Отиди на
Форум "Наука"

Как Да Помним Места И Посоки


Recommended Posts

  • Потребител

Някои хора притежават или са развили у себе си способността бързо да се ориентират в непозната местност и да намират нужната им посока. Те не могат да се заблудят и за тях обикновено казват, че имат компас в глават си. Помнят буквално всичко, което се отнася до месторазположението на определени обекти – месността, посоката, особеностите на заобикалящата ги среда, У други това чувство е развито в по-малка степен, а у трети като че ли напълно отсъства. Последните трудно се ориентират, не могат да привикнат към нови места и постоянно объркват пътя си.

Всички сме в състояние да развием чувството си за ориентация чрез упраженния и практика като всяка друга своя способност. Ако то е наистина слабо развито у вас, вие проявявате слаб интерес към заобикалящата ви действителност, впечатленията ви за местата, които посещавате , също са слаби и непълни и като резултат на това е слаба и самата ви памет.

Слабата памет за места е лошото чувство за ориентация ще ви пречат, поради което следва да ги развиете у себе си. Това изисква пред всичко да проявявате интерес към места и посоки, да започнете да ги забелязвате и наблюдавате. Без такъв интерес няма да постигнете нищо. Трябва по-често да се оглеждате и да се научите да забелязвате характерните особености на местата, през които сте минали, посоките, в които се движите и предметите, които сте срещнали по пътя си. Научете се да ”виждате предметите”. Придобийте навика да забелязвате ъгловите постройки и техните особености. Застанете няколко минути на някой ъгъл и се огледайте, за да видите къде се намирате. Грешката ви досега се е състояла в тоа, че не сте забелязвали предметите, край които стеминавали. Човек с развита способност да се ориентира ”несъзнателно” забелязва всикчко по пътя си, а вие трябва да придобиете навика да се отнасяте ”съзнателно” към него, докато тази способност се превърне във ваша втора природа.

Изучавайте пътни или обикновени карти, като с тяхна помощ правите въобажаеми пътешествеия. Проследте направлението на реките от извора до устието им. Пътешествайте с влак, като следвате определен маршрут по картата. Ако сте вкъщи , се упражнявайте с някой учебник по география; навън се стремете да забеляазвате предмети, посоки, пътни камъни и др.

Ако се намиранте в голям град, изучете внимателно картата му. Започнете от някой определн пункт и тръгнете мислено км някакъв обект, като запомняте названията на улиците, по които трябва да минете, и естествено, посоката. Стремете се да запомните и названията на улиците на града, които са обозначени на картата. След това се врнете по обратния път, като внимателно отбелязвате завоите и пресечките. Направете същата разходка, като изберете друг маршрут. Това упражнение удивително ще изостри чувството ви за ориентация и за посоката на движението. По този начин ще опознаете напълно града, в който живеете. А в свободното си време предприемете голяма разходка, као предварително разучие маршрута по картата. Ще се убедите, че предварителните ви познания ще ви дадат възможност безпогрешно да се ориентирате, като забелязвате улици, пресечки и други особености по пътя си; благодарение на въображаематави разходка по картата, интересът ви към града бързо нараства, особено ако се разхождате в непознат квартал.

Стремете се чрез картата не само да си създадете цялостна представа за града, но и за отделните му квартали и улици в подробности. Оптайте се да я нарисувате в най-общи черти, акто си спомнитеи отбележите най-интересните забелжителности. Впоследствеи прибавете и подробности, като изхождате от връзката им една с друга. Целта на това упражнение е не да ви направи чертожници, а да придобиете навика да зпапомняте места и посоки. След известно време ще забележите, че е необходимо само да погледнете картата за няколко минути, за да можете да си я представите мислено, щом затворите очи. Първият ви опит да нарисувате на ум картата може да не е напълно удачен; тогава оворете очи, погледнете я отново и отбележете онова, което сте пропуснали във въображението си. След това затворете очи и допълнете пропуснатото. Само няколко опита ще ви дадат ъзможност да възпроизведете картата с такава точност , с каквато я чертаете върху лист хартия.

Учениците могат да избегнат механичното зазубряне на уроците си по география, ако изградят в паметта си умствени изображения на географските си карти. В такъв случай щом ги накарат да опишат някоя област те ще възпроизведат във въображението си нейната карта и ще четаат” от нея все едно, че е пред очите им. Или все едно, че преписват от ”пищов”. На пръв поглед подобно изучаване на картата едва ли би способствало за развитие на чувството ви за ориентация. Но ще се убедите, че то развива интереса и наблюдателността ви, и по този начин – косвено и чувството ви за ориентация. Не забравяйте, че трябва да пътешествате с отворени очи, а след въобажаемите маршрути по картата ще проявите значитетлен интерес и към истинските.

Разправят как един американски пътешественик пътувал с компания из Европа. Скоро спътниците му с учудване забелязали, че той се чувствал като у дома си в съвсем непознати за него градове, като знаел не само имената на главните улици, но и месторазположението на забележителностите и начина, по който да стигне до тях. Като че ли вече бил постеил тези гадове, макар това да био първото му излизане зад граница. Спътниците му го помолили за оясенеи и той им доверил, че преди всяко пътешествие изучавал внимателно картата на съответните градове с пътеводител, акто обръщал внимание на главните улици, забележитлностите, съставял маршрути до тях и пр. Специално вниманиет отделял на месторазположението на гарите и на хотелите, в които рвъзнамерявал да отседне. След това със затворени очи си ги припомнял, като мислено се придвижвал от едно място на друго. По този начин изучил основните забележителности на Кьлн. Прага, Виена, Дресзден, Лондон, Париж и др. Градове.

Картите, които сте изучили с интерес, се превръщат в реалност за вас, тъй като установяват връзката между действителността и мисловния ви образ за ня. И не забравяйте, че мжоете да развиете у себе си всяка способност, стига да проявите нужния интерес и да изпълнявате съответните упраженения. Ако запомните това, ключът завашето самопознние ще бъде в собствените ви ръце.

Източник: http://www.brains.hit.bg/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...