Отиди на
Форум "Наука"

Михов

Потребител
 • Брой отговори

  3043
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  37

Михов last won the day on Февруари 16 2014

Михов had the most liked content!

Репутация

1574 Старши асистент

Всичко за Михов

 • Рожден ден 12.09.1975

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Русе

Последни посетители

22540 прегледа на профила
 1. Значи Душко, от много време насам нямам време да пиша, но чета редовно и мога убедено да ти кажа, че си доста досаден трол. По така повдигнатите от теб въпроси: 1) Съюзните републики също са владения на Москва. СССР е свръхцентрализирана държава и дори съюзни държави като НРБ, ГДР, ЧССР, УНР или ПНР нямаха право на собствено мнение, камо ли съставните съюзни републики. Да, по Конституция на СССР всички съюзни републики бяха равноправни и дори имаха право на сецесия, но всички знаем как стояха нещата. Разликата на руските и после съветски владения с колониите е, че колониите са отвъдморски територии, а руските владения в Кавказ, Средна Азия и Сибир имат сухоземна граница с метрополията. Нищо друго. 2) Простотията, че СССР прави азбуката на таджиките дори не е за коментар, при положение, че таджиките до революцията използват литературен персийски за книжовен език, който е доста по-стар книжовен език от руския, а арабското писмо е по-старо от кирилицата. 3) Съжалението, че Османската империя не се е опитала да влияе на етноконсолидиращите, етнокултурните и етнополитическите фактори, изграждащи българската идентичност е такава мозъчна повърня, достойна за съжаление. 4) Самарканд и Бухара са градове, свързани с персийската култура и със сериозно, вероятно преобладаващо персийско етническо население. Въпросът наистина е деликатен, но има и още нещо - през разглеждания период СССР и Кемалистка Турция са дружески държави. В СССР се правят пантюркистки "Общосъюзни тюркологични конгреси", въведената латиница при тюрските езици е копие на турската латиница и т.н. Поради тази дружба, СССР се отказва от гр. Карс и района му, което ощетява Армения, а спорни въпроси като Карабах пак с Армения или Самарканд и Бухара се решават в полза на тюркската страна. Честно, казах ти.
 2. Таджиките са най-североизточната част от персийския народ. По принцип, персите винаги са имали значимо присъствие в южната част на Централна Азия и като етнос, и особено като култура и културно влияние. Днешните узбекски градове Самарканд и Бухара всъщност са по-скоро персийски. Та, през съветско време, когато в СССР започват да се конструират народности, местните перси биват провъзгласени за таджики, първо им правят АССР в състава на Узбекската ССР, а после ги издигат и до съюзна република. Самарканд и Бухара остават в Узбекската СССР, заедно с голям брой таджики (при преброяването 1979 г. са около 1 млн.). Правят им език на основата на персийския, с азбука кирилица и доста русизми в него. Звучи познато, нали?
 3. Въпросът тук е не в количеството, а в това, колко от тези патенти влизат в реална употреба и допринасят за развитие на иновативни технологии. Почти всички иновации в днешният свят идват от САЩ, една малка част от Западна Европа и още по-малко - от Япония. Това е, други засега няма или ако има - огромно изключение. Медицина и медицински изследвания, фармация, технологии за химическата промишленост, електроника, биотехнологии, роботика, космически изследвания и технологии, авиация, машиностроителни технологии, енергетика, строителни технологии, каквото се сетиш - тия три центъра. Иначе като стана дума за брой на патенти на кило и безсмислието им, моят баща има едно изобретение (в съавторство) и три рационализации по комунистическо време. Изобретението му, за което има патент в ИНРА, никога не влиза в употреба. Т.е. полза от него никаква, но се е броило като бройка колко иновативна държава е НРБ. Е, всъщност ползата не беше съвсем никаква - заради това, че се води изобретател, баща ми взе тристаен апартамент от предприятието, въпреки че е с едно дете, защото по закон изобретателят има право на стая за кабинет.
 4. Михов

  Теориите на В.Б.Резун

  Какви кафеварки бе, до края на Втората световна война Германия е водеща сила в ядрените изследвания, авиацията, електрониката. По това време СССР произвежда трактори по американски лицензи, добре че след войната откраднаха немски технологии, а ония комунистически английски идиоти има помогнаха за ядрената бомба.
 5. Пазарджик също е в Тракия, а си го пропуснал.
 6. Михов

  Теориите на В.Б.Резун

  Не технологично, а индустриално превъзходство. Германия винаги е имала технологично провъзходство над Руска империя/СССР/Руска федерация и винаги ще има, поне докато има немци. СССР обаче много бързо се индустриализира чрез американско ноу-хау.
 7. Михов

  Необходим ли ни е протеинът?

  Готвим месото на огън защото се консумира по-лесно и е по-вкусно. Реално човек би могъл да яде сурово месо без проблем - в Германия например се яде сурова кайма, всички народи ядат и сушени меса, които на практика също са сурови, а не са и ферментирали. Месото дава трайна сила и енергия, както и чувство за ситост, без същевременно да претоварва стомаха, която не може да се сравнява с никаква растителна храна. Неслучайно във всички човешки традиционни култури месото се цени много повече от растителната храна и е привилегия на хората с висок обществен статус. Пак поради ценните хранителни качества на месото, църквата позволява на хора, извършващи тежък физически труд да не постят.
 8. Михов

  Шампионска лига

  Само не мога да разбера защо анкетата е затворена. Аз например не съм видял темата преди и не съм гласувал. Който и от английските отбори да продължи, няма шансове срещу трите най-постоянни отбора в ШЛ през последните години.
 9. Истерията не е случайна. Просто Западът стана прекалено неолиберален и твърде много се отдалечи от Изтока, а за съжаление и от здравия разум, тъй като следва едни социологизаторски и противоестествени от биологична точка теории. Парадоксално, но през 1990 г. разликите между двете части на Европа бяха много по-малки, въпреки комунизма. Заради всичко това започна да се обособява и Вишеградската четворка, просто има държави, в които теорията за "репресивната толерантност" на Маркузе не се приема кротко от населението (поне засега).
 10. "Денят започва с култура" e едно доста добро предаване. В крайна сметка, нали затова БНТ е обществена телевизия, за да може да поддържа и такива, некомерсиални формати. Тук по-скоро не трябва да се гледа рейтинг, а експертна оценка от професионалисти в областта на културата. На мен като цяло БНТ ми харесва, вкл. френските филми от 80-те със субтитри, защото само там мога да ги гледам по телевизията, с професионален превод.
 11. Михов

  Диалекто-българската дума "дека"

  "Дека" в западнобългарските говори и в македонската норма си има основно значение точно на "къде", а също и на членуваната форма - "където". И пак в същите говори, касто и в македонската норма има значение и на "че" в случаи като "знам дека". Апропо, в днешно време в Перник не казват "знам дека", а под влияние на книжовното "къде" използват по аналогия същата конструкция "знам къде".
 12. Михов

  "България въ строежъ"

  Изключително интересно!
 13. Не са толерантни, но в човешката история не знам да има пример за някой, който е колил съвсем поголовно и най-важното да е успял да изтреби една популация напълно до крак. И от земите на хуните останаха хора, от земите на татарите - също, на арабите - също, на испанците в Южна Америка - също, на САЩ в Средния запад - също. Дори при геноцида на Сталин срещу не толкова големите популации на чеченци, кримски татари или волжки немци - също. Хитлер срещу евреите - пак, ама остави евреите - германски цигани синти има останали, дето са били една шепа хора. Така че, аз не виждам причина да не е останало никакво друго население, разбира се, с демографски загуби. Обикновено народите изчезват поради културна асимилация, не от кланета. Османската империя, ще ме прощаваш, ама колкото и да е правила геноцид срещу балканците, толкова и някои фактори от историята й са играли положителна роля - неучастието на населението във войни, отдалечението на военните граници със стотици км и прочие. Ами тя една Германия е тотално обезлюдена след Трийсетгодишната война, както може би никоя балканска държава не е била обезлюдена и без Османска империя по същото време. И забележете парадокса, дами и господа - Унгария през средновековието е една от най-силните европейски държави, истинска мини-империя, на територия няколко пъти по-голяма от тази на Второто българско царство, чието западна част никога не пада под турско, след 1868 г. владеят почти абсолютно 330 000 кв. км и въпреки всичко днес, унгарците, заедно с диаспората си в Словакия, Австрия, Сърбия, Украйна и Румъния, са точно два пъти по-малко от румънците с диаспората им в Молдова, Украйна и Сърбия - народ, който според Булгароида до ХІІ-ХІІІ в. изобщо не е съществувал...
 14. Така е - измислихме едни трийсетина милиона души... Чел съм темите, буквализма не ме впечатлява.
 15. ОК, със сигурност такива преселения има, обаче има и такива преселения на гръкоговорящи. Не виждам да са оставили следа...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×