Отиди на
Форум "Наука"

Слави Трифонов: Няма да правим коалиции, предлагаме наше правителство (допълнена)


Recommended Posts

  • Администратор

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов съобщи в понеделник сутрин (12 юли), че партията му ще поеме самостоятелна отговорност, и представи проектосъстав на правителство. За премиер е предложен представител на известните някога като "царски юпита" Николай Василев, който заемаше министерски постове в правителството на НДСВ и на тройната коалиция. Името му беше често споменавано в последните дни в разговори в политическите и бизнес средите.

Изявлението на Трифонов беше очаквано с голям интерес, защото трябваше да покаже накъде ще се развие политическата ситуация през следващите седмици - към дълги преговори за някакъв коалиционен формат или към опит за правителство на малцинството. "Има такъв народ" заложи на втория сценарий в опит отново да демонстрира, че не иска да се обвързва официално с други политически сили и че няма да влиза в преговори. За прозрачни разговори настоя в изборната нощ лидерът на "Демократична България" Христо Иванов.

От думите на Трифонов не се разбра дали все пак ще се водят някакви разговори откъде ще дойдат необходимите около 60 гласа, за да бъде гласувано правителството в парламента.

Предварително готов кабинет

Явно след коментарите, че след миналите избори "Има такъв народ" нямат потенциал да излъчат правителство, сега Трифонов демонстрира обратното - за първи път политическа сила, която все още няма финално потвърден резултат, че ще получи първа мандата - представя състав на цял кабинет часове след края на изборния ден.

Всичко, което трябва да знаете за:

Правителството е подготвено предварително. По информация на "Дневник" Василев е водил преговори с министри и през уикенда.

В проектокабинета липсва екоминистър и не бе обявено дали този ресор ще премине към друго министерство.

Трифонов обяви, че е предложил на трима министри от служебното правителство да влязат в кабинета - Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, но те са отказали.

За приоритетите на "Има такъв народ" от детските градини до НАСА четете тук
За амбициите на партията на Слави Трифонов в парламента четете тук

Жени и бизнес опит

Бърз поглед на състава показва липсата на министър на околната среда и водите, както и че няма някой, който ще отговаря за еврофондовете. В предложение кабинет влизат много жени, представители на бизнес средите и хора, които имат експертен опит или образование и кариера извън България, но нямат управленски такъв. С някои изключения.

Ето как Трифонов представи проектокабинета, както и допълнителни факти от биографиите на кандидатите:

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/07/12/4231546_slavi_trifonov_predstavi_proektokabinet_za_premier_e/?ref=home_layer2

 

https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/07/12/4231528_ima_takuv_narod_niama_da_pravi_koalicii_no_shte/?ref=home_layer2

 

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...