Отиди на
Форум "Наука"

Седмицата, в която парламентът ще реши съдбата на кабинета "Петков" и Скопие


Recommended Posts

  • Администратор

Премиерът все още търси подкрепа за кабинета, а разплитането на казуса със Северна Македония има шанс, ако депутатите вземат бързо решение

Кирил Петков твърди, че ще търси депутати, които да подкрепят кабинета му, до момента на гласуване вота на недоверие
 Кирил Петков твърди, че ще търси депутати, които да подкрепят кабинета му, до момента на гласуване вота на недоверие    ©  Юлия Лазарова
 
 
Темата накратко
  • До вторник депутатите би трябвало да имат позиция по френското предложение за Северна Македония.
  • Външното министерство потвърди, че документът от Париж задоволява българския интерес.
  • Пак във вторник ще се обсъжда и вотът на недоверие към кабинета на фона на готвени протести.

Вполитическия живот на България започва седмица, в която на практика ще се реши съдбата на кабинета "Петков", както и европейското бъдеще на Северна Македония. Какво ще се случи и по двете теми остава неясно до последния момент на фона на ред противоречиви сигнали от формациите.

Ден преди насрочените за вторник обсъждания по вота на недоверие срещу кабинета, които се очаква да бъдат придружени и от солидни проправителствени демонстрации, премиерът Кирил Петков продължава да търси "съвестни" депутати от ИТН и/или опозиционните формации, които да подкрепят правителството. В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи противоречиво изказване през уикенда, с което сякаш опита да стопли отношенията с управляващите. Той остави вратичка на партията си - или да се отметне от вота на недоверие, или да търси колаборация с "Продължаваме промяната" и "Демократична България" в нов управленски формат в този парламент или след евентуални предсрочни избори.

В наситената седмица, която предстои, Народното събрание ще трябва да реши и каква да бъде българската позиция по казуса Северна Македония. В петък пристигна т.нар. френско предложение по темата, което се очаква да сближи позициите между Скопие и София и да доведе до сваляне на ветото на България над преговорния процес. Предложението не се хареса на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който за пореден път нарече Петков "национален предател" в ново видеообръщение, но пък донякъде изненадващо от българското външно министерство потвърдиха, че документът от Париж по-скоро задоволява българския интерес. В крайна сметка решението се чака от депутатите тази седмица, след като Министерският съвет реши всичко свързано с казуса да отива директно в парламента. И ако то е благоприятно за съседната ни страна, условието е също така да бъде взето много бързо.

 

Така на фона на тези противоречиви сигнали и по двата казуса изглежда, че всякакви обрати са възможни, още повече че формиране на ново мнозинство със или без избори би било изключително трудна задача, а популизмът по темата за членството на Северна Македония в ЕС изглежда все по-неконструктивен.

Какво включва френското предложение

В документа, изпратен от Френското председателство до председателя на Комисията по външна политика Венцислава Любенова, е записано, че "преговорите за присъединяване предвиждат специално внимание да се обърне на защитата и недискриминационното отношение към граждани от малцинствените групи и общности в Северна Македония".

В преговорната рамка е включено изискването за постигане на конкретни резултати и добросъвестно прилагане на двустранни споразумения, включително Договора за добросъседство с България от 2017-а и Декларацията от София от май 2018-а. Наред с изискванията за прилагането на важни реформи и законови промени за приемане на Северна Македония в евросъюза - като съдебна реформа и борба срещу корупцията и организираната престъпност, е поставена и борбата срещу речта на омразата и дискриминацията. ЕС отбелязва намеренията на България и Северна Македония да направят декларация относно македонския език.

Северна Македония ще трябва да приеме с приобщаващ процес План за действие, посветен на защитата на правата на малцинствата, в сферите недискриминация, борба срещу речта на омразата, образование, създаване на ефективни мерки, механизми за докладване и определяне на отговорни институции. Прилагането на тази пътна карта и План за действие ще бъде постоянно следено и редовно обсъждано на междуправителствените конференции по време на процеса (по присъединяване).

Радев и Трифонов: Гаранция Франция

Ден след като документът пристигна в Народното събрание, лидерът на "Има такъв народ" записа видеообръщение. В него той пак нарече премиера "национален предател". Трифонов дори направи опит за тълкуване на предложението, което според него казва, че трябва "да пуснем РСМ да стартира преговорите, а ЕС и Франция ще гарантират, че Скопие ще изпълни после ангажиментите си към България, после ще приеме българите в конституцията си като държавотворен народ и после ще приеме решенията от Договора за добросъседство от 2017 г". "Т.е. гаранция Франция", заключи Трифонов, откровено подигравайки се на един от основните играчи в ЕС и поставяйки под съмнение капацитета на най-голямата и силна бюрократична машина в света (тази в Брюксел) да съблюдава и спазва договорни отношения.

Президентът Румен Радев не стигна толкова далеч колкото шоумена и определи предложенията на Франция за преговорна рамка между Скопие и Брюксел като стъпка в правилната посока, но посочи, че трябва да бъдат изяснени много въпроси, преди България да вдигне ветото си.

Държавният глава същевременно критикува премиера Кирил Петков за Северна Македония. Радев коментира, че министър-председателят е прехвърлил на парламента отговорността за вземането на решение, без да заяви позиция. "Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер", каза Радев пред журналисти в София.

През почивните дни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък защити предложението от Франция. Той посочи, че с документа Скопие трябва да поеме вече като ангажимент пред ЕС да си промени конституцията и да впише българите като един от държавотворните народи. "Ако Македония не направи това - няма да има преговори за ЕС, няма да вдигнем ветото", каза Иванов. Според него Трифонов търси какви аргументи да намери, за да си докаже тезата. Иванов смята, че твърденията на лидера на ИТН са абсолютно несъстоятелни и че наблюдаваме опит от страна на Слави Трифонов да превърне темата "в един тежък предмет, с който да замери Кирил Петков. Абсолютна национална безотговорност е това", коментира Иванов.

Той допълни, че предложението е добро за България. "И го казвам, защото самият външен министър в оставка Теодора Генчовска също го потвърди на изслушването в Народното събрание", каза още Христо Иванов.

МВнР: Френското предложение покрива изискванията на София

Междувременно в своя позиция Министерството на външните работи (МВнР) потвърди официално, че предложението на Париж би следвало да е приемливо за България. "Нито един от тези документи самостоятелно не отговаря на българските изисквания. Като съвкупност обаче те биха могли да ги покрият", се казва в документа, чието авторство принадлежи на ресорното на ИТН министерство.

По този начин всъщност и МВнР опроверга твърденията за "национално предателство", с което плахо, но забележимо се дистанцира от Радев и Трифонов.

От ведомството обаче отбелязват, че основното предизвикателство е факторът време. И дори да се приеме предложението, до края на френското председателство няма как РСМ да изпълни изискванията.

Именно липсата на време притиска и българския парламент. Ако София желае да приеме френското предложение, Народното събрание ще трябва бързо да формира позиция по него, тъй като във вторник (когато ще се дискутира и вотът) ще се проведе заседанието на Съвета по общи въпроси, а два дни по-късно започва срещата на лидерите на ЕС.

Каква ще бъде позицията не е ясно, но тя трябва да се изработи и гласува в най-кратки срокове. Не е ясно и дали ГЕРБ ще подкрепят позицията в парламента, въпреки че Борисов в събота се обяви недвусмислено за разширяване на ЕС.

Така в началото на ключовата седмица съдбата на правителството остава неясна, а анонсите от страна на партиите са противоречиви. Подкрепа на правителството заявиха дотук шестима депутати, отцепили се от ИТН, но са нужни още толкова за мнозинство. Започналите процеси на разпад и в регионалните структури на партията може в крайна сметка да накарат още народни представители от ИТН да преминат в отбора на управляващите. Слави Трифонов пък заяви, че "няма да се откаже", дори да му оставят само Тошко Йорданов.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...