Отиди на
Форум "Наука"

XOBPATOC

Потребител
  • Брой отговори

    64
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    2

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ XOBPATOC

  1. Поздравления и от мен за интересната тема! За съжаление, у нас няма подходящи лаборатории със съответното високотехнологично оборудване, а също така и достатъчно квалифицирани специалисти, които да могат да извършват съответните изследвания, така че лично аз в никакъв случай не бих приел за достоверни каквито и да било данни и резултати от генетични изследвания у нас - просто нивото на тази тясна научна специалност у нас е трагично ниско и скоро няма да има развитие. Следователно за генетичния "букет" на българите само можем да гадаем, но като гледам разни професори да твърдят, че в генетичният фонд на българите има следи от палеобалканците, просто ми става мъчно за българската наука.А колкото до тракийските следи, те би трябвало да са нищожни, всички знаем защо.
  2. Наистина е срамно, че българските специализирани служби не са направили нищо по въпроса, но явно те са загрижени повече да осигуряват каналите за износ, отколкото каналите за внос Също така се чудя защо НИМ не е участвал в тоя търг - както знаем, на такива търгове редовно участват разни американски музеи, нима има проблеми и нашия НИМ да участва в подобни търгове?
  3. Мисля си дали все пак няма податки, дори крайно съмнителни, че Роман има наследници, които по-късно са играли разни роли във вътрешнополитическия живот на Византия? Размислите ми са породени от странния факт, че е скопен само един от братята, а не и двамата, което би било най-логично, ако причината за скопяването е да се прекъсне българската царска династия. И още размисли - защо не е скопен именно Борис II, след като той е бил български цар и съответно неговият син или синове са щели да се опитват да възстановят българската държавност, като законни наследници на българския трон?
  4. По косвени сведения бихме могли да допуснем, че това е някой от онези славянски князе, които Крум е удостоил с честта да пируват с него, след победата над Никифор, както е записано в хрониките. Все пак готската следа не е за пренебрегване, след като имаме засвидетелствани стари германски имена като Draga,Drogo, виж ето тази табличка: http://www.gaminggeeks.org/Resources/KateMonk/Europe-Medieval/Germany.htm
  5. Ако под "Драгомир" визираш пратеника на Крум, то нека да уточним, че в хрониката на Теофан Изповедник въпросният пратеник е записан като Даргомер, а това име определено си звучи готски В ГИБИ III името е "преведено" като Драгомир, защото преводачът явно е бил предубеден, че става въпрос за славянин, но това е твърде хипотетично.
  6. Твърде вероятно е имената Гостун и Безмер да са от готски произход, в което не би имало нищо сензационно, защото остготите дълго време са живели в причерноморските степи и със сигурност са имали контакти с българите. Ето тук една интересна табличка с исторически готски имена: http://www.gaminggeeks.org/Resources/KateMonk/Europe-Medieval/Goths.htm Имаме името Visimar -> Безмер Имаме Gesimund -> Гостун И още: Имаме Aspar -> Аспарух Имаме Vidimir -> Владимир Имаме Valamer, Valamir -> Маламир Имаме Retemer -> Радомир Разбира се, това може да са случайни фонетични сходства, но са твърде много, за да ги пренебрегнем с лека ръка, вероятно това са готски реминесценции в българската именна система.
  7. Съгласен. Все пак е факт, че изворите са засвидетелствали много повече готи с подобни имена, отколкото българи - този факт на мен ми говори, че сред българите е имало един ясно идентифицируем, лингвистично и археологически, ирански субстрат, плюс малко по-хипотетичен тюркски и още един мистериозен, засега, субстрат, който твърде неубедително може да се обясни с ирански или тюркски паралели. С други думи, у мен продължава да вирее подозрението, че ядрото на българския етнос има някакъв по-различен генезис
  8. Още по-добре, това доказва, че и готите може да са иранци по произход, защо не?
  9. А колко имена са ти нужни? Тюркската теза също се базира на няколко имена и думи...
  10. Целта е била създаване на една нова проруски ориентирана славянска държава - една напълно резонна политическа концепция на Русия, имайки предвид силните русофилски процеси сред българите по време на Възраждането. А евентуалният контрол над проливите е бил като "програма максимум", при това не директен контрол, а чрез съответното политическо влияние в новоосвободена България, на чиято територия са могли да бъдат проливите, ако не се бяха намесили другите мощни по това време европейски държави.
  11. Напълно подкрепям тези разсъждения. Само да допълня и с още един аргумент - името на българския владетел Маламир е твърде сходно с остготски имена от типа Валамир,Теодемир, Видимир.На базата на такива паралели бихме могли да издигнем и леко шокиращата теза, че прабългарите е твърде вероятно да са някаква смес от готи и сармати, а в последствие и някакви остатъци от тюркоезични хуни, интегрирани и асимилирани след разпада на хуните.
  12. Аз също съм контактувал с много чужденци, посетили София, но такива мнения не съм чувал - общо взето повечето са останали шокирани от мръсотията и безвкусната соц-архитектура, но най-вече от каруците, които са виждали в самия център на София - именно това е най-яркият им спомен от пребиваването в нашата столица и най-напред за това разказват, а после за всичко останало...
  13. Въпросът не е до засрамване - вече споменах, че някои български историци работят за чужди каузи, като например оплюване на Русия и СССР във всеки един аспект. Веднага се сещам за един такъв фанатик - Пламен Цветков. Сигурно си чувал, например, за наглите "тези", че уж Русия не искала да ни освобжадава от турско иго, ами преследвала свои имперски интереси относно проливите - тази "теза" е лансирана именно от такъв тип "историци" като Цветков.
  14. София безспорно е най-грозната и бедна в архитектурен план столица в ЕС, ако махнем и тоя паметник, то какво интересно ще остане за гледане? Защо, примерно, не махнем циганското гето "Факултета", ами се дразним от един наистина внушителен паметник, който определено ще е от по-голям туристически интерес за чужденците, отколкото въпросното циганско гето? Но точно тази дискусия тук показва манталитета на софиянци - значи тях не ги дразни мръсотията, циганията, гетарщината, графитарщината, но им пречи един паметник, който може да привлича хиляди туристи всяка година и да стане една от атракциите на града.
  15. Ако ми позволите да се включа и аз с моето скромно мнение - според мен, както славянската титла "кнендз", така и българската "канасувиги" най-вероятно е от готски произход и е преминала в езика на българите по време на контактите им с остготите в причерноморските степи, още преди идването на хуните.Като аргумент за готско-българските контакти може да се посочат някои имена на български владетели като Есперих, Телериг, които най-вероятно са от готски произход.
  16. Всъщност, сега забелязвам, че пълният тескт на надписа е : Διὶ Ζβελσουρδῳ τῷ κυρίῳ Βολβαβριηνοι κωμῆται ανεθηκαν А точният превод бе вече даден от Philip в пост #11
  17. Мда, ето това е една от темите, където много ясно си личи как някои от дискутиращите всячески се стремят да иронизират и омаловажават всякакви исторически успехи на България, което показва с каква именно цел са се регистрирали във форума...
  18. Малко странно ми се вижда едно такова чувство за хумор за един родолюбив българин, какъвто се самоопределям. Но за преголямо съжаление, доколкото разбирам, авторът е ако не арменец, то май е българин-арменист, така че появяването на такава тема вече е напълно обяснимо
  19. Отговорът е много прост - една част от българските историци откровено работят против националните интереси на държавата, в която са се родили и получили образованието си,а защо го правят е лесно да се досетим - в днешно време, историята е в услуга на една или друга политическа кауза.
  20. Кой изобщо е Дарко Танаскович? Едно е да прочетеш, примерно, "Голямата шахматна дъска" на Збигнев Бжежински, а съвсем друго е да опиташ бозицата на някакъв световнонеизвестен сръбски дипломат
  21. Бихте ли обяснили с какво една "силна Югославия", както се изразихте, застрашава САЩ?
  22. Една от многото теми, създадени просто заради едната гавра с българската история...
  23. По-големият проблем е, когато родни историци или просто любители-лаици, водени от криворазбрания принцип за историческа обективност, винаги тълкуват нещата от чуждата гледна точка,а когато някой представя нещата от гледната точка на собствения си народ, обявяват го за националист, шовинист и прочее. Следя форума от доста врем и ми прави впечатление, че много от участниците тук, било поради някаква комплексираност от българския си произход, било от чуждопоклонничество, винаги подкрепват мнения, омаловажаващи едно или друго българско достижение, а още по-голямо щастие изпитват, ако някой дори оплюва значимите ни исторически личности. Тези членове на форума сякаш изпитват душевен оргазъм, когато някой игнорира, отрича и иронизира, всичко важно и значимо, което българите са постигнали през многото векове на своята славна, драматична и тагична история...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...