Отиди на
Форум "Наука"

Хаити - съвременна и обща проблематика


Recommended Posts

  • Администратор

Хаити е на път да получи международна помощ, за която настояваше министър-председателят на страната. Кения предложи да изпрати 1000 полицаи на острова, които да оглавят международни сили в подкрепа на усилията на местната полиция за ограничаване на насилието от страна на бандите, които върлуват в столицата. Найроби заяви, че през следващите седмици ще изпрати екип за оценка в Порт-о-Пренс, за да определи оперативните изисквания за създаване на многонационални сили и потенциалния график за действие. 

Международната общност подкрепи предложението на Найроби. Във вторник Съединените щати заявиха, че този месец ще предложат резолюция на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на ръководената от Кения полицейска мисия в Хаити, а правителството на Бахамските острови заяви, че ще отдели 150 души за мисията, ако ООН разреши създаването на сили. Това се случва няколко дни след като американска медицинска сестра и дъщеря й, живеещи в Хаити, бяха отвлечени; местонахождението им все още е неизвестно. Вашингтон също така нареди евакуацията на целия персонал, който не е в спешно състояние.

От близо 12 милиона жители на Хаити на острова има само 9000 действащи полицаи, а на улицата всеки ден са едва 3500 души. Това е твърде малко, за да се повлияе на нарастващата епидемия от бандитско насилие в Хаити, която ескалира през юли 2021 г. с убийството на тогавашния президент Жовенел Моис. Сега бандите контролират 80% от столицата на страната, а убийствата и отвличанията стават все по-чести.

Предложението на Кения не е лишено от противоречия. Активисти за правата на човека обвиняват кенийската полиция в нарушаване на човешките права, като например в стрелба по цивилни граждани, които са нарушили полицейския час по време на пандемията от COVID-19, и в убийства на демонстранти, протестиращи срещу нарастващите разходи за живот. Въпреки че кенийските сили за сигурност са участвали в операции за подпомагане на сигурността и в международни мисии за поддържане на мира на места като Сомалия, Демократична република Конго и Сиера Леоне, полицейските сили на Кения имат малък опит в чужбина в подобни мисии и не говорят френски или креолски - официалните езици на Хаити.

https://t.me/drmjournal/5770

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...