Отиди на
Форум "Наука"

Колело в куфарче ще направи градовете ни по-зелени


Recommended Posts

  • Администратор

· Електрически велосипед, който се сгъва до размера на ръчно куфарче и тежи само 7.5 кг., скоро се очаква да превземе европейските велоалеи и успешно да конкурира градския транспорт.

· Супер иновативните дизайн и производствен процес на Bike Intermodal отварят врата за ново поколение сгъваеми колела. Да слезем от колите си и да направим нашите градове по-зелени!

Bike%20Intermodal_02.png

Малко неща могат да се сравнят с удоволствието от карането на колело. Велосипедът е и много практично средство за придвижване. В натоварената градска среда обаче, където пътуващите често се налага да пресичат целия град, карането на велосипед може да се окаже по-сложно. Зачестяват и кражбите на велосипеди. Сгъваемите велосипеди се оказват значим фактор за подпомагане на градската мобилност – те лесно се комбинират с пътуване с кола или с градски транспорт. Спонсорираният от ЕС проект Bike Intermodal разработи нов прототип на сгъваем велосипед, който тежи 7.5 кг. и може да се носи в куфарче с размери 50см. х 40 см. х 15 см. Сгънат велосипедът Bike Intermodal заема съвсем малко място, лесно може да се съхранява, транспортира или просто да стои в ъгъла на ресторанта, бара или киното. Частите му се рециклират 100%, което значи че велосипедът има пълен екологичен жизнен цикъл: от производството до употребата и рециклирането.

Според Алессандро Белли от Tecnologie Urbane, ключов партньор на проекта и основател на start-up компанията, „в Bike Intermodal комбинирахме най-добрите дизайнерски и производствени практики; използвахме най-модерните материали, за да произведем свръхкомпактен, максимално лек и красив велосипед, идеален за нуждите на градския живот. Надяваме се, че Bike Intermodal ще спечели на своя страна не само запалените велофенове, но че ще насърчи и досегашните скептици да яхнат велосипеда, и да почувстват свободата на придвижването с колело.”

post-1-0-07624900-1400243337_thumb.jpg

Революция в дизайна на сгъваеми велосипеди

Около 135 млн. сгъваеми велосипеди се произвеждат всяка година, което представлява средно 2% от пазара на колела. Bike Intermodal се движи от типичната за велосипеди верига на доставки към един нов модел на предлагане, вдъхновен от автомобилната промишленост. „Ние подсилихме здравината на колелото, като минимизирахме частите и използвахме най-устойчивите и най-леки материали, като магнезий например. Всяка отделна част е тествана и рециклируема. Фокусът е върху контрола на качеството, жизненият цикъл на продукта и екологичната целесъобразност,” подчертава г-н Белли.

Рамката на „интермодалния велосипед” се изработва от лят алуминий или магнезиий и ветроходни кабели. Тя се сгъва и разгъва като авиационен колесник. Пилотният модел използва и графен, който укрепва и олекотява рамката още повече. Специален двигател, разработен от партньора на проекта Maxon Motor (BRAUN family), повишава мобилността, без да добавя прекомерно тегло. Дори с мотора, велосипедът тежи почти два пъти по-малко от обикновен сгъваем велосипед без електрически двигател и заема около 1/5 от пространството.

Теглото и размерът на колелото са оптимизирани след проведени теренни проучвания под ръководството на Университета във Флоренция. Изследователски въпросници и тестове с конкурентни сгъваеми велосипеди са проведени сред специална извадка от хора, ежедневно пътуващи до работа, и студенти, за да помогнат на екипа да отчете различните елементи, които максимално ще улеснят употребата на прототипа. Проучванията са реализирани от партньорските компании за обществен транспорт ATAF и LPP във Флоренция (Италия) и Любляна (Словения).

Развитие и комерсиализация на продукта

Изследователският проект Bike Intermodal получи финансиране в размер на 1.58 млн. евро от ЕС. След края на проекта едноименната start-up компания продължи оптимизирането на дизайна и производството и в момента е готова с търговски прототип на велосипеда. Текат преговори с редица спортни фирми, както и със значими компании в автомобилната индустрия, които да започнат производството на Bike Intermodal. Г-н Белли изчислява, че при максимално оптимизирано производство, иновативния сгъваем велосипед може да струва 800 евро за безмоторен вариант и 1300 евро за електрически велосипед. Свръх минимизирана „фикси” [1] версия може да струва 500 евро. При положение, че повече от две трети от европейското население живее в градовете и тенденцията е градското население да продължи да се увеличава, потенциалният пазар на Bike Intermodal е значителен.

Майкъл Дженингс, говорител на Еврокомисаря за Научни изследвания и иновации Мойра Гейгън-Куин, каза: Bike Intermodal е пример за иновация, каквато имаме нужда да виждаме по-често в Европа. Тя подобрява качеството на живот и икономическата конкурентоспособност. Една от основните цели на „Хоризонт 2020, нашата нова програма за финансиране на научните изследвания и иновациите, е да даде шанс на добри идеи като тази да извървят пътя от изследователската лабораторията до пазара. Колкото по-иновативни компании имаме, толкова по-добре ще бъде за европейската икономика."

Повече информация ще намерите на: www.bike-intermodal.eu

Bike Intermodal

Bike Intermodal е изследователски проект, финансиран от Европейския съюз в рамките на Седма рамкова програма (FP7). Проектът обединява партньори от частния и публичния сектор, както и изследователски институти: компанията Tecnologie Urbane (Италия) се фокусира върху градския дизайн във всичките му аспекти – от транспортиране до микро-урбанизъм, от комуникация до градско обзавеждане; Trilix (Италия) е компания за автомобилен и инженерен дизайн; LPP (Совения) и AFAT (Италия) са доставчици на обществени транспортни услуги; Maxon Motors (Чехия) е водещ производител на високо прецизни микро устройства и системи; Ticona (Германия) е водещ производител на полимери за автомобилната, електрическата и електронната промишленост; и Университета на Флоренция (Италия).

Европейски инвестиции в научни изследвания и иновации

На 1 януари 2014 г. Европейският съюз стартира „Хоризонт 2020” – нова 7-годишна програма за финансиране на научни изследвания и иновации. През следващите седем години близо 8 милиарда евро ще бъдат инвестирани в проекти за научни изследвания и иновации, подкрепяйки по този начин европейската икономическата конкурентоспособност и разширявайки границите на човешкото познание. Този изследователски бюджет на ЕС е насочен най-вече към подобряване на ежедневието на европейските граждани в области като здравеопазване, околна среда, транспорт, храни и енергия (виж графиката). За допълнително насърчаване на инвестициите в частния сектор и създаване на висококвалифицирани работни места, ЕС развива изследвания в партньорство с фармацевтичния, космическия, автомобилния и електронния сектор. „Хоризонт 2020” ще се фокусира специално върху преобразуването на идеи в пазарни продукти, технологии и услуги.

post-1-0-05230000-1400243103_thumb.jpg

Информация за най-новото в сферата на европейските научни изследвания и иновации ще намерите на:

http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/

http://www.facebook.com/innovation.union

http://twitter.com/innovationunion

Кратко видео може да видите на: http://on.fb.me/1g8jTjw

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...