима: „северно-европейски”, „средиземноморски” и „тропически”.

Видео на: www.coelux.com

Развитие и комерсиализация на продукта

Изследователският проект COELUX е получил 2,5 милиона евро от ЕС по Седма рамкова програма. Проф. Ди Трапани твърди: „Европейското финансиране ни позволи да инвестираме в изследователска и развойна дейност и да покрием демонстрационните разходи. Тази помощ беше безценна при убеждаването на други инвеститори да се включат и да ни подкрепят. Ние призоваваме други научни звена да се обръщат към ЕС, защото това разкрива нови възможности.”

Технологията COELUX ще бъде готова да излезе на пазара към края на 2014 г. Тя ще бъде важна бизнес възможност за партньорите на проекта и мрежата европейски предприятия, въвлечени в нейното производство, демонстрация и внедряване. Световният светлинен пазар се оценява на около 58 милиарда евро – и тази революционна иновация е на добра позиция да вземе част от пазара, като засили конкурентоспособността на Европа и създаде работни места, с което още повече ще подобри благосъстоянието на европейските граждани.

Майкъл Дженингс, говорител на Еврокомисаря за Научни изследвания и иновации Мойра Гейгън-Куин, каза: „Нанотехнолоагията развива и дори революционизира много области от живота ни – енергетика, транспорт, медицина, безопасност на храните, здраве и добро самочувствие. COELUX е забележителен пример как една обикновена, но трудно осъществима идея – пресъздаването на слънчевата светлина – става реалност. Очевидно тя има огромен потенциал за промяна в живота на хората”.

post-1-0-35879200-1396362571_thumb.jpg

post-1-0-16678200-1396362572_thumb.jpg

COELUX

COELUX ® е изследователски проект, финансиран от ЕС по 7-ма Рамкова програма (FP7). Европейската комисия е поставила COELUX сред дванайсетте иновативни технологии, отличени на Innovation Convention през март 2014 г. в Брюксел. COELUX съчетава три основни елемента: последната LED-технология, която възпроизвежда спектъра на слънчевата светлина; сложна оптична система, която създава усещането за разстояние между човека, слънчевото небе и наноструктурирани материали, които възпроизвеждат процеса на Релеево разсейване в атмосферата. Тези елементи са съчетани в системата „високотехнологичен прозорец”, която дава огромни възможности за вътрешно-архитектурен дизайн. COELUX е резултат от сътрудничество между COELUX, собственик на светлинната технология (IT), Next Limit Technologies, собственик на фотореалистичния апарат Maxwell Render (ES), и Ekspobalta – отговаряща за масовото инсталиране на COELUX по света (LT), както и изследователските партньори Griffin Software Srl, (RO), Eidgenцssische Technische Hochschule (CH), Bartenbach GmbH, Aldrans (AT) и Comonext Scpa (IT).

Европейски инвестиции в научни изследвания и иновации

На 1 януари 2014 г. Европейският съюз стартира „Хоризонт 2020” – нова 7-годишна програма за финансиране на научни изследвания и иновации. През следващите седем години близо 8 милиарда евро ще бъдат инвестирани в проекти за научни изследвания и иновации, подкрепяйки по този начин европейската икономическата конкурентоспособност и разширявайки границите на човешкото познание. Този изследователски бюджет на ЕС е насочен най-вече към подобряване на ежедневието на европейските граждани в области като здравеопазване, околна среда, транспорт, храни и енергия (виж графиката). За допълнително насърчаване на инвестициите в частния сектор и създаване на висококвалифицирани работни места, ЕС развива изследвания в партньорство с фармацевтичния, космическия, автомобилния и електронния сектор. „Хоризонт 2020” ще се фокусира специално върху преобразуването на идеи в пазарни продукти, технологии и услуги.

Информация за най-новото в сферата на европейските научни изследвания и иновации ще намерите на:

http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

http://www.facebook.com/innovation.union

http://twitter.com/innovationunion

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...