Отиди на
Форум "Наука"

Връчиха наградите за съществен принос в областта на науката


Recommended Posts

  • Потребител

post-8659-0-09621300-1434706169_thumb.jp

/КРОСС/Тази година за първи път се връчват награди за високи научни резултати от партньорите на България в наукометрията - Елзевир и Томсън Ройтерс.
Това се случи на церемонията по връчването на наградата „Питагор" за съществен принос в областта на науката.
Удостояването на български учени е регламентирано в Закона за насърчаване на научните изследвания, чл. 6 а: „За стимулиране на български учени и научни колективи министърът на образованието и науката може да учредява награди за принос и постижения в областта на научните изследвания".
Министерството на образованието и науката има дългогодишна традиция за връчване на отличия на учени, научни колективи и организации за съществени научни постижения. Основната цел е повишаване престижа на научната кариера и на професията учен в обществения живот.
Наградите "Питагор" са учредени през 2009 г. като продължение на годишните награди за наука, които се присъждат и преди това в просветното министерство.
В тазгодишното издание на наградите за наука „Питагор" бяха номинирани над 40 учени от висшите училища в страната. Те се състезаваха помежду си в следните категории:
• Голяма награда „Питагор" за млад учен;
• Голяма награда „Питагор" за успешен ръководител на международни проекти;
• Награда „Питагор" в техническите науки;
• Награда „Питагор" в природните науки и математика;
• Награда „Питагор" в биомедицинските науки;
• Награда „Питагор" в обществените и хуманитарните науки;
• Награда за научен колектив с внедрени разработки в бизнеса.
Компетентно жури съставено от носители на наградата в тези категории през годините, класира кандидатите.
Носителите на наградите в „Оскарите за наука" получават статуетка, изработена от Вежди Рашидов или холограма на статуетката „Питагор" и парична сума.
Голямата награда за млад учен е присъдена на доц. д-р. Георги Георгиев Йорданов.
Доц. д-р Георги Йорданов е преподавател във факултета по химия и фармация на Софийски университет „Св. Климент Охридски". Изследователската му дейност е в областта на нанотехнологиите. Основните му приноси са разработката на наноматериали на полимерна основа за лекарствено доставяне на антибиотици, пториворакови и противогъбични средства. През периода 2013 - 2014 г. е публикувал 8 статии в международни списания с импакт фактор, включва се с три глави в книги, две от които са отпечатани от CRC Press. Трудове на доц. д-р. Георги Йорданов са цитирани 76 пъти в специализираната литература през същия период. Той е носител на награди, както и на 2 бронзови медала от международни олимпиади по химия в Индия и Дания.
Голямата награда за успешен ръководител на международни проекти си поделиха проф. д.м.н. Галя Младенова Ангелова - ръководител на секция лингвистично моделиране в Института по информционни и комуникационни технологии на БАН, и доц. д-р Нели Стоянова Косева - директор на Института по полимери при БАН.
Проф. д.м.н. Галя Ангелова е ръководител на проекта Advanced Computing for Innovation - AComIn, финансиран от Седма рамкова програма на ЕК на обща стойност над 6 млн. лв. Досега са публикувани 30 научни статии в списания с импакт фактор и 67 научни статии в списания с импакт ранг и са подадени заявки за три патента. В резултат от работата по проекта е обновена научната инфраструктура на института и е отделено специално внимание на младите учени - в рамките на проекта се подготвят 10 дисертации и са назначени 14 постдокторанта от европейски страни. Резултатите от излседванията са насочни към редица иновационни сектори и към подобряване на качеството на живота.
Доц. д-р Нели Стоянова Косева - директор на Института по полимери при БАН. Тя е ръководител на проекта Укрепване на научноизследователския капацитет и иновационен потенциал на Института по полимери към БАНза пълно интегриране в Европейското изследователско пространство, финансиран от Седма рамкова програма на ЕК. Резултатите от проекта са насочени към здравеопзване, екология, алтернативни източници на енергия, ефективно използване на ресурсите. В резултат от изпълнението на проекта досега са публикувани 75 научни статии и са подадени 2 заявки за патенти, а членове на колектива са представили доклади на 90 научни форума. Доц. д-р Нели Косева е ръководител и на още 2 проекта по европейски програми и фондове, като привлечените финансови ресурси са 6 653 000 лв.
Наградата за утвърден учен в природните науки и математиката е за проф. дфзн Стойчо Стоянов Язаджиев. Той е преподавател във Физически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски". Изследователската му дейност е фокусирана върху Обща теория на относителността и уравненията на Айнщайн. Основните му приноси през 2013-2014 г. са в направленията: 1) Изследване на фундаменталния проблем за тъмната енергия на астрофизично ниво и 2) Математическата теория на уравненията на Айнщайн и техните модификации с включване на тъмната енергия. През 2013-2014 г. проф. Язаджиев е публикувал 14 статии в международни списания с импакт фактор.
Наградата за утвърден учен в обществените и хуманитарните науки бе присъдена на доц. д-р Доротей Найденов Гетов.
Доц. Гетов работи в Института за литература при БАН. Той е изявен специалист по гръцка палеография и кодикология и история на византийската литература. Изследва византийски ръкописи, свързани с историята на европейското право, проучва гръцките ръкописи в България. Автор е на 7 книги и на над 20 студии на български, новогръцки, английски и немски език. В Белгия е публикуван том, в който доц. Гетов включва 102 ръкописа и фрагменти от библиотеката на Бачковския манастир, като идентифицира 3 оригинални ръкописа на един от създателите на манастира - Григорий Пакуриан. Открива стотици неизвестни произведения на византийската литература.
Доц. д-р Радка Петрова Кънева от Медицински университет - София взе наградата за утвърден учен в биомедицинските науки.
Тя работи в областта на медицинската генетика. Научните и изследвания са фокусирани върху откриване и изучаване на гени, свързани с развитието на различни онкологични заболявания и разработване на биомаркери за диагноза и прогноза. Участник и координатор е на един инфраструктурен, 7 междинародни, 12 национални и 26 университетски проекта Доц. Кънева е автор на общо 88 публикации, цитирани 1131 пъти (през последната година - 23 публикации и 462 цитата). Има 60 участия в национални и международни форуми. Ръководител е на 8 докторанти. Член е на няколко международни организации. Участник е в редколегиите на 1 национално и 3 международни научни списания. Доц. д-р Кънева е носител на награда „Златна Панацея" за особени приноси при реализацията на преподаване, научноизследователска и експерта дейност в медико-биологичната сфера.
Наградата за утвърден учен в техническите науки бе за доц. д-р Милен Иванов Георгиев.
Той работи в Института по микробиология при БАН. Фокусира излседванията си върху биосинтеза на стопанско значими молекули от растителен произход и разработването на биотехнологични подходи за тяхната устойчива продукция. Основен предмет са природните молекули с противовъзпалително и антинеопластично действие, както и разработването на модерни методи за метаболитно инженерство. Доц. Георгиев въвежда (за първи път в България) съвременната платформа за метаболомика с ядрено-магнитен резонанс, която понастоящем се прилага успешно в биотехнологиите, природните науки и фармацията. Специализирал е в Германия и Холандия. За периода 2013-2014 г. резултатите от неговите изследвания са обощени в 2 глави от книги и в 20 научни публикации, от които 18 са в международни изданияс имапкт фактор. През 2013 г. е председател на комитета за организирането на международната конференция по разционално оползотворяване на природни продукти. Носител на почетния знак на БАН „ Проф. Марин Дринов" и на голяма награда „Питагор" за млад учен.
Чарлс Паланд, директор на дирекция в Научното издателство Елзевир връчи награда „САЙВал" (SciVal), за най-високо качество на научна продукция, на Софийския университет „Св. Климент Охридски". Наградата получи ректорът проф. Иван Илчев.
Томсън Ройтерс връчи наградата на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика /ИЯИЯЕ/ към БАН за публикации, които заемат първо място по трите показателя за високо научно качество - Essential Science Indicators for highly cited, top and hot papers. Дейвид Хорки, мениджър в издателство Томсън Ройтерс, връчи приза на чл. кор. дфн Чавдар Стоянов, заместник-директор на ИЯИЯЕ.
Източник: Агенция КРОСС/naychni-pitagor-mezhdynarodni-1470357.html#axzz3dQiw3BAc
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...