Отиди на
Форум "Наука"

Михов

Потребител
  • Брой отговори

    3048
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    38

Михов last won the day on Юли 7 2021

Михов има най-харесвано съдържание!

Всичко за Михов

  • Рожден ден 12.09.1975

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    Русе

Последни посетители

23868 прегледа на профила

Михов's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Posting Machine Rare
  • Reacting Well Rare
  • Week One Done Rare

Recent Badges

1,6k

Репутация

  1. Откога карикатурите са сериозен източник или довод?
  2. До 20-те години на ХХ в. Несебър си е едно почти чисто гръцко селище. Това в България или не се споменава, или се споменава под сурдинка. Има своето очарование като градче, но честно казано, никога не съм го намирал за нещо особено. А глупостите за социализма горе показват, че има много болни мозъци.
  3. Проблемът на ЕС е, че в него много ясно са обособени три групи членки, много различни като икономика, история, манталитет, разбирания за обществото, а оттам и интереси. Северозападна, Южна и Източна Европа просто са три ясно изразени модела и са в рамките на единния съюз по стечение на конюнктурни обстоятелства. Вижда се как всеки един икономически, социален, политически трус цепи съюза на тези три групи. Лошото е, че с течение на времето различията не намаляват, а напротив. И ако в най-смелите си мечти някои виждаха съюза като федерация по подобие на САЩ, то вече и сегашната хлабава конфедерална структура е на път да бъде заменена с още по-хлабав съюз, а вътре в него въпросните групи да се консолидират и движат със "собствената" си скорост.
  4. Да, същият. Съгласен и че "Чернобил" е по-пълен и всеобхватен - от една страна минисериала разполага с по-дълго време, а от друга - трагедията в Чернобил е много по-глобална, много по-апокалиптична и с огромни последици за региона, Европа, че и за цялото човечество, докато другото засяга стотина подводничари и семействата им. И все пак, когато гледах "Чернобил", неминуемо се сетих за "Курск".
  5. Аз също много го харесах. Препоръчвам ти да гледаш и филма "Курск", ако не си го гледал. Тези два филма показват много добре съветската и постсъветската система и начин на мислене. И са направени с любов и уважение към обикновените хора.
  6. Значи Душко, от много време насам нямам време да пиша, но чета редовно и мога убедено да ти кажа, че си доста досаден трол. По така повдигнатите от теб въпроси: 1) Съюзните републики също са владения на Москва. СССР е свръхцентрализирана държава и дори съюзни държави като НРБ, ГДР, ЧССР, УНР или ПНР нямаха право на собствено мнение, камо ли съставните съюзни републики. Да, по Конституция на СССР всички съюзни републики бяха равноправни и дори имаха право на сецесия, но всички знаем как стояха нещата. Разликата на руските и после съветски владения с колониите е, че колониите са отвъдморски територии, а руските владения в Кавказ, Средна Азия и Сибир имат сухоземна граница с метрополията. Нищо друго. 2) Простотията, че СССР прави азбуката на таджиките дори не е за коментар, при положение, че таджиките до революцията използват литературен персийски за книжовен език, който е доста по-стар книжовен език от руския, а арабското писмо е по-старо от кирилицата. 3) Съжалението, че Османската империя не се е опитала да влияе на етноконсолидиращите, етнокултурните и етнополитическите фактори, изграждащи българската идентичност е такава мозъчна повърня, достойна за съжаление. 4) Самарканд и Бухара са градове, свързани с персийската култура и със сериозно, вероятно преобладаващо персийско етническо население. Въпросът наистина е деликатен, но има и още нещо - през разглеждания период СССР и Кемалистка Турция са дружески държави. В СССР се правят пантюркистки "Общосъюзни тюркологични конгреси", въведената латиница при тюрските езици е копие на турската латиница и т.н. Поради тази дружба, СССР се отказва от гр. Карс и района му, което ощетява Армения, а спорни въпроси като Карабах пак с Армения или Самарканд и Бухара се решават в полза на тюркската страна. Честно, казах ти.
  7. Таджиките са най-североизточната част от персийския народ. По принцип, персите винаги са имали значимо присъствие в южната част на Централна Азия и като етнос, и особено като култура и културно влияние. Днешните узбекски градове Самарканд и Бухара всъщност са по-скоро персийски. Та, през съветско време, когато в СССР започват да се конструират народности, местните перси биват провъзгласени за таджики, първо им правят АССР в състава на Узбекската ССР, а после ги издигат и до съюзна република. Самарканд и Бухара остават в Узбекската СССР, заедно с голям брой таджики (при преброяването 1979 г. са около 1 млн.). Правят им език на основата на персийския, с азбука кирилица и доста русизми в него. Звучи познато, нали?
  8. Въпросът тук е не в количеството, а в това, колко от тези патенти влизат в реална употреба и допринасят за развитие на иновативни технологии. Почти всички иновации в днешният свят идват от САЩ, една малка част от Западна Европа и още по-малко - от Япония. Това е, други засега няма или ако има - огромно изключение. Медицина и медицински изследвания, фармация, технологии за химическата промишленост, електроника, биотехнологии, роботика, космически изследвания и технологии, авиация, машиностроителни технологии, енергетика, строителни технологии, каквото се сетиш - тия три центъра. Иначе като стана дума за брой на патенти на кило и безсмислието им, моят баща има едно изобретение (в съавторство) и три рационализации по комунистическо време. Изобретението му, за което има патент в ИНРА, никога не влиза в употреба. Т.е. полза от него никаква, но се е броило като бройка колко иновативна държава е НРБ. Е, всъщност ползата не беше съвсем никаква - заради това, че се води изобретател, баща ми взе тристаен апартамент от предприятието, въпреки че е с едно дете, защото по закон изобретателят има право на стая за кабинет.
  9. Какви кафеварки бе, до края на Втората световна война Германия е водеща сила в ядрените изследвания, авиацията, електрониката. По това време СССР произвежда трактори по американски лицензи, добре че след войната откраднаха немски технологии, а ония комунистически английски идиоти има помогнаха за ядрената бомба.
  10. Не технологично, а индустриално превъзходство. Германия винаги е имала технологично провъзходство над Руска империя/СССР/Руска федерация и винаги ще има, поне докато има немци. СССР обаче много бързо се индустриализира чрез американско ноу-хау.
  11. Готвим месото на огън защото се консумира по-лесно и е по-вкусно. Реално човек би могъл да яде сурово месо без проблем - в Германия например се яде сурова кайма, всички народи ядат и сушени меса, които на практика също са сурови, а не са и ферментирали. Месото дава трайна сила и енергия, както и чувство за ситост, без същевременно да претоварва стомаха, която не може да се сравнява с никаква растителна храна. Неслучайно във всички човешки традиционни култури месото се цени много повече от растителната храна и е привилегия на хората с висок обществен статус. Пак поради ценните хранителни качества на месото, църквата позволява на хора, извършващи тежък физически труд да не постят.
  12. Само не мога да разбера защо анкетата е затворена. Аз например не съм видял темата преди и не съм гласувал. Който и от английските отбори да продължи, няма шансове срещу трите най-постоянни отбора в ШЛ през последните години.
  13. Истерията не е случайна. Просто Западът стана прекалено неолиберален и твърде много се отдалечи от Изтока, а за съжаление и от здравия разум, тъй като следва едни социологизаторски и противоестествени от биологична точка теории. Парадоксално, но през 1990 г. разликите между двете части на Европа бяха много по-малки, въпреки комунизма. Заради всичко това започна да се обособява и Вишеградската четворка, просто има държави, в които теорията за "репресивната толерантност" на Маркузе не се приема кротко от населението (поне засега).
  14. "Денят започва с култура" e едно доста добро предаване. В крайна сметка, нали затова БНТ е обществена телевизия, за да може да поддържа и такива, некомерсиални формати. Тук по-скоро не трябва да се гледа рейтинг, а експертна оценка от професионалисти в областта на културата. На мен като цяло БНТ ми харесва, вкл. френските филми от 80-те със субтитри, защото само там мога да ги гледам по телевизията, с професионален превод.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...