Отиди на
Форум "Наука"

Днес е Денят на София - 17 септември


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Днес е Денят на София, който се отбелязва на християнския празник "Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов". За честването Столичната община подготви 25 дневна програма, чиято кулминация е днес.

За няколко дни столицата ще се превърне в голяма театрална сцена, благодарение на започващия днес международен фестивал "Панаир на куклите".

Трупи от Гърция, Полша, България и Италия ще изнасят улични театрални представления до 22 септември.

Начало на фестивала ще постави уличното шествие на куклените трупи. То ще измине пътя от НДК до градинката пред театър "София", където ще се състои и тържествения концерт по повод празника на столицата.

В 12.30 ч. започва тържествената сесия на Столичния общински съвет.

В дневния ред са включени приветствия от Андрей Иванов, председател на Столичния общински съвет и от Бойко Борисов, кмет на Столичната община, награждаване със званието „Почетен гражданин на София" и връчване на „Почетен знак на Столична община".

Столична община ще връчи наградите за ярък принос в областта на културата на тържествена церемония. Тя ще се проведе от 18.30ч. в Театър "София". Също в Деня на София от 19.30ч. в Зала 1 на НДК "Бранд Ню Хевъс" ще изнесат концерт. Подгряваща група на проявата ще бъдат група "Те".

С тържествен водосвет и церемония по вдигане на знамето на София ще бъде отбелязан празникът на столицата. Церемонията ще започне в 13.30 ч. на площад „Александър Невски".

Слово за празника ще произнесе кметът на София Бойко Борисов.

Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан.

---

Празникът е и на дъщерите на София – Вяра, Надежда и Любов. Децата й, според християнската религия, са живели по времето на господството на император Адриан.

Когато той научил, че в семейството царуват сговор и християнско благолюбие, извикал знатната вдовица София на разпит:

“Аз съм Христова робиня, а моите деца обрекох на нетленния жених – Божия син.”, отвърнала римлянката.

Предали вдовицата и щерките и на езичницата Паладия, която ги увещавала три дни да се откажат от вярата си. След като не успяла да изпълни задачата си, Адриан наругал езичницата и наредил на палачите да подложат на страхотни мъчения децата.

Смятал, че като види страданията им, майката сама ще се откаже от вярата си и ще помоли за милост.

Едно след друго момичетата били подлагани върху нажежени решетки, потапяни в гореща смола и бити с пръчки, накрая ги обезглавили, а София оставили жива, за да се терзае от загубата на децата си, което било по-силно от телесно страдание.

Майката погребала децата си на висок хълм край Рим и три дни останала на гроба им. На четвъртия починала.

Мощите на четирите светици днес почиват във Франция.

Столицата ни пък стартира празненствата с тържествен водосвет и церемония по вдигане на знамето на София. Тя започва в 13,30 ч. на площад "Александър Невски". Слово за празника ще произнесе кметът на София Бойко Борисов.

Тържественият водосвет ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан. Празникът продължава с конкурса за детска рисунка "Рисувани песни".

В 19,00 започва концертът на "Софийски солисти" под диригентството на Пламен Джуров. Мястото на проявата е в Софийската градска художествена галерия.

От 19,00 ч. в Малък градски театър "Зад канала" е безплатният спектакъл на "Женско царство", чийто режисьор е Мариус Куркински.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...