Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

Тракийските гробници край село Ивански, Шуменско – разказ от първо лице

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Преди около две години посетих Тракийска могила в близост до село Ивански.
Просто бях в района, видях в Google Maps (където пишеше, че е музей), че ми е близо до пътя - на някакви си 20 минути от където бях, и реших да мина да я видя. Лесно стигнах до селото.
И там започна "приключението".
Нито една табелка към обекта, никакви насоки. Обикалях около половин час с колата, докато почти случайно все пак попаднах на могилата.
Около нея спечени треволяци, високи по метър и половина-два храсталаци. Едва се вижда от пътя. Паркира се направо до шосето - няма даже уширение, да не говорим за някакъв паркинг.
Намерих ръждясала табела пред могилата, в която се описва нещо за обекта.
Всъщност, описанието е пленително. Не една, а две гробници от IV век пр. н.е. Съкровище - 42 златни предмета (знам, че не това е най-важното, но грабва окото на повечето хората).
Чета и си мисля "Това си струва да се види".
И после видях самите гробници. Изкопани, проучени. Едната е в по-голямата си част разкрита от пръстта, а другата - само входа се подава изпод могилата. Дотук добре.
Но - изоставени, занемарени. Оставени на прищевките на климата и времето.

--.thumb.jpg.775b905b861a76be09c7bc59c90f5139.jpg

Едната гробница затворена с тежка метална врата - тази, която все още е вкопана в могилата. Металът на вратата е огънат в единия ъгъл - изглежда с някакъв лост. Някой явно се е постарал.

-.thumb.jpg.fda88e51c0372e7970be31593904d7d1.jpg   -.thumb.jpg.bddb4b2beda9dbf5745ef07824b39666.jpg

Отидох да надникна през дупката - в гробницата се излежаваше една змия.
Скрило се на хладно, животинчето - единствен турист. Тръгнах си.

---.thumb.jpg.167c16e81855baa03e11883f8407fbd3.jpg

Отидох до Велики Преслав, разходих се във Вътрешния град...
Обаче гледките в Ивански не ми дават мира. Един прекрасен обект, в който са вложени десетки хиляди левове за проучване. И после - нищо. Няма облагородяване, няма музей, няма билети, няма сувенири... Няма туризъм, нито даже табелка в центъра на селото за случайни заблудени души като мен.
Няма опазване на културното наследство, няма развитие на селските райони.
Има само бавно, неусетно забвение.
А потенциал за развитие на мястото - колкото ти душа иска. И на това, и на други като него. И все още се чудя:
Какво им е нужно на хората, за да разберат, че това е ценно, полезно - не само за историците и археолозите, а за всички нас?

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Вашето предишно съдържание е възстановено.   Изчистване на редактора

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.