Отиди на
Форум "Наука"

Ще изяде ли мишката книжката?


Recommended Posts

  • Администратор

Моника Коперска: Напишете писмо върху стъкло

Автор: Габриела Панчева, стажант

Как да складираме информация, така че да оцелее и да бъде използвана в бъдещето?

В природата нищо не е вечно, сподели полската химичка Моника Коперска в рамките на Софийския фестивал на науката. С времето материалите се разграждат – металът корозира, пластмасата остава за дълго време в природата, но във формата на малки частици, така че не може да се използва за съхранение на информация, хартията, в зависимост от какво е направена, памук или дървесина, и как се съхранява, има различна продължителност на живота, която все пак не надхвърля няколко стотин години.

Стъклото е един от най-издръжливите материали и компанията Hitachi създава устройство за запаметяване на информация, което ако не завинаги, то ще оцелее поне няколко стотин милиона години. Направено е от кварцово стъкло, в което е въведен бинарен код, и информацията може да бъде разчетена с микроскоп.

1_1.png

Друго устройство, за което производителите твърдят, че би оцеляло повече от 1000 години, е M-disc. Един от слоевете на диска е изграден от вещество, подобно на камък, което с течение на времето не деградира.

post-1-0-35136700-1432029513_thumb.png

Основната функция на молекулата на ДНК е дълготрайното съхранение на информация. През 2012 година учени „отпечатват“ милиони книжни копия върху ДНК с размер на нокът. Няма материал, който да побира повече информация от ДНК.

Знаейки това, Вие какъв материал бихте използвали, ако искате да изпратите писмо на някого в бъдещето?

От сайта: http://nauka.bg/a/%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BC%D0%BE-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%BE

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...