Отиди на
Форум "Наука"

„Фрагменти“ от великия Леонардо да Винчи


Recommended Posts

  • Администратор

„Фрагменти“ от великия Леонардо да Винчи – трета книга от библиотека „Извори“ на издателство „Изток-Запад“

„Фрагменти“(ИК „Изток-Запад“) съдържа приказки, басни, гатанки и легенди създадени от големия гений на Ренесанса Леонардо да Винчи. 

fragmenti.jpg (286×494)

Леонардо да Винчи (1452-1519) е един от най-големите гении в историята на човечеството, олицетворение на истинска ренесансова личност: изобретател, инженер, скулптор и художник. Надарен с огромен талант и любознателност, флорентинският майстор твори в несъчетаеми на пръв поглед сфери: механика, военно дело, астрология, аеродинамика, геология, ботаника, аритметика и геометрия; и това са само част от областите на човешко познание, в които Леонардо работи. Леонардо да Винчи е познат предимно с ярката следа, която оставя в изобразителното изкуство. „Мона Лиза“ и „Тайната вечеря“ са произведения, познати почти на всеки днес. За съжаление, многобройните му изобретения, изпреварили със стотици години времето си, остават само на хартия.

За дейността на Леонардо като писател се знае твърде малко. Всъщност не можем да говорим за някакво литературно произведение, завършено приживе. Неговият „Трактат за живописта“ (ИК „Изток-Запад“) е бил съставен след смъртта му, предполага се от ученика му Франческо Мелци, на основата на извлечени пасажи, поправки и допълнения от многото записки на Леонардо. Подобен е случаят и със „За движението и количеството на водата“, събрано в произведение през 1643 г. от доминиканския монах Луиджи Мария Франческо Арконати, наследил ръкописите на Леонардо от баща си Джузепе Мария Арконати.

Включените в настоящето издание творби на Леонардо са щрихи, бележки и разсъждения, често написани в полетата на другите му съчинения. Понякога написаното е било подчинено на графично изображение или на научно изследване. Както подсказва и заглавието на книгата, в нея са представени писмени фрагменти от творчеството на италианският ренесансов творец. Вероятно приказките, басните и легендите са писани през последното десетилетие на XVвек. Тези литературни фрагменти предоставят на читателите възможност да се запознаят с остроумната и жива проза на Леонардо.

Преводът и съставителството на „Фрагменти“ са дело на Сава Славчев. Книгата включва и богат илюстративен материал от наследството на Леонардо да Винчи.

 

„Фрагменти“ от Леонардо е третата книга, която излиза в новата поредица на издателство „Изток-Запад“ библиотека „Извори“. Другите заглавия, излезли до момента, са „Пир“ от Платон и „Към себе си“ от Марк Аврелий.

 

Откъс:

Добрият живописец трябва да рисува главно две неща, сиреч човека и понятието на неговия ум. Първото е лесно, второто – трудно, защото трябва да се изобрази с жестове и движения на членовете. И това трябва да се научи от глухонемите, които ги правят по-добре от които и да било други хора.

Художникът се равнява и съревновава с природата.

Много са хората, които изпитват желание и любов към рисунката, но не и предразположение. Това се вижда при младите, които са лишени от прилежание и никога не завършват със сенки нещата си.

По-тъмна е сянката, която е по-близо до източника на светлината.

Кората на дърветата е винаги с по-големи пукнатини от южната страна, отколкото от северната.

Винаги северната страна на старите дървета е облечена в зелен мъх.

Облакът е по-лек от въздуха под него и е по-тежък от въздуха над него.

Красивите и грозните неща се подсилват взаимно заради контраста.

Ако скулптурата се освети отдолу, ще изглежда чудовищна и странна. Не е така при живописта, която носи всички свои елементи със себе си.

Не се оглежда назад онзи, който е устремен към звездите.

Всяка наша идея води началото си от чувствата.

Добре изживеният живот е дълъг.

Както неупотребяваното желязо ръждясва, така и интелектът бива съсипан от бездействието.

 

Знанието е дъщеря на опита.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...