Отиди на
Форум "Наука"

Най търсените професии


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело
Цитирай

Най-търсените кадри в България в момента не са програмисти и инженери, а събирачи на дългове, строители, миньори, оператори в кол центрове, банкови и други служители. Това изненадващо разкритие прави нов доклад на Европейската комисия, който анализира недостига и уменията на работната сила в страните от ЕС, пише в. Сега. ЕК обръща специално внимание на браншовете, където работните места и търсенето на подходящи хора за тях се увеличават най-бързо. Именно изброените професии се оказват "най-бързо растящи" в България. "Програмистите са само върхът на айсберга, видимата част, а глад за кадри у нас има навсякъде", коментира Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч". Очевидно проблемите на IТ компаниите наистина са по-видими заради голямата ножица между търсене и подготвени специалисти.

Драматичното несъответствие не остава незабелязано и в доклада на Брюксел - там се посочва, че 69% от българите на възраст 16-74 години нямат елементарни цифрови умения, т.е. не могат да работят с интернет, компютри и смартфони. Средно за ЕС делът на компютърно неграмотните е доста по-нисък - 41%. България е далеч под средното европейско равнище по почти всички показатели, засягащи пазара на труда, разкрива още докладът. У нас 54% от фирмите трудно намират подходящи кадри - при 40% средно за ЕС. В същото време 1/3 от нашия бизнес инвестира в обучение на персонал, докато в ЕС 66% от компаниите пращат работници и служители на курсове. 

Докладът на ЕК е много интересен, защото показва освен несъответствията и кои отрасли са във възход и отварят работни места. Оказва се, че картината във всяко кътче от ЕС е съвсем различна и твърде специфична.  В Румъния например има бум на търсенето на продавачи, чиновници и служители в транспорта, а в Полша хит са електротехниците, следвани от хигиенисти и охранители. В Гърция има дефицит на сервитьори и бармани, на медицински сестри и на домашни помощнички и гледачки, а в Португалия - на продавачи и работници в кожарски и текстилни фабрики. В Унгария и в Испания очевидно селското стопанство е в разцвет, защото в челото на "растящите" са фермери и рибари.

Във Великобритания най-много работни места се отварят за лекари и медицински сестри, а също и в строителството, само че докато у нас се търсят работници, там - началници, мениджъри. На Север работодателите търсят повече учители, специалисти по пиар и маркетинг, здравни работници. В Швеция се роят позициите за административен персонал и начални учители. Апетитът за IT експерти се увеличава най-вече във Финландия и Италия, а в Холандия особено търсени са юристите и социалните работници. Като цяло в ЕС най-бързо се увеличават нуждите от начални учители, от софтуерни специалисти и от финансисти, констатира ЕК. Гладът за програмисти сега е най-голям в Германия, но в края на десетилетието търсенето ще е най-голямо във Великобритания.

До 2020 г. броят на свободните места за програмисти в Европа - основно в Западна, ще достигне 756 хиляди души. От тях 160 хил. ще са във Великобритания, 150 хил. в Германия и 135 хил. в Италия. България се нареди на второ място в ЕС по спад на безработицата, похвали се наскоро социалният министър Зорница Русинова. Това е добра новина, но тя предвещава и проблем - защото намирането на подходящи свободни хора за работа ще става все по-трудно.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

„Най-търсените кадри са...събирачи на дългове (?), строители, миньори, оператори в кол центрове, банкови и други служители...България се нареди на второ място в ЕС по спад на безработицата, похвали се наскоро социалният министър Зорница Русинова. Това е добра новина, но тя предвещава и проблем - защото намирането на подходящи свободни хора за работа ще става все по-трудно.

 

Не е ясно определението „други служители”, подозирам е синоним на „държавни служители”. В България около 2 млн. души в реалния сектор създават БВП за 7 млн, от които 2,3 млн. са пенсионери, а 450 000 държавни служители. Средната класа (хора в реалния сектор с над 1500 лв. месечен доход) са 5 процента, богатите (над 2500 лв.) са по-малко от 1 процент, под чертата на бедността са над 40 процента. Но се търсят събирачи на дългове, чиновници и банкови служители. Абсурдистан.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Събирачи на дългове е ефимизъм за мутри...Прочее виж какво става тия дни с един известен криминален герой, направиха го герой, всеки ден пишат по вестниците за него.

Цитирай

В България около 2 млн. души в реалния сектор създават БВП за 7 млн, от които 2,3 млн. са пенсионери, а 450 000 държавни служители. Средната класа (хора в реалния сектор с над 1500 лв. месечен доход) са 5 процента, богатите (над 2500 лв.) са по-малко от 1 процент, под чертата на бедността са над 40 процента. Но се търсят събирачи на дългове, чиновници и банкови служители.

И после мантрите, че сме европейска страна, цивилизационен избор и прочее. По скоро сме за Африканския съюз.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...