Отиди на
Форум "Наука"

Всеки втори млад висшист е на позиция, на която няма нужда от дипломата си


Recommended Posts

  • Администратор

Вижте седемте специалности, които ще ви осигурят след завършването доход над 2000 лв.

Всеки четвърти млад висшист не се осигурява у нас. Това става ясно от данните на рейтинговата система на университетите, която бе представена вчера. Чрез тази система вузовете се оценяват по 74 индикатора, като потребителят може да прави собствени класации, включително само на базата на това - какъв стартов доход вземат абсолвентите в дадена специалност.

От рейтингите става ясно, че всеки трети млад лекар след дипломирането си не се появява нито в данните за осигурените българи, нито при безработните. Най-често това е индикация, че човекът е емигрирал навън. В някои специалности е възможно и да означава, че младежът е в сивия сектор. Най-висок процент неосигурени у нас са актьорите, музикантите и художниците. Сред юристите и психолозите обаче също всеки четвърти най-вероятно е емигрирал. В същото време рейтинговата система показва, че половината млади хора след дипломирането си работят на позиции, за които висше образование не се изисква. Значителна част от тях се трудят като продавачи, въпреки че са учили четири години за диплома.  Най-видимо е това в областта на туризма и изобразителното изкуство, където по специалността си работят под 25% от завършилите млади хора. Специално в туризма само един от всеки петима младежи използва дипломата си по предназначение. Свръхпроизводството на кадри в най-масовата специалност "икономика" си е казало думата и там - две трети от младите икономисти работят на позиции, за които не им трябва висше. Всеки десети, завършил тази специалност, намира реализация като продавач. Сред абсолвентите от отделни висши училища обаче този процент се оказва дори по-висок - зад сергията се оказват 20 на сто от младите икономисти с диплома от Висшето училище по сигурност и икономика. Цели 27% пък са продавачите сред завършилите администрация и управление в Аграрния университет в Пловдив.

В същото време рейтинговата система показва и любопитни данни за доходите на младите специалисти. Оказва се, че има сериозна разлика между облагаемия и осигурителния доход в различните специалности. Така например млад информатик, завършил Софийския университет, се осигурява на малко над 2000 лева, а се разписва на над 3000 лева заплата. Именно това са младежите с най-високи стартови заплати у нас. Следват ги абсолвентите от специалност "администрация и управление" в Американския университет в Благоевград. Те се разписват срещу 2755 лева заплата. Дипломантите от седем специалности в различни университети достигат реален доход над 2000 лв. още в първите пет години след дипломирането си. Сред тях, освен посочените горе, са и машинните инженери на Минно-геоложкия университет, информатиците на Нов български, математиците от СУ, компютърните кадри на Техническия в столицата и специалистите по обществено здраве от Пловдивския медицински университет. Общо 13 пък са направленията, в което като цяло стартовият доход на младите хора е над 1000 лева. Миналата година те бяха 10, което означава, че доходите на младите висшисти продължават да се покачват.

%D0%A0%D0%B5%D0%B9%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%

 

Според рейтинговата система обаче има сериозна ножица в доходите на младежи от една и съща специалност, в зависимост от това дали са учили в добър университет или в такъв, който е на последно място в класирането. Така например млад икономист с диплома от Софийския университет се осигурява на 1587 лева. Абсолвентите по същата специалност от Висшето училище по сигурност и икономика  обаче получават едва 679 лева.

Най-масовата специалност у нас е икономика, следвана от администрация и управление. Правото обаче е изпаднало от трето на четвърто място, като е изпреварено от педагогиката. В момента младите хора, които учат за учители, са повече от бъдещите юристи.

Софийският университет е лидер в 21 от общо 24 професионални направления, по които обучава. Медицинският води в пет от пет. Единственото частно висше училище, което е на първо място, е Американският университет, който оглавява класацията по специалност администрация и управление.

Източник: http://clubz.bg/30274-vijte_sedemte_specialnosti_koito_shte_vi_osigurqt_sled_zavyrshvaneto_dohod_nad_2000_lv

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...