Отиди на
Форум "Наука"

Михов

Потребител
 • Брой отговори

  3043
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  37

Михов last won the day on Февруари 16 2014

Михов had the most liked content!

Репутация

1574 Старши асистент

Всичко за Михов

 • Рожден ден 12.09.1975

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Русе

Последни посетители

22668 прегледа на профила
 1. Значи Душко, от много време насам нямам време да пиша, но чета редовно и мога убедено да ти кажа, че си доста досаден трол. По така повдигнатите от теб въпроси: 1) Съюзните републики също са владения на Москва. СССР е свръхцентрализирана държава и дори съюзни държави като НРБ, ГДР, ЧССР, УНР или ПНР нямаха право на собствено мнение, камо ли съставните съюзни републики. Да, по Конституция на СССР всички съюзни републики бяха равноправни и дори имаха право на сецесия, но всички знаем как стояха нещата. Разликата на руските и после съветски владения с колониите е, че колониите са отвъдморски територии, а руските владения в Кавказ, Средна Азия и Сибир имат сухоземна граница с метрополията. Нищо друго. 2) Простотията, че СССР прави азбуката на таджиките дори не е за коментар, при положение, че таджиките до революцията използват литературен персийски за книжовен език, който е доста по-стар книжовен език от руския, а арабското писмо е по-старо от кирилицата. 3) Съжалението, че Османската империя не се е опитала да влияе на етноконсолидиращите, етнокултурните и етнополитическите фактори, изграждащи българската идентичност е такава мозъчна повърня, достойна за съжаление. 4) Самарканд и Бухара са градове, свързани с персийската култура и със сериозно, вероятно преобладаващо персийско етническо население. Въпросът наистина е деликатен, но има и още нещо - през разглеждания период СССР и Кемалистка Турция са дружески държави. В СССР се правят пантюркистки "Общосъюзни тюркологични конгреси", въведената латиница при тюрските езици е копие на турската латиница и т.н. Поради тази дружба, СССР се отказва от гр. Карс и района му, което ощетява Армения, а спорни въпроси като Карабах пак с Армения или Самарканд и Бухара се решават в полза на тюркската страна. Честно, казах ти.
 2. Таджиките са най-североизточната част от персийския народ. По принцип, персите винаги са имали значимо присъствие в южната част на Централна Азия и като етнос, и особено като култура и културно влияние. Днешните узбекски градове Самарканд и Бухара всъщност са по-скоро персийски. Та, през съветско време, когато в СССР започват да се конструират народности, местните перси биват провъзгласени за таджики, първо им правят АССР в състава на Узбекската ССР, а после ги издигат и до съюзна република. Самарканд и Бухара остават в Узбекската СССР, заедно с голям брой таджики (при преброяването 1979 г. са около 1 млн.). Правят им език на основата на персийския, с азбука кирилица и доста русизми в него. Звучи познато, нали?
 3. Въпросът тук е не в количеството, а в това, колко от тези патенти влизат в реална употреба и допринасят за развитие на иновативни технологии. Почти всички иновации в днешният свят идват от САЩ, една малка част от Западна Европа и още по-малко - от Япония. Това е, други засега няма или ако има - огромно изключение. Медицина и медицински изследвания, фармация, технологии за химическата промишленост, електроника, биотехнологии, роботика, космически изследвания и технологии, авиация, машиностроителни технологии, енергетика, строителни технологии, каквото се сетиш - тия три центъра. Иначе като стана дума за брой на патенти на кило и безсмислието им, моят баща има едно изобретение (в съавторство) и три рационализации по комунистическо време. Изобретението му, за което има патент в ИНРА, никога не влиза в употреба. Т.е. полза от него никаква, но се е броило като бройка колко иновативна държава е НРБ. Е, всъщност ползата не беше съвсем никаква - заради това, че се води изобретател, баща ми взе тристаен апартамент от предприятието, въпреки че е с едно дете, защото по закон изобретателят има право на стая за кабинет.
 4. Какви кафеварки бе, до края на Втората световна война Германия е водеща сила в ядрените изследвания, авиацията, електрониката. По това време СССР произвежда трактори по американски лицензи, добре че след войната откраднаха немски технологии, а ония комунистически английски идиоти има помогнаха за ядрената бомба.
 5. Пазарджик също е в Тракия, а си го пропуснал.
 6. Не технологично, а индустриално превъзходство. Германия винаги е имала технологично провъзходство над Руска империя/СССР/Руска федерация и винаги ще има, поне докато има немци. СССР обаче много бързо се индустриализира чрез американско ноу-хау.
 7. Готвим месото на огън защото се консумира по-лесно и е по-вкусно. Реално човек би могъл да яде сурово месо без проблем - в Германия например се яде сурова кайма, всички народи ядат и сушени меса, които на практика също са сурови, а не са и ферментирали. Месото дава трайна сила и енергия, както и чувство за ситост, без същевременно да претоварва стомаха, която не може да се сравнява с никаква растителна храна. Неслучайно във всички човешки традиционни култури месото се цени много повече от растителната храна и е привилегия на хората с висок обществен статус. Пак поради ценните хранителни качества на месото, църквата позволява на хора, извършващи тежък физически труд да не постят.
 8. Само не мога да разбера защо анкетата е затворена. Аз например не съм видял темата преди и не съм гласувал. Който и от английските отбори да продължи, няма шансове срещу трите най-постоянни отбора в ШЛ през последните години.
 9. Истерията не е случайна. Просто Западът стана прекалено неолиберален и твърде много се отдалечи от Изтока, а за съжаление и от здравия разум, тъй като следва едни социологизаторски и противоестествени от биологична точка теории. Парадоксално, но през 1990 г. разликите между двете части на Европа бяха много по-малки, въпреки комунизма. Заради всичко това започна да се обособява и Вишеградската четворка, просто има държави, в които теорията за "репресивната толерантност" на Маркузе не се приема кротко от населението (поне засега).
 10. "Денят започва с култура" e едно доста добро предаване. В крайна сметка, нали затова БНТ е обществена телевизия, за да може да поддържа и такива, некомерсиални формати. Тук по-скоро не трябва да се гледа рейтинг, а експертна оценка от професионалисти в областта на културата. На мен като цяло БНТ ми харесва, вкл. френските филми от 80-те със субтитри, защото само там мога да ги гледам по телевизията, с професионален превод.
 11. "Дека" в западнобългарските говори и в македонската норма си има основно значение точно на "къде", а също и на членуваната форма - "където". И пак в същите говори, касто и в македонската норма има значение и на "че" в случаи като "знам дека". Апропо, в днешно време в Перник не казват "знам дека", а под влияние на книжовното "къде" използват по аналогия същата конструкция "знам къде".
 12. Изключително интересно!
 13. Не са толерантни, но в човешката история не знам да има пример за някой, който е колил съвсем поголовно и най-важното да е успял да изтреби една популация напълно до крак. И от земите на хуните останаха хора, от земите на татарите - също, на арабите - също, на испанците в Южна Америка - също, на САЩ в Средния запад - също. Дори при геноцида на Сталин срещу не толкова големите популации на чеченци, кримски татари или волжки немци - също. Хитлер срещу евреите - пак, ама остави евреите - германски цигани синти има останали, дето са били една шепа хора. Така че, аз не виждам причина да не е останало никакво друго население, разбира се, с демографски загуби. Обикновено народите изчезват поради културна асимилация, не от кланета. Османската империя, ще ме прощаваш, ама колкото и да е правила геноцид срещу балканците, толкова и някои фактори от историята й са играли положителна роля - неучастието на населението във войни, отдалечението на военните граници със стотици км и прочие. Ами тя една Германия е тотално обезлюдена след Трийсетгодишната война, както може би никоя балканска държава не е била обезлюдена и без Османска империя по същото време. И забележете парадокса, дами и господа - Унгария през средновековието е една от най-силните европейски държави, истинска мини-империя, на територия няколко пъти по-голяма от тази на Второто българско царство, чието западна част никога не пада под турско, след 1868 г. владеят почти абсолютно 330 000 кв. км и въпреки всичко днес, унгарците, заедно с диаспората си в Словакия, Австрия, Сърбия, Украйна и Румъния, са точно два пъти по-малко от румънците с диаспората им в Молдова, Украйна и Сърбия - народ, който според Булгароида до ХІІ-ХІІІ в. изобщо не е съществувал...
 14. Така е - измислихме едни трийсетина милиона души... Чел съм темите, буквализма не ме впечатлява.
 15. ОК, със сигурност такива преселения има, обаче има и такива преселения на гръкоговорящи. Не виждам да са оставили следа...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...