Отиди на
Форум "Наука"

Мнозинство срещу модела "Борисов" и условия за кабинет на Слави Трифонов


Recommended Posts

  • Администратор

От Дневник: https://www.dnevnik.bg/

"Ще работи толкова, колкото трябва и това ще стане ясно скоро."

 

Това каза председателят на парламентарната група на "Има такъм народ" (ИТН) Тошко Йорданов в първото официално изказване на партията при откриването на 45-тото Народно събрание в четвъртък (15 април). От него се очакваше да даде някакъв ориентир какво ще прави Слави Трифонов - правителство или нови избори - след мълчанието от изборите досега. Думите могат да се четат и в двете посоки, но от изказването се разбра, че втората политическа сила иска преди нови избори - промяна на Изборния кодекс. "Ще разберете като ни връчат мандата" е отговорът, с който депутати от "Има такъв народ" днес отклониха директния въпрос на "Дневник" ще предложат ли правителство.

В първото заседание на парламента беше потвърдено анти-ГЕРБ мнозинството, но се появиха и първите конкретни заявки срещу модела на управление на Бойко Борисов. Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов предложи промени, свързани с главния прокурор (коалицията внесе проект за промени в Конституцията), закриване на специализираните съд и прокуратура, както и ликвидация на антикорупционната комисия в настоящия й модел.

В края на деня "Изправи се! Мутри вън!" и "Има такъв народ" пък внесоха решение за създаването на временна комисия, която да ревизира управлението на държавни средства от кабинета "Борисов". По информация на "Дневник" тя ще трябва да провери за злоупотреби и нарушения в разходите и дейността на десетки държавни дружества, да провери обществени поръчки, както и финансирането на мерките срещу COVID-19.

Новото Народно събрание започна и със заявки за връщане към парламентаризма и серия внесени законопроекти от новите партии и БСП. А всички без ГЕРБ се обединиха в избора на юриста Ива Митева от "Има такъв народ" за председател на парламента.

От изказванията на политическите лидери се разбра, че са готови за подкрепа на правителство на "Има такъв народ", но искат да видят предложението, политиките и приоритетите. Засега най-сигурна звучи подкрепата от формацията около Мая Манолова и БСП, изразена от лидера Корнелия Нинова (тя предпочита да избегне и варианта с предсрочни избори), но тези гласове (общо 108) обаче не биха били достатъчни.

Ако решат да предложат правителство, на "Има такъв народ" ще им се наложи да водят преговори с политическите сили, за да постигнат някакви договорки и съгласия. Затова за такъв кабинет се смята, че трудно ще оцелее дълго, а Тошко Йорданов прогнозира, че този парламент едва ли ще изкара мандата си. Възможно е партиите да търсят вариант за правителство, което да работи, докато парламентът приеме определени законодателни промени преди нови предсрочни избори.

Самият Слави Трифонов само положи клетва онлайн, тъй като е в изолация, но нито говори пред депутатите, нито участва в гласуванията.

В понеделник (19 април) президентът Румен Радев ще направи консултации с парламентарните сили преди да започне т.нар. "въртележка с мандатите". В изказването си пред депутатите днес той обяви, че безпринципна коалиция само може да задълбочи кризата, че е време за демонтаж на модела на сегашното управление и че са необходими промени в изборното законодателство. Радев подчерта и, че е готов да предложи служебно правителство, ако се стигне до този вариант.

Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужна е ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти"

 


Румен Радев, 

президент пред Народното събрание

 

Кой с кого и срещу кого

Всички срещу ГЕРБ - такива заявки се очертаха не само при гласуването, но и в речите на лидерите на политическите сили. Макар и председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова да призова "шоуто да приключи" и всички да си подадат ръка, защото "съединението прави силата", партията на Бойко Борисов сякаш остана в изолация. Самият Борисов не се появи в парламента, но бе обявено, че оставката на кабинета му е депозирана в Народното събрание.

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов не обяви дали Слави Трифонов ще се опита да състави правителство или не, каза, че едва ли парламентът ще изкара пълен мандат, но на дневен ред са промени в изборното законодателство като вметна, че за мажоритарния вот няма да има мнозинство. Не се разбра дали наистина и защо се отказват от основната си идея от референдума за мажоритарни избори в два тура, но в следващите часове представители на ГЕРБ ги атакуваха за това отстъпление.

 

В новия парламент: мнозинство срещу модела "Борисов" и условия за кабинет на Слави Трифонов

© Юлия Лазарова

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да преговаря с ГЕРБ и ДПС, но е готова да даде гласове за управление, излъчено от новите формации в парламента - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията му ще подкрепи управление, което има ясна програма за развитие на страната. Той припомни, че решението е да става въпрос за правителство на новите партии. За "по-пластично управление, което не се материализира в партийни кабинети, водени от партийни лидери," и за използване на възможностите на това Народно събрание настоя в словото си председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според председателя на групата на "Демократична България" Христо Иванов ходът, който дава възможност за излъчване на управление, е кабинет с мандата на "Има такъв народ" и обединението е готово да влезе в разговори за политики с партията, но не става въпрос за бланкетна подкрепа.

 

В новия парламент: мнозинство срещу модела "Борисов" и условия за кабинет на Слави Трифонов

© Юлия Лазарова

Председателят на групата на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова обяви общи приоритети и задачи с "Има такъв народ" и "Демократична България".

От изказванията се разбра, че никоя от другите партии няма да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ и кандидат за премиер Даниел Митов.

Така първият мандат ще бъде неуспешен и мандатът за съставяне на кабинет отива при Слави Трифонов. Ако и той не състави правителство - президентът ще реши на кого да връчи третия мандат.

Какво ще работи парламентът

В първото заседание ГЕРБ остана в изолация, за председател бе избрана юристът Ива Митева, а всяка партия получи зам.-председателско място.

В петък парламентът ще поиска да изслуша премиерът в оставка Бойко Борисов, който днес отсъстваше, за плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, както и ще гласува предложението на "Изправи се! Мутри вън" за комисия за ревизия на управлението му. Борисов спешно излезе в отпуск, за да не се яви пред депутатите.

 

В новия парламент: мнозинство срещу модела "Борисов" и условия за кабинет на Слави Трифонов

© Юлия Лазарова

Всички партии обявиха или подкрепят промени в изборното законодателство. От посланията на "Има такъв народ" се разбра, че проектът на ГЕРБ за мажоритарни избори за депутати няма да мине, но ще се направят промени като отпадане на ограничението за секциите извън ЕС, гласуване по пощата за българите зад граница, както и видеонаблюдение при отчитането на резултатите. Подобни промени искат и "Демократична България", която вече е внесла законопроект, и от "Изправи се! Мутри вън".

Първият внесен законопроект в 45-ия парламент е на "Демократична България" и е за промени в Конституцията. В него се предвижда нов избор на главен прокурор, Висш съдебен съвет и Прокурорски съвет, както и лустрация. От "Има такъв народ" искат партийната субсидия да стане 1 лев на глас, а от БСП - мораториум за сделките на кабинета в оставка. От повечето партии се обявиха за разрешаване на кризата с коронавируса, решения за икономиката и връщане към парламентаризма.

Заседанията на парламента засега ще продължат да бъдат в старата сграда, където се гласува с вдигане на ръка.

На сцената е Мика Зайкова

Около 30 минути преди началото на първото заседание тази сутрин голяма част от новите депутати вече бяха взели "служебните" си вещи - карта за гласуване, ключове за пощенските кутии в сградата и папка, в която са сложени Конституцията и клетвен лист, и търсеха местата си в залата. "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Изправи се! Мутри, вън!" бяха брандирали маски със своите лога.

Заседанието, на което се гласуваше с вдигане на ръка, бе водено от най-възрастния депутат Мика Зайкова от "Има такъв народ". Устройствата за гласуване са в новата зала, но всички освен ГЕРБ искат 45-ият парламент да заседава в старата. После бе обявено, че в бившия Партиен дом има и ремонт.

 

В новия парламент: мнозинство срещу модела "Борисов" и условия за кабинет на Слави Трифонов

© Юлия Лазаров

"Заседанието ще се предава по Българската национална телевизия и Българското национално радио, така че моля за усмивки и радост. Нека хората да видят, че хората в 45-тото Народно събрание са с добро настроение и добър хумор", обяви Мика Зайкова при откриването, след което провери депутатите поименно.

 

Председателстващата имаше няколко реакции, които предизвикаха аплодисментите на повечето депутати, с изключение на групата от ГЕРБ. След като стана ясно, че оставката на правителството е депозирана писмено и премиерът Бойко Борисов няма да се яви пред депутатите, тя каза: "Не желая да коментирам дали това е срам пред народа да дойдат да си подадат ставката, или е пренебрежение към тази институция".

Петима народни представители заедно със Слави Трифонов положиха клетва онлайн, тъй като са под карантина.

Най-важното от първия работен ден на 45-ото Народно събрание четете тук.
Цялото изказване на президента при откриването на парламента четете тук.
Някои от запомнящите се реплики на Мика Зайкова, която откри първото заседание на парламента, четете тук.
Галерия от първия ден на парламента вижте тук.

 

В новия парламент: мнозинство срещу модела "Борисов" и условия за кабинет на Слави Трифонов

© Юлия Лазарова

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...