Отиди на
Форум "Наука"

Нобеловата награда за физика 2015 отива за откриването на неутриното


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

Нобеловата награда за физика е присъдена на Takaaki Kajita и Arthur B. McDonald за откриването на неутринните осцилации, показващи, че неутриното има ненулева маса на покой.

nobel_prize_in_physics.jpg

Коментар:

Ивайло Славов

ОТ ПОЛТЪРГАЙСТ ДО ХАМЕЛЕОН

Нобеловата награда по физика за 2015 е за ключови експерименти върху тези малки сладки "миньони" на квантовия свят – неутрината! 
През 1930 г. Волфганг Паули предполага съществуването на нова неутрална, почти безмасова и почти не взаимодействаща частица, защото е необходима, за да бъде спазен Законът за запазване на енергията при бета разпада. Паули е силно притеснен от тази неуловима частица – полтъргайст. Осем години по-късно Енрико Ферми я нарича малкият неутрон – неутрино, а през 1956 г. тя вече е наблюдавана експериментално. На науката са известни три вида неутрино, свързани със съответните лептони: електронно, мюонно и таонно неутрино.
След фотоните, неутрината са най-многобройната и разпространена частица във Вселената. Милиарди частици неутрино от Слънцето и от космическите лъчи достигат до Земята и взаимодействат слабо със земната атмосфера. Учените отдавна са установили, че регистрират по-малко частици, отколкото би трябвало да излъчва Слънцето към нас. Експериментите на двамата носители на тазгодишната награда показват, че освен полтъргайст, неутриното е и хамелеон - то преминава от един вид в друг! Това не би могло да се случва, ако неутриното няма маса. 
И тук е ключът от палатката. Стандартният модел във физиката предполага неутриното да е безмасова частица.
Свидетели сме на велик момент във физиката – когато експеримент противоречи на моментната парадигма – Стандартния модел, и той трябва да се промени или ни е необходима нова теория!
Обичам физиката! Обичам науката!
След вчерашната награда по медицина, мога да кажа: Go, Japan, Go!

 

Пламен Физиев

Като човек, познавал лично Бруно Понтекорво, превеждам на български част от материала за него от Wikipedia на английски – като малък спомен за него и неговата научна памет: Научната работа на Бруно Понтекорво и е изпълнена със страхотна интуиция и част от нея представлява крайъгълни маркери на съвременната физика:

1. Интуициятая му как да се детектира антинеутрино от ядрените реактори. Идеята на Бруно Понтекорво и методологията, използвана от Frederick Reines дава на последния нобеловата награда за 1995.
2. Предсказанието на Бруно Понтекорво, че неутриното, асоциирано с електроните се различава от неутриното, асоциирано с мюоните. За експерименталната проверка на това предсказание получиха нобелова награда J. Steinberger, L. Lederman and M. Schwartz през 1988 г.
3. Идеята, че неутриното може да променя типа си, превръщайки се от един в друг вид неутрино. Това явление е известно като неутринни осцилации и е предложено оригинално от Бруно Понтекорво през 1957. Идеята е развивано от него и дубненските му сътрудници и през 1967 година придобива съвременната си форма. Указание за съществуването на това явление беше получено за пръв път през 1968 година чрез наблюдение на неутрино от Слънцето и беше наречено "проблем за слънчевите неутрино" Съществуването на неутринните осцилации беше най-накрая намерено в експеримента в Super-Kamiokande - в 1998 г. и по-късно потвърдено и в други експерименти. Това предсказание на Бруно Понтекорво беше признато чрез нобеловата награда на Takaaki Kajita и Arthur B. McDonald за 2015 г. Малко тъжно и обидно е, че до момента името на Бруно Понтекорво не се споменава...

 

Takaaki Kajita

Takaaki Kajita

 

Arthur B. McDonald

Arthur B. McDonald

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Напълно заслужена награда!

 

Редактирано от Б.Богданов
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...