Отиди на
Форум "Наука"

12 млади учени са претендентите да станат българското лице на науката за 2014г


Recommended Posts

  • Администратор

internationalfamelab_black.jpg

12 млади учени са претендентите

да станат българското лице на науката за 2014г.

Вече са ясни финалистите в конкурса "Лаборатория за слава FameLab", които ще покажат, че за наука може да се говори по разбираем и атрактивен начин.

Удивително е как на пръв поглед сложни научни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си конкурс „Лаборатория за слава FameLab”, който за 8-ма поредна година търси българското лице на науката. Търси онези млади учени, чиято страст към науката може да зарази с жажда за нови знания хора от най-различни възрасти и професии.

Конкурсът се провежда във формат, добре познат от популярните телевизионни предавания –кандидатите се явяват на кастинг и имат само 3 минути, за да направят атрактивна презентация на научна тема. Представянето трябва задължително да е научно-достоверно, но и да е поднесено по атрактивен и разбираем от общата публика начин.

След кастингите в София и Пловдив бяха избрани 8 сигурни финалисти и 4 резерви. Всички те ще преминат майсторски клас по комуникация на науката, воден от британски преподавател и българска актриса, за да се подготвят за националния финал. Резервите също имат шанс да се състезават на финала, но това ще зависи от представянето им по време на майсторския клас.

Конкурсът "Лаборатория за слава FameLab", създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, стана международен благодарение на Британски съвет и вече се провежда в над 25 страни по целия свят. Понякога оприличаван на "Евровизия за учени”, международният финал събира националните победители от всички участващи държави и се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят.

Преди да стигнат до международния финал обаче кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и одобрението на журито в своите собствени държави. България участва в конкурса още от самото му начало преди 8 години благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието и науката и Форум Демокрит. От тази година „Лаборатория за слава FameLab” се подкрепя и от компанията Аурубис България, която ще даде специална награда на един от финалистите. Наградата ще включва финансов стимул за участника, както и възможността да прекара няколко дни с екип специалисти в производството на компанията в гр. Пирдоп, където ще се запознае в детайли с процесите и технологиите в един от най-модерните металургични заводи в Европа.

Основни медийни партньори са National Geographic Channel Bulgaria и Българската национална телевизия.

Кои са финалистите?

Алексей Митев e студент по Медицина в Медицински университет – София. Алексей разказа за удивителния и героичен живот на сперматозоидите, и защо трябва да бъдем щастливи, че ни има. Възможността един сперматозоид да оплоди една яйцеклетка е 1 на 500 милиона, докато възможността да уцелиш 6-ца от тотото е 1 на 14 милиона.

Видео от кастинга: http://youtu.be/5qaySYa3twc

Анелия Дакова е асистент по Физика и оптика в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Анелия обясни, че светлината представлява поток от фотони, чиято двойствена природа е причината да се радваме на такива красиви природни феномени като дъгата след дъжд, но и да създаваме модерни технологии за производство на електричество от слънцето.

Видео от кастинга: http://youtu.be/jgv1pMT3abo

Ахмед Хассан е от Египет и в момента е в България, защото е докторант по Биотехнологии в Химикотехнологичен и металургичен университет. Участвал е в кастинг за FameLab в Египет, но в българското издание на конкурса за първи път става финалист. Ахмед обясни как скъпите ензими, необходими за откриване на токсични елементи в храните, могат да се ползват многократно и така да се спестят производствени разходи.

Видео от кастинга: http://youtu.be/5Fi-BJ3dKpw

Костадин Костадинов е студент по Медицина в Медицински университет – Пловдив. Костадин обясни колко е важна програмираната смърт на клетките, за да бъдем здрави. Може би няма да повярвате, но този сложен биологичен процес има връзка с… турските сериали.

Видео от кастинга: http://youtu.be/Ow99SIa83Kk

Николай Пенов е студент по Метеорология в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и

работи в Национален институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН. Николай разказа за оптическите илюзии, които създават миражите. Въпреки че често са красиви, могат да бъдат и опасни – смята се, че трагичният инцидент с кораба Титаник се е случил заради мираж, който е намалил видимостта.

Видео от кастинга: http://youtu.be/peSiUr3-zcM

Ния Тошкова е студент по Екология и опазване на околната среда в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Ния разказа как различни биологични видове могат да еволюират заедно и да се приспособят да съжителстват без да си пречат един на друг – също като при един дългогодишен брак.

Видео от кастинга: http://youtu.be/m9j4qQprGf0

Марина Маринова е студент по Компютърни науки в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Марина използва приказката за принцесата и граховото зърно, за да ни обясни как да пресмятаме различни математически комбинации. Дори успя да разкаже цялата математическата приказка в рими, които сама е съчинила.

Видео от кастинга: http://youtu.be/zry-GpdIq1o

Мирослава Димитрова е студент по Биология в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Мирослава обясни как растенията комуникират чрез химически сигнали и по този начин си помагат, когато са застрашени. Например, при нападение от насекоми някои растения могат да излъчват химически вещества, с които да привлекат животни, хранещи се със съответните насекоми.

Видео от кастинга: http://youtu.be/hdel1w_8Rf4

Кои са резервите?

Ваньо Везиров е студент по Медицина в Медицински университет – София. Ваньо обясни има ли връзка между менструалния цикъл и статистическия факт, че жените живеят по-дълго от мъжете.

Видео от кастинга: http://youtu.be/xpezNnw_Yak

Ивайла Сопотенска-Декина е инженер-технолог по Технологии на ферментационните продукти, която сега работи в IBM. Ивайла ни удиви като разказа как можем да направим бяло вино от червено грозде.

Видео от кастинга: http://youtu.be/sGQRSqdI5co

Костадин Андонов е студент по Биология в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Костадин ни разказа за така наречения „импринтинг“, благодарение на който ние знаем, че сме хора, патенцата знаят, че са патенца и т.н. Импринтингът може да обясни защо диви животни, отгледани от хора, понякога не могат да създадат потомство, тъй като възприемат хората за свой вид.

Видео от кастинга: http://youtu.be/6zyluTx0ymc

https://www.youtube.com/watch?v=6zyluTx0ymc

Наско Стаменов е студент по Химия в Софийски университет "Св. Климент Охридски" и се явява на FameLab за втори път. Наско разказа за не-нютоновите течности, които имат удивителното свойство да противодействат, когато към тях бъде приложена сила. С такива течности се експериментира за създаването на бронежилетки , които са гъвкави и меки в нормално състояние, но при удар с куршум променят състоянието си и не допускат той да премине през тях.

Видео от кастинга: http://youtu.be/rJTLKZj_oPQ

https://www.youtube.com/watch?v=rJTLKZj_oPQ

Целта на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” е да докаже, че за наука може да се говори пред неспециализирана публика по разбираем и забавен начин, при това без компромис с научното съдържание. Кандидатите могат да бъдат от цялата страна, но трябва да са от природо-математическите и инженерни науки.

Една от най-големите награди за всички финалисти е участието им в майсторски клас по комуникация на науката. В него ще могат да усъвършенстват своите умения за комуникация, с помощта на британски и български преподаватели. Тази година майсторският клас ще бъде воден от проф. Франк Бърнет и актрисата Ангелина Славова.

Франк Бърнет е първият професор по специалността „Комуникация на науката“ в Обединеното кралство и е сред основателите на Челтнъмския фестивал на науката. Завършил е Биохимия в университета Сейнт Андрюс, а по-късно защитава докторска степен по Невроендокринология в Университета Оксфорд.

След майсторския клас участниците ще се явят на националния финал, който вече за четвърта поредна година ще се проведе в рамките на Софийския фестивал на науката, на 9 май 2014г.

За спечелилите първо, второ и трето място на националния финал са предвидени парични награди съответно по 1000 лв., 700 лв. и 500 лв. Освен това победителят ще представи страната ни на международния финал в Обединеното кралство и ще бъде гост на Челтнъмския фестивал на науката като Британски съвет поема всички разноски по пътуването и престоя му. Ще има и специални награди от нашите партньори.

* * *

Националните издания на конкурса „Лаборатория за слава FameLab” във всяка от участващите държави се организират чрез местните офиси на Британски съвет. В България основни съорганизатори са Британски съвет и Министерството на образованието и науката. Конкурсът се провежда със специалната подкрепа на компания Aurubis България. Партньори на „Лаборатория за слава” са Форум „Демокрит“, Българската академия на науките, Съюзът на учените в България, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Медицински университет – Плевен, Столична община, National Geographic Channel Bulgaria, Българската национална телевизия, в. Аз-буки, сп. BBC Знание, онлайн списание БГ Наука, Издателство Сиелаи др.

Повече информация за конкурса можете да намерите на сайта www.famelab.bg

Бележки за редакторите

· Британски съвет е международната организация на Обединеното кралство за културен и образователен обмен. Създаваме възможности за хора от целия свят и Обединеното кралство да се опознаят и изградят трайни отношения на доверие помежду си. Работим в областите Изкуства, Английски език, и Образование и общество – в това число наука и спорт, и по този начин допринасяме за повишаване на сигурността и просперитета на Обединеното кралство и повече от 100 държави по целия свят, където имаме представителство. За нас това е израз на културни взаимоотношения. Ние сме неполитическа организация, която работи на ръка разстояние от правителството.

· Аурубис е водещата интегрирана група за производство на мед и най-големият преработвател на мед в света. Ние произвеждаме 1 млн. тона медни катоди всяка година и различни медни продукти от тях. Производствената ни експертиза е движещата сила на нашия успех. Медодобивния завод на групата се намира в близост до гр. Пирдоп, България. Той е построен през 1958 г. и се състои от няколко основни производствени единици: металургично производство, рафинерия за катодна мед, производство сярна киселина и обогатителна фабрика. През 2012 г. производството на Аурубис България възлиза на 297 000 тона анодна мед, 226 000 тона катодна мед и 1 милиона тона сярна киселина. През последните 10 години за модернизиране на производството в компанията са инвестирани над 500 млн. евро. Повече за компанията на www.aurubis.com/bulgaria.

Други видео материали:

Национален финал 2013

http://www.youtube.com/playlist?list=PLhdNzu8epL-1l_kzZHOCuyCT3j90Nvvak

Международното издание на FameLab

http://www.youtube.com/user/famelab

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...