Отиди на
Форум "Наука"

Зелените Икономически Истини


Recommended Posts

  • Потребител

Документи: Доклади за атомните електроцентрали на Германия са били фалшифицирани

 
25.04.2024
Автор:Обективно
 
 
 
Изтекли документи: Доклади за атомните електроцентрали на Германия са били фалшифицирани Атомната електроцентрала „Исар 2“ в Бавария, снимка: Wikimedia

Високопоставени германски правителствени служители от министерството на икономиката умишлено са фалшифицирали докладите на експерти, за да внушат, че ядрената енергия вече не е жизнеспособна в страната.

Вътрешни документи и имейли, получени чрез съдебна заповед от списание Cicero, разкриват, че дългогодишните привърженици на поетапното прекратяване на ядрената програма от Зелената партия на високи позиции във властта са скрили или променили докладите за германските АЕЦ, тъй като противоречат на идеологическите им убеждения.

След катастрофата в японската атомна електроцентрала Фукушима през март 2011 г. германският парламент гласува в подкрепа на затварянето на всички подобни съоръжения в страната. През април 2023 г. последните три действащи атомни електроцентрали в Германия бяха изключени.

Патрик Грайхен и Щефан Тидов, тогава заместник-секретари съответно в министерствата на икономиката и на околната среда, са изиграли ключова роля в усилията да се представи удължаването на експлоатационния живот на германските атомни електроцентрали като опасно.

Двамата са заговорничили, за да попречат на ръководителите си да се запознаят с всякакви технически доклади, които опровергават това предположение. Тези документи от март 2022 г. ясно посочват, че с рязко намаляващия внос на руски газ „удължаването на експлоатационния живот на атомните електроцентрали“ би могло да облекчи тежката ситуация в енергийния сектор на Германия и да предотврати рязкото покачване на цените през следващата зима.

Въпреки това зелените висши чиновници, недоволни от това заключение, са пренаписали документа, като са добавили посланието, че всяко удължаване на експлоатацията на останалите атомни електроцентрали „не е състоятелно от съображения за техническа сигурност“.

Медията предполага, че министърът на икономиката Роберт Хабек най-вероятно е видял само преработената версия на доклада, а не оригинала.

Изправен пред заплахата от задаващи се енергийни дефицити, на 17 октомври канцлерът Олаф Шолц нареди останалите три атомни електроцентрали да останат в експлоатация през цялата зима, въпреки предупрежденията, идващи от министерствата на икономиката и околната среда. Въпреки това политиката за пълно прекратяване на производството на ядрена енергия остава непроменена.

С нарастването на цените на енергията индустриалният сектор в Германия се изправя пред все повече трудности, като един на всеки трима производители обмисля да премести производството си в чужбина заради скъпата електроенергия, съобщи Bild през февруари.

 

..........................................................

 

 

Европейските енергийни компании предупреждават: “Зеленият преход“ ще струва много скъпо на Европа

 
25.04.2024
Автор:Обективно
 
 
 
Европейските енергийни компании предупреждават: “Зеления преход“ ще струва скъпо на Европа Снимка: Pixabay

Преходът към зелена енергия изисква държавна намеса и значителна финансова подкрепа. В противен случай той е невъзможен, предупредиха ръководителите на европейските енергийни компании на конференцията Europe Flame Gas and LNG в Амстердам.

„Мисля, че една от големите грешки, които се случиха преди няколко години, беше, че хората казаха, че възобновяемите енергийни източници ще бъдат по-евтини от петрола и газа. Разбира се, някои възобновяеми енергийни източници, в определен момент, на някои места, са по-евтини. Но това не е окончателно. И не съм сигурен, че всички регулатори и политици са разбрали това. Защото защо са ни нужни субсидии, ако е по-евтино?“, попита Хелге Хоган, вицепрезидент на отдела за газ и енергия на Equinor. Той отбеляза, че норвежката държавна компания изпълнява все повече проекти за производство на слънчева енергия, като могат да се строят още, но съществуващите централи вече работят на пазара с нулева или отрицателна цена. „Регулаторите трябва напълно да разберат проблема, нуждаем се от добра регулация“, добави Хелге Хоган.

В същото време Карстен Попинга, главен търговски директор на Uniper, отбеляза, че пазарът няма да може да плати за енергийния преход. „Например, водородът е 4-10 пъти по-скъп от газа… И ние се нуждаем от много големи субсидии, ако наистина го искаме, така че е необходима правителствена намеса и регулиране“, заяви представителят на германския енергиен гигант. Според него частните компании няма да могат да инвестират в допълнителна инфраструктура, която е необходима за прехода към зелени енергийни ресурси.

Джъстин Джаксън, управляващ директор на европейския филиал на американската ExxonMobil Gas Marketing Europe, обясни, че САЩ смятат енергийната политика на Европейския съюз за непривлекателна за инвестиции.

„Ние като компания инвестираме 20 милиарда долара в нисковъглеродни проекти до 2027 г. и ни е много трудно да направим такива инвестиции в Европа с такава политика“, добави той и призова Европейската комисия за стабилна и прозрачна политика. Според Джъстин Джаксън през последните няколко години Европа се е съсредоточила върху сигурността на доставките и наличието на енергийни ресурси: „Видяхме тавани на цените и извънреден данък върху печалбата, но може би това има обратен ефект, намалявайки сигналите към инвеститорите“.

Катрин Портър, ръководител на Watt-Energy, заяви, че ролята на държавната намеса на европейските пазари вече е огромна. „През последните 10 години нито едно голямо енергийно съоръжение не е построено без някаква форма на държавна подкрепа“, каза Катрин Портър.

САЩ планират почти да утроят износа на втечнен природен газ до 2030 г. Европа е сред основните вносители на американски газ, но до 2030 г. планира да намали вноса на газ с почти три пъти и да ускори енергийния преход към алтернативни горива, включително зелено производство, биогаз и водород.

 

.............................................................................

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 минути, Skubi said:

Ако почувъркаме малко ще излезе, че ГАЗПРОМ е най-големиян спонзор на европейските зелени....😂🤣😂

Едва ли, една <газстанция с ракети> не е фактор.:D, освен Ако........... БигБрадър не зарежда руски втечнен газ?😀

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 12 минути, tekotaka said:

Едва ли, една <газстанция с ракети> не е фактор.:D, освен Ако........... БигБрадър не зарежда руски втечнен газ?😀

Ме може. Защото  Arctic LNG 2 projekt  е преустановил да работи. Поради редица причини свързани с ембаргото....Досега имат само 3 кораба / Alekszej Koszigin, Pjotr Sztoljpin, Szergej Witte/ и поръчките им за останалите /Zvezda - 15 броя Тип. Arc7 и Hanwha Ocean - 6  броя Arc7/ са анулирани....🤪

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...