Отиди на
Форум "Наука"

Изпращаме последните наборни войници


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

С тържествена церемония пред Паметника на незнайния воин започна ритуалът по зачисляване в резерва (запаса) на последната смяна срочнослужещи. С него се слага край на задължителната наборна военна служба в България. От 1 декември 2007 г. армията ни става напълно професионална.

Министърът на отбраната - Веселин Близнаков - и началникът на Генералния щаб на Българската армия - генерал Златан Стойков - връчиха грамоти на последните наборни военнослужещи от Софийския гарнизон.По време на церемонията, министър Близнаков определи днешния ден, като „исторически за българската армия".

Приключва задължителната наборна военна служба в България, чието начало е положено преди 127 години със Закона за вземане на новобранци в българската войска от 1880 година.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков изпратиха последните наборни военнослужещи от Софийския гарнизон на тържествен ритуал пред Паметника на незнайния воин в столицата.

Последните 2413 наборни войници в българската армия бяха изпратени с тържествени ритуали не само в София, но и в Плевен, Пловдив, Сливен и Банско.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков заяви, че това е исторически ден за България, защото от 1 декември българската армия става изцяло професионална. За бъдещите поколения на България наборната служба ще бъде непознат факт, за който ще четат в учебниците, но за Вас последните войници тя е школа за мъжество, каза още военният министър. Въпреки че по думите му последният набор си е мислил като влиза да служи, че е извадил лош късмет.

И министърът на отбраната, и началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков благодариха на последния набор войници, че са изпълнили дълга си.

"Ще има носталгия във всички по казармата и по традицията да се изпращат войници независимо от политическите решения, които изпълняваме.", каза след церемонията министърът на отбраната.

Тържествен ритуал по изпращането на последния набор войници, отбили службата си в 13-та бронетанкова бригада, се проведе днес и в Сливен. 137 момчета от набор 88- трета смяна ще се уволнят от армията на 30 ноември. Те получават похвални грамоти, подписани от министъра на отбраната Веселин Близнаков и от началника на Генералния щаб генерал Златан Стойков.

При напускането си от казармата войниците от последния набор ще получат ползвания по време на службата си комплект войнишка униформа, заради участието им във важен исторически момент от развитието на Българската армия.

Сред гостите на тържествената церемония бяха заместник-командващият на Сухопътни войски генерал-майор Кирчо Куртев и началникът на управление личен състав в Генералния щаб на Българската армия бригаден генерал Спас Спасов.

„В продължение на много години наборните войници бяха гръбнакът на БА. Днешният ден е особено вълнуващ и емоционален. Макар че ще преминете в резерва, вие ще продължите да бъдете добри български войници", каза в словото си генерал-майор Кирчо Куртев. Той пожела на войниците здраве и успешна реализация в живота.

Последните наборни войници от V-та Шипченска механизирана бригада и УБ "Христо Ботев" се уволниха на тържествена церемония в Плевен. За достойна служба към родината младежите получиха похвална грамота от министъра на отбраната. На тържествения ритуал по на площад „Възраждане" присъства бригаден генерал Стефан Василев, помощник-началник в Главния щаб на Сухопътните войски. Последните 281 наборни войници, които служат в V-та бригада в поделенията в Плевен, Шумен и Враца, получиха за спомен от армията и комплект камуфлажно облекло.

post-471-1196003210_thumb.jpg

post-471-1196003437_thumb.jpg

post-471-1196003445_thumb.jpg

post-471-1196003459_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тъ-ъ-ъ-ъй. Приключи един период от историята на България и на нейната армия. Така или иначе изискванията на съвременността налагат такава промяна. Макар че, света познава много модерни армии, които са изцяло наборни, но ОК, за нуждите на България в момента изглежда, че това е по-добрия вариант.

Въпросът е обаче дали сега ще прекъсне може би последната връзка на народа с държавните институции, защото според мен останалите са прекъснати - тази с армията. Това ще зависи много и от бъдещия образ на последната...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...