Отиди на
Форум "Наука"

МНЕМОТЕХНИКА-ОПИСАНИЕ


Recommended Posts

  • Потребител

МНЕМОТЕХНИКА-ОПИСАНИЕ

“Мнемотехниката” или “мнемониката” наи-образно казано е “техника за запаметяване”.Термина произлиза от гръцката дума “mnemonikon”,по името на гръцката богиня на паметта Мнемозина.

Първите съхранени разработки по мнемотехника датират от 86-82г. до н.е.и пренадлежат на Цицерон и Квинтелиан.

Съвременния енциклопедичен речник дава следното определение за мнемотехника

МНЕМОТЕХНИКА-

1.Правила и прийоми за засилване на паметта и улесняване и запомняне на факти и сведения, като се използва най-много асоцияцията

Първоначално мнемониката произлиза като неизменна част от риториката (ораторското изкуство) с цел запомняне на дълги речи.

Съвременната мнемоника се развива с голям напредък както в теоретичен така и в практичен план.

Мнемотехниката използва естествени физиологични механизми на мозъка при запаметяването на информация,позволявайки пълното контролиране на процеса на запаметяване ,съхранение и припомняне на информацията.

Това дава възмозност да се фиксира в паметта последователен текстов материал,но и безпогрешно запомняне на всякакъв тип точна информация,която се смята по-принцип за незапаметявана: списък с телефонни номера,хронологични и числови таблици,анкетни данни сложни учебни текстове,съдържащи голямо количество терминологични и числови сведения.

Възможно е информация да се запони за един час или за цял живот.Запаметените сведения могат съзнателно да се изтрият и на тяхно място да се запаметят нови.

Мнемотехниката е изкуство,което за да се усвои изисква придобиването на полезни навици.Очевидно, е че за да се формира навик е необходимо системно да се изпълняват определени упражнения.Без упразнения усвояването на мнемотехника е невъзможно.

Ако в миналото психлозите са се опитвали да съпоставят човешката памет със способността на запаметявана на техническите усройства,то в последно време наблюдаваме точно обратното.Създателите на съвременните компютри и програми черпят своите идеи от учебниците по невро-физиология.В резултат компютрите стават все по-умни и по-умни.Ярък пример за този процес е добре известната програма за разпознаване на текстове Fine Reader, в която са заложени принципите на функциониране на зрителния анализатор.

Използването на съвременните техники за запаметяване пестят време,защото никога няма да ви се наложи да се връщате към информация ,която вече сте запаметили.Това е мощна тренировка на мисъта и вниманието.Това е реален шанс бързо да усвоявате няколко нови специалности, да станете професионалист във вашата област.

Усвояването на изкуството мнемотехника няма да ви превърне в гений(разбирасе ако не сте скрит такъв :) ) ,но значително ще повиши възможностите ви за учене,което от своя страна ви прави конкурентно способни .

Link to comment
Share on other sites

  • 14 years later...
  • Потребител

Ако се връщаме назад, назад, ще разберем, че писмеността е най- разпространеният мнемоничен похват или както се казва "Най- късият молив е по- дълъг от най- дългата памет. Дописмени похвати са поетичните. Когато героят на Молиер се изненадва, че говори в проза, това ни насочва към мисълта, че поезията някак си е била по- разпространена сред елита. Именно пиесите, песните, съветите към владетелите и паметта за исторически събития са били предавани чрез похватите на поезията, защото правят образите или мислите запомнящи се. Спомнете си у Нушич

Квадрата на хипотенузата,
туй го знае и детето
е равен на квадратите
от двата катета.

Ритъмът на поезията, римата и метафорите правят нещата разбираеми и запомнящи се. Друг е въпросът, че след като грамотността е всеобща, а компютрите общодостъпни, поезията продължава да съществува. Все пак тя има и други значения за човека- изразява някакви неща по изкусен начин. Казват, имало традиция, след посещението си при наложница или съпругата, благородният японец да й посвещава стихче. Въпреки това, дори и в изящната поезия съществува стремежът казаното да бъде запаметено, т.е. присъстват мнемонични техники. Това е наложило като основополагащи за културата големи епически, поетически произведения като Илиада, Ад, Изгубеният рай. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...