Отиди на
Форум "Наука"

Scolopendra subspinipes


Recommended Posts

  • Потребител

Виетнамска стоножка

Разпространение на Scolopendra subspinipes dehanni

Въпреки името си, тази внушителна (до 20 см.) стоножка е разпространена в цяла тропическа и субтропическа Азия. Виетнамската стоножка е една от най-разпространените в хобито сколопендри и една от първите във всяка колекция.

За разлика от многоножките, стоножките могат да се отглеждат заедно само в ранна възраст

ТЕРАРИУМ

Стоножките се нуждаят от просторен терариум с голяма площ на дъното. Дължина = два пъти дължината на животното; ширина = дължината на животното; височина = дължината на животното + субстрата (така стоножката няма да достига ръба на терариума). Терариумът трябва да е много добре обезопасен, стоножките са майстори в бягството. Всички вентилационни отвори трябва да са покрити със здрава метална мрежа, капакът плътно да обхваща терариума, а вратичката да има сигурен заключващ механизъм

СУБСТРАТ

Субстратът трябва добре да задържа влагата. Кокосов субстрат, вермикулит, торф, пясък, както и смески между тях са подходящи за целта. Слоят трябва да е достатъчно дебел, за да може стоножката свободно да изкопае мрежа от проходи. Добре е да поставите някакво укритие, като основа за тунела. Предварително дезинфекцирана кора от дърво, парче от саксия или друга керамика, няколко камъка могат да изпълнят тази роля. Камъните и/или керамиката, трябва здраво да са стъпили на дъното на терариума, така че да не могат да се срутят при подкопаване.

ТЕМПЕРАТУРА и ВЛАЖНОСТ

Температурният диапазон, в който сколопендрата ви ще се чувства добре е доста широк 24С° - 30С°. Високата влажност е от жизнена важност за тропическите стоножки. С редовна пулверизация, поддържайте субстрата(или около укритието) постоянно влажен, но не и мокър (75 - 80%).

ОСВЕТЛЕНИЕ

Използвайте допълнително осветление само ако в терариума имате живи растения. Сколопендрите са нощни животни и нямат нужда от специално лъчение, ярката светлина ги кара да се крият.

ВОДА

В терариума винаги трябва да има съд с прясна вода. Ако е с голяма площ ще спомага за поддържането на влажността. Добре е в съда да има камъчета, мангров корен и т.н., за да избегнете удавянето на живата храна.

ХРАНА

Може да храните стоножките, както с жива, така и с мъртва храна. За храна стават всички безгръбначни с подходящ размер – щурци, скакалци, хлебарки, брашнени червеи и др. Също така може да им давате парченца плодове – банани, праскови, месести тропически плодове. Въпреки, че дребни гущери и гризачи са от обичайните им плячки, в терариумни условия е по-добре да се избягват, тъй като могат да нанесат тежки дори смъртоносни травми на стоножката. Добър вариант за големи екземпляри са парченца, пилешко, телешко месо поднесено с пинцети. Никога не оставяйте жива храна, независимо от размера за повече от две денонощия. Ако за това време стоножката не я е изяла, сигурно ще сменя кожа, а щурците могат да са много опасни за една още неизсъхнала сколопендра. Прехранването е по-вредно от гладуването. Ако сколопендрата ви е все още „бебе” най-добре я хранете с мъртви щурчета на всеки 2-3 дни. За млади екземпляри, 2-3 средно големи щуреца седмично са предостатъчни. Седмичната дажба за възрастно животно е една голяма хлебарка или скакалец респективно няколко едри щуреца. Веднъж в месеца може да им давате по-голяма порция във вид на парче месо или плод. Винаги почиствайте всички неизядени остатъци, високата температура и влажност + хранителни остатъци са предпоставка за акари.

ПОЛОВ ДИМОРФИЗЪМ

Разпознаването на пола на жива сколопендра е много трудно, особено за хора с малко опит, затова купете определена сколопендра или занесете вашата при човек с повече опит и познания. Най-общите белези са по дълъг последен чифт крака при мъжките, женските са малко по-масивни и дебели.

ВНИМАНИЕ

Това е единствената стоножка, от която е известен смъртен случай. Единствено сведение за смъртен случай е от Филипините, седем годишно момиченце, ухапано по главата, починало след 29 часа.

Всички гигантски стоножки имат отровна захапка. Който и вид да изберете, подхождайте към него с внимание и респект, бъдете сигурни, че имате необходимите познания, винаги имайте едно наум, когато манипулирате в терариума, обезопасете добре съда, за да предотвратите евентуално бягство. Не се хвърляйте на голямо животно, купете си малка(млада) сколопендра, така заедно с растежа и ще придобиете необходимия опит.

Ухапването е силно болезнено, придружено със зачервяване и подуване на мястото, възможно е покачване на температурата, треска или алергична реакция. Това не е животно, което можете да държите в ръка, не го правете никога.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...