Отиди на
Форум "Наука"

Евристей

Потребител
 • Брой отговори

  2343
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  69

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Евристей

 1. А каква е твоята теза ? Че Петър е бил наречен Архон(т) от Константин Багренородни в ..Церемониите ? И какво следва ? Затова те попитах - каква е темата която повдигаш и акцентираш - строго българска с нейните титули и еволюции - архонт - василевс - цъсяр - цар или титулите въобще с тяхното значение и промяна ? Ако искаш точен произход и значение - Император е главнокомандващ армията в Древен Рим, провъзгласен е от войската ! Само тя има право на това ! И е изборна длъжност ! Такава си и остава до....ами Винаги ! Може да си Принцепс, Баща на Отечеството, Консул, Народен Трибун, Главен жрец на Юпитер Капитолийски - не си ли Император ...не контролираш нещата (в ранната империя) Властта на Императора официално никога не е била наследствена ! Никога ! Трябва да я изпълнява най-способния/заслужил/ военен ! Това е същността ! Когато принципът се спазва - Петимата "добри" императори са избирани по качества от обкръжението на действащия император - Империята просперира, когато принципа не се спазва - нещата отиват на зле...Разбира се има и крайности в системата - всяка войскова част смята, че нейният командир е най-достоен, той пък обещава високи възнаграждения и това води до кръвополития и безредици. А това че популярно се дава тази титла и на Китайския, Японския, Ацтекския и прочие "императори" не ни помага да разграничим специфика и особености ! И е грешка , че Император е наследствена титла ! В Германия е изборна такава - събират се и избират Кайзер - може да е Баварски крал, може Саксонски Херцог, или дори Чешки крал. Има си длъжностни лица - курфюристи които избират Общо Германски Кайзер/Император Във Византия (Късен Рим)- Императорът/Василевсът/ трябва да има необходимия авторитет за да държи военните под контрол, често избира/обявява/ сина си за съ-император, защото в качеството си на главнокомандващ има правото на избор ! Ако синът се окаже способен - Константин Копроним - успява, ако е леке като Константин VI бива свален и ослепен от майка си. ...или детрониран от висш военен ! Изключения има с Македонската династия, но и нейни представители са "скопени" - лишени от управление от лидерите на военщината - Роман Лакапин, Никифор Фока и Йоан Цимисхи. И нещата щяха да продължат в лицето на висшите военни асове - Варда Склир и Варда Фока, ако младият багренороден Василий не беше проявил чудовищната си енергия, упоритост и последователност и не бе смазал опасните метежи ! Та ..общо прието е, че титлата Император (както грешно мисли @ skiahtro) e най-висшата наследствена титла , но тя се ...придобива ! Войската трябва да си каже думата ( В Рим и Византия, в Германия - курфюрстите, дори в Русия стрелците имат своите претенции, а по-късно елитните гвардейски полкове - свалят Пьотр III и възкачват Екатерина II и сетне детронират/убиват/ Павел I ) Висша - Да, но наследствена - Не ! ....Ако Бащата е Херцог (Дук), то и синовете и дъщерите му са такива (стига да са законородени) същото е с Княз, Граф, Барон и т. н.
 2. А...точно ! Винаги съм с едно наум от сведенията на Константин Багренородни що се отнася за България. Не обича българите и това личи в трудовете му. Преди време в една от темите разнищвахме въпроса... Относно сватбата на Мария с Петър, Порфирогенет пише, че само прост човек като господаря Роман може да омъжи ромейска принцеса за чужденец и цялата империя едва ли не се тресяла от възмущение и яд и то дълго след събитията...А истината (писана от съвременници) е съвсем друга - Патриархът лично провежда церемонията, Синклитът и народът на Константинопол присъствали и всички се веселели от сърце, всенародни тържества, булката изпратена с много подаръци и т. н. Единственият който се тресе от яд е самият Коце, защото е унижен от искането на българите да присъства назад след Роман и Христофор...явно въобще е бил игнориран и това е наранило дълбоко честолюбието му. То и за историческите събития - идентичните поражения от сърби и хървати по времето на Борис Кръстител са само от него, както и че с помощта на печенегите Симеон успял да унищожи маджарите. Нито дума, че Симеон сам размазва маджарите изоставени без флот от баща му Лъв VI . Сравни независим източник (не Порфирогенет който проявява тенденциозност) Лутпранд Кремонски (макар и той да е ядосан на българите) Пише /цитира/ дословно титлата на Петрус
 3. Освен това византийските източници съвестно си го титулуват василевс. В Продължителят ...описвайки чувствата на младата булка Мария/Ирина че била и тъжна, че се разделяла с родителите си, но и радостна, че се омъжвала за василевс и ставала деспоина - господарка на българите. Особено важно е, че самият Василий Булгароктон споменавайки Петър в сигилиите си винаги го назовава василевс за разлика от Самуил който е лишен от всякакъв титул .... От тук и спекулации, че Петър е признат от Бога/ Вселенската Патриаршия, а и от Рим/ василевс на българите е оставил толкова силен спомен за легитимност, че всеки български предводител оглавил въстание срещу византийската власт приема името Петър ! Дори и далеч на югозапад, дори и след близо 2 столетия след кончината му. Не на Симеон - прославен и могъщ, а на Петър - скромен, но легитимен !
 4. @Atom точно титлата на Симеон ли искаш да се разгледа или общо еволюирането и значенията в съответните периоди на титлите - император, цезар, автократор, базилевс и т. н. ?
 5. Нека тогава ...да е защо етнически пъстрия елит на Османската империя е представен изключително слабо от хора с български произход. Най-вече сравнен с Европейските вилаети на империята където българите са най-многобройния народ (милет) ... Категорично не съм съгласен. Не сте разбрал Киров. Хайде сега българите помнели рода си, а останалите народи не ! Това не е сериозно...България била централна ...Константинопол какъв е ? След падането му в Еничарския оджак постъпват като момчета не кой ѝ да е, а племенниците на последния ромейски император - Константин XI ! Той е бездетен и племенниците са единствените законни наследници на Империята, която не е забравена на Запад - постоянно се апелира за мащабен кръстоносен поход за освобождаване на Великия град от неверниците. Какво се случва - и двамата стават османски големци предани на Мехмед II, който дори поверява отбраната на Дарданелите на единия от братята ...Месих паша (Палеологлу) и въпреки че венецианците предават някакви улики за предателство от страна на ромееца (блъфове), Мемед II не сваля доверието си от него, напротив - издига го още повече както и брат му - Хас Мурад паша, който пък си е направо приятел/другар на султана. Така, че виж как е действала системата на Оджака - вместо да избягат на Запад, (във Венеция и Флоренция е имало голяма византийска диаспора) и с тях да се обръщат и отнасят като с вдовстващи императори, двамата Палеолози служат предано на Султана. ....Вече посочих и примерите с Херсекзаде Ахмед паша - 1483 г. начело на османски войски нахлува в родна Херцеговина и разбива войските на брат си Владислав, а самата Херцеговина присъединява към империята. Защо не минава на страната на братята си ? По време на Османо-унгарските войни на поста Велик Везир е унгареца Хадим Сюлейман паша...нашенецът Стефанаки Богориди (внук на Софроний) представлява интересите на Османската империя в преговорите с Русия - колкото се може повече земи да останат в пределите на Империята и го прави добре ! Султан Махмуд II е доволен..
 6. Последният султан Мехмед VI не е с никаква майка българка. Но знам защо грешиш - бързаш ! Прочел си в Уикипедия, че Мустафа IV е последният с това име и си постнал - "последния османски султан" Този екскурзовод жестоко се е изгаврил с вас. Защо не поиска да ти върнат парите на мига ? И кой е бил султанът домакин на Наполеон ? От 1807 г. е същият цитиран от теб - "нашенецът" Мустафа IV с българската майка. Досега нищо по въпроса не каза, освен предполагаемия български произход на Айше Сенийепервер - Валиде султан точно за една година и един месец. Така, че "Такова има" не звучи убедително. За което и аз Благодаря.
 7. Моля Ви - Тантине най-вече теб ! ... Б. Методиев Б. няма място в темата ... Ако участваш - влизаш с ясна и стегната схема за родословие на еничарски аги , капудан и реис паши, велики везири, втори и трети такива...сераскери (главнокомандващи османската сухопътна войска) дамати - султански зетьове... Колко са и Валидетата - хатун и султан - майки на султани от български произход ? Това е целта на темата ! Османски елит от български произход ...като процент.. Представяш информацията, даваш доказателства, аргументираш я , коментираш ....(или се въздържаш) Който те е засегнал .... пишеш на лични на Теодосиев ! ................................................................................................ @deaf какво искаш да кажеш въобще ? Отвори тема (не знам дали те е престрашавало) и аз ще дойда да ти ...разкажа играта ...тролене и спамене ! Ще ли да ти е гот ?
 8. Не знам защо започна спора ? Да оставим Симеон, Йоан II Асен е цар на българи и гърци , без да има претенции да е господар на Ромейската държава, а само, че е владетел и на гърците в царството си - а такива има ...Печат Най-вдясно Станимашки надпис В(Ъ) ЛѢ(TO) S Ѱ Л Ѳ ЕН(ДИ)К(TA) Д Б(OГ)Ѡ(МЪ) ВЪЗДВИЖЕНЫ ЦР(Ь) АСѢНЬ БЛЪГАРОМЪ И ГРЪКОМЪ .... Чича му пък е rex Bulgarorum et Blachorum (крал на българи и власи) Горките власи поне няма как да служат за грандоманщина на Владетеля - той си ги признава за поданици със съответните права и задължения. И дори така ги приобщава, че само след десетилетие власите стават праве блъгаре. Така както са станали и узите и печенегите, така както ще станат и куманите Йоан Александър : "в Христа бога верен цар/император на българи и гърци". Също без претенции за трона в Константинопол. За титлите - Никой не възприема гръцката възкръснала архаизация Василевс, на Запад се запазва Император, а в Германския и Славянския свят - Цезар (със съответните езикови изменения...германската като че ли е по архаична (оригинална и близка до...Юлиус Каисарус (сравни древно гр. Кесар/иа , докато славянската е копната от средно-латински когато Ка минава в Це) Трябва винаги да се подсещаме за : как старобългарите на Самуил са титулували ромейския василевс Василий II : "βεζεΐτε, ό Τζαΐσαρ" Тук @skiahtro трябва да каже най-точно как ще прозвучи на български ... нещо такова : бегите, бежите, бегейте, бе(д)жайте ...натам обаче дали Василий е точно Тсясар , Тсъцар или Цезар е без особено значение, защото за българите Василевсът в Константинопол не е Василевс, а Цезар (Цар) В самата Василея тон ромейон има друг парадокс - най-висшата титла от времената на Късната империя - Август, замира в гръкоезична Византия, но се запазва и се употребява за императриците - те са и Августа и Василиса. Августи (и Василиси) са Теодора, Ефросина, Теофано, Зое и т. н. - съпрузите им - само Василевси.
 9. Така де, титулът не е високопарен, а означава, че в пределите на царщината му има и гърци и той е и техен владетел - сиреч те са му поданици така както и българите и имат същите права като тях (чеда) Това е честа практика - и Маджарските крале са се титулували и ..крал на българите ( в пределите на Белград-Браничево...в някои периоди и Видинско) )
 10. Четем внимателно източниците. Взимаме най-доброто за периода : Никита Хониат - учен, съвременник и участник в походите на Исак II Ангел срещу въстанието на Асен и Петър ! Ето какво пише Хониат Българи и Власи - това са двата народа живеещи в Паристрион във XII век ! Безспорно е че етнонима власи присъства безусловно и то на първа линия до времената на Калоян, но при Йоан Асен II изчезва и отново е заменен изцяло с българи/мизи Интересното е, че въпреки византийците упорито архаизират българите северно от Хемус като мизи, те не кръщават темата Мизия, а с по безлично-обобщаващото Паристрион/ Подунавие ! И това още в края на X век ! А политонимът България получава Югозападът - сиреч Долната/ Новата Земля ! ....................................................................................................... Не бива да се пренебрегва и факта, че Асеневци в лицето най-вече на Калоян се припознават в ...Древните български царе - Петра, Симеон и Самуил... ! Дали си въобразяват или не, важното е че споменът за Стара България е жив на...Североизток ! И нито печенеги, узи, кумани или власи не са го заличили ! Напротив - инкорпорират се с пълна сила в някогашната държава....и това дава Легитимност ! Не случайно старшият брат Теодор приема името Петър (IV), а власите се ...българизират незабавно в новата държава ! Писмеността не е забравена напротив, развива се и Йоан Асен II пише на средно-български !
 11. Причината да не е някое маджарско племе/род/ недоволно от покръстването и потърсило убежище в Самуилова България ? Тя пък е Християнска, но Самуил има крещяща нужда от войници...та знае ли се....Но при всички случаи ще е някое от оригиналните маджарски племена (угри) а не по сетнешни маджаризирани славяни. Все пак виждаме какви елементи се вливат в българския етнос... Че Плиска е батисана - така е, но запада още в края на X век ! Ама се и знае и помни, а местността не е пустиня ! Ето Анна Комнина описваща военна кампания на ромеите срещу печенегите в Паристрион (татко ѝ още не е император, а доместик на схолите) "Самодържецът (Никифор Вотаниат) на разсъмваме стигнал до Плискова, а след това се изкачил на така наречения Симеонов хълм ...! ....там се случило същото с отдалечилите се от лагера за набавяне на храна " ...Тоест около Плиска и печенеги и ромеи си набавят храна ! По натам следва за Дристра (Дръстър) който е пак непристъпна крепост и най-прославен на Истър, но... майтапът е че е отбраняван от....печенегите срещу настъпващите византийци ! Последните трябва да рушат стените му със стенобойните си машинарии ......Печенегите са обречени и викат на помощ куманите ...ромеите ги хваща страх и поемат (да се крият)за....Мегали Пристлава ! Сиреч Велики Преслав - укрепения Велик град ....." Този преславен град ..пише Анна Комнина се наричал Мегали, а славянородните запазили названието Мегали и прибавили Пристлава ..и така станал Мегали Пристлава ! " Това е във времената на най-опустошителната печенежка инвазия, когато на практика Паристрион отпада от властта на Константинопол !
 12. Най-вероятно е да са маджари. Но защо, как и кога са се заселили във Вардарско , че са и още отличими по времето на Василий II ? Парадоксът е, че сърбите не щат да стават българи дори и с тояга ! .....Бити и изселени - не става ! Какво ги разделя и разграничава от македонските склави, които безпроблемно (дори и прекалено лесно) се инкорпорират в Българско, но сърбите ...не Желе !? Не става и с морков - по време на Самуил - династически бракове...пак не се става....Не искат да стават блъгаре .... Тогава би трябвало по късно (десетилетия) да има контра инвазия от юг на север. Дръстър, Преслав, Червен, Варна....не са възстановени след печенежките нашествия, а си стоят там - силни крепости обслужвани от многобройно население... Това вече е несериозно. Кой, кога и къде твърди, че по времето на Симеон печенегите са изтикали българите от ...бъдещата Добруджа ? Източник ? @genefan - приемам почти като аксиома вашите анализи и изводи на база генетични изследвания - правите си труда да ги поднесете ясно, точно и разбираемо ...като отдалеч си личи че сте много навътре в материята, за което Респект ! Но коментарите Ви за някои исторически събития не са...напълно издържани/аргументацията е неустойчива/ ....Залитате в крайности и се отклонявате (несъобразяване) от Хронологията
 13. Славяните в Симеонова България нямат автономия, освен в крайния Югозапад - Бер/Верея които му плащат данък....до преди падането на Солун от Лъв Триполит. По нататък наистина изчезват или по точно вливат се в етнонима българи и са неотличими или...нещо повече - стават по българи и от тези в Преслав и Плиска. Точно те стават причина Василий II Булгароктон да каже : " Много и големи са добрините, с които човеколюбивият Бог е дарявал през различни времена на нашето царство и които надминават всякакъв брой, а най-голямата от всички е, че ромейската държава се разшири и че държавата на българите мина под един ярем [с нея]..... Защото не без кръв, не без труд и пот, а с многогодишна упоритост и с божия помощ тая страна ни се подари в подчинение от Бога, чиято благост явно ни помагаше, съединявайки в едно разделените части и туряйки под един ярем границите... Защото, ако и да станахме обладател на страната, все пак запазихме непокътнати нейните права, като ги потвърдихме с наши хрисовули и сигилии." Бият си се славяните за българската независимост докрай - Никулица, Ивац, Добромъж.....съобразява се Василий с традиции и закони М' да... отново сте твърдо зад тезата - печенегите (подкрепени от сушата?) извършват геноцид над аспаруховите българи...и земите на Българския Североизток стават една пустиня... Има обаче един юнак, който не мисли така....името му е Нестор - акрит от български произход на ромейска служба https://liternet.bg/publish13/p_pavlov/buntari/buntyt.htm вдига антивизантийско-въстание в Североизточна България...Или по точно въстание на българи и печенеги срещу данъчната политика на Константинопол в земите северно от Хемус ! Печенежки вождове се присъединяват към българите И на Североизток и на Северозапад си има достатъчно население, спокойно печенегите не убиват за кеф...голяма част от тях са заселени във вътрешността на полуострова, друга стават ... "жандармерия" на императора и пазят същите тези "изклани" българи от преминаващите пилигрими, дори и на места печенеги и българи рамо до рамо се опълчват на кръстоносците (предимно германци, французите гледат да се харесат на местните и плащат за продукти) По повод разликите в спецификата и същността на въстанията в Западна и Източна България срещу Византийската власт. На Запад са продиктувани от национални подбуди - за Наш цар, не гръцки - Петър Делян, Георги Войтех, Константин Бодин , докато на Изток въстанията избухват срещу данъчната политика на Империята - тоест чисто икономически засегнати интереси. И не, че няма население - има си и то доста, а и платежоспособно според данъчните хрътки на Исак II Ангел които изискват двоен данък ! На изток са стария, многолюден Преслав , Дръстър, Червен, Варна - къде ги тези печенежки опустошения.... И защо Аспаруховите българи трябва да стоят до Веки Веков като конници-войни със 100% пасионаризъм ? Ами всеки номадски (полу-номадски) народ влезе ли в досег с цивилизацията, разбере ли че виното е по вкусно от вмирисания кумис, каменната къща по удобна от юртата и че може да се ходи и не на кон...вече е бита карта - идват други все по диви и калени : българите бити от хазарите, които на свой ред не са способни да се опълчат на маджарите те пък бягат от печенегите, куманите са по силни, но монголите ги смазват....Степта има само един любимец... Аспаруховите българи още в края на X век са се превърнали в поданици на ИРИ, а пасионарността са я предали на югозападните ... склави (или потомци на Кубер - въпреки, че чак до планините на Албания докъдето продължава българската съпротива едва ли е стигал...) Да терминът "славяни" изчезва, но се пръкват други. Пак към Василия II - той трябва да знае най-добре какви ги има по Българско по него време " Постановяваме пресветият архиепископ на България да владее не само изложените, но ако има и други, които се намират в българските предели и поради забравяне е пропуснато да бъдат споменати, заповядваме той да владее и управлява и тях. И каквито други градове да са пропуснати да бъдат споменати в грамотите на царство ми, да ги владее всички същият пресвети архиепископ и да събира от всички тях каноникон, както и от власите по цяла България и от турките около Вардар, доколкото се намират в българските предели." Хайде сега кои са тези турки по Вардарско в началото на XI век ? Така ромеите са наричали маджарите, но до приемането на Християнството - тоест вече са Οὔγγροι , печенегите не са наричани турки, а за куманите е твърде рано...Власите пък доколкото се намират в България също подлежат на данък, това подсказва миграционни движения (скитащите власи убили Давид - най-стария комитопул) и когато се намират в Българско те си плащат така както по времната на цар/василевс Петър и Самуил. (Василий цитирайки името на Петър винаги го титулува василевс, за разлика от Самуил)
 14. Най-доброто нАучно изследване за Юстиниан - гротескна пародийка която и за загуба на време в чакалнята на летището не става... Управда е ученик на Богомил, после се оженва за Божидара, но на всичкото отгоре не той е главния герой в горецитираното "изследване" , а се набляга на поредните автохтонски буламачи .....малко цитати от шедовъра " ... траки = гети = даки = готи = вандали помага да се разберат иначе объркващите сведения на някои средновековни автори. Тези народи са говорили един език, имали са една и съща религия и много сходни традиции.. ...Между другото, славянството на вандалите е засвидетелствано от цяла поредица автори, които Брайс и Иречек очевидно са избрали да игнорират. Един от тях е Сигизмунд Херберщайн, опитен пътешественик в централна и северна Европа. Уводът на неговата книга се датира към 1549 година, а книгата му е издадена посмъртно през 1571." От "цялата поредица автори" Сотиров изброява "опитния" пътешественик С. Хербейщайн от...16 По нататъшни бисери : Флавий Одоакър е .....Борислав ! "... факта, че ломбардите, суевите и франките са германци, ползващи германски книги, а готите и вандалите са славяни, ползващи славянска литература." Трагедия наистина .... Родени като : Управда се "прекръства" на Юстиниан, жена му Божидара на Теодора, а учителят Богомил - ще не ще взима името Теофил ... ................................................................................................... Борѝс Иванов - българин/славянин е настоящият премиер на Обединеното кралство, а първата жена на този пост е българката Маргарита Тачерска Общо взето в дози дух е ..... Най-доброто научно изследване за Юстиниан
 15. Смисъл ...пирамидите се оказаха под очакванията ви ? Влизахте ли в тях (Великата)? Иначе да, на външен вид отблизо може и да поразочароват (не съм бил, а съм чувал различни отзиви)...Въпреки, че се казва ..Всичко на този свят е подвластно на Времето, но то от своя страна е под властта на Пирамидите... Все пак 4 500 години са си казали думата. За разлика от мистиката на платото Гиза от архаичните времена, Луксор е рожба на Новото царство - Имперски Египет ...но както Вие казахте това за
 16. Ееее, много накратко така...Кажете за Египет малко по-подробно : Оправдаха ли се очакванията Ви или не дотам...или пък бяха надхвърлени ? Кое е най-впечатляващото - Пирамидите или Луксор/Карнак ?
 17. Vezir-i Azam / Велик Везир...най-висшата държавна длъжност след султанската, притежателят ѝ - упълномощен с почти неограничена власт, а в някои периоди и на практика действителен/реално/ управляващ от името на "кафезните" шехзадета - бъдещи султани От XV до края на XVIII век вярна на над-националните си принципи, Империята дава път на най-способните си поданици, като с приоритет са новите попълнения набавени от европейските еялети чрез девширмето (Кръвен данък). Именно от тях в периода преобладават двата най-важни поста Велик Везир и Yeniçeri ağası /Ага на еничарите/ над 200 аги от различни етноси са оглавявали страховития корпус... Обаче колко от тях са ..българи ? Тук ще вкарам и списък на Валиде султанките - тоест османските императрици - майки на владетели, някои от тях са упражнявали сериозна власт - контролирали са Дивана и еничарски аги и думата им е била тежка. До времената на Cелим Страшни са носели титул Валиде хатун, а сетне - Валиде султан - господарка! Първата е Хафса - майка на Сюлейман Великолепни - татарка. В последствие успоредно се появява и титула - Хасеки султан - майка на шехзаде ( такава е рутенката Хюрем, но тя никога не става Валиде) Та....към тези най-висши длъжности за които не се изискват род и потекло, а способности, хитрост, амбиция и безкруполност, впечатляващ външен вид (особено за жените от харема) както и разбира се приемане на сунитски ислям ...да разгледаме кои представители на етнически принцип доминират ... И защо българите са ужасно малко и в трите Власти въпреки, че са най-многобройния милет в Румелия ........... Допреди десетилетия това можеше да се отчете като плюс - гордост. Тоест не искат българите да служат на поробителите и да предадат род и вяра..... Уви това обаче не хваща ....защото статистиката е от постъпленията от девширмето , а там набраните момчета от Румелийските виалети и каази (тоест от българското етническо землище) са засвидетелсвани в доволно много количество и процент....И те си постъпват по съответния ред, но не се издигат до еничарски аги и везири както други техни "колеги" - насилствено набрани хлапета от Албания, Босна, Сърбия, хървати, гърци, власи , дори унгарци чрез девширме... И така първият не тюрк (официално) Велик везир е албанец - Заганос паша 1453-1456 г през управлението на Мехмед II Завевателя, заменен е от Махмуд паша Ангелович- сръбско девширме Ще последва огромен династичен набор Велики везири от Румелия , но за добро или не, нито един не е от доказано български произход.... Албанци, гърци, сърби, босненци (или по скоро в една графа, защото има спорове кой от тях е праве србин, кой бошняк, кой хърватин и кой черногорец) власи, дори унгарци...(надделяват бошняците) Чак през 1625 г. ...Първият българин (помак) на Везирския стол роден в Пловдив/Филибе/ става два пъти Велик везир на Османската империя Хафиз Ахмед Паша : Първи път - 08 .12. 1625 г. до 01.12.1626 г. Геройско издържане и най-вече отстранен без да за се раздели с главата си ...Вечно недоволните еничари го пропускат... След няколко свалени (с осечени глави) велики везири, Нашият отново се завръща на поста Велик везир. За съжаление вторият му мандат е още по кратък - 25 Октомври 1631 - 10 Февруари 1632 г. И този път ...вечно недоволните еничари ...не го пропускат ! Акцентът е , че Хафиз е потомствен помак, а не .."пресен" българин, доведен чрез Девширме....и това е единствения " Българин" сред десетките албански, сръбско-босненски и гръцки Vezir-i Azam на Османската Империя в периода 14-18 век ! Дори и унгарците са повече.... Към друг важен пост който се придобива от Девширмето – Yeniçeri ağası /Ага на еничарите/ - не засечено никакво българско участие (ага)......за сметка на ...албанци, сърби, бошняци , унгарци, египтяни, сирийци.... И ...към Валиде султанките : Що годе консенсус има за майката на Мустафа IV , който управлява твърде кратко (а и тя) 1807-1808 г. Българка е от Родопите... Мустафа е издигнат от крайно консервативните сили на империята, ликвидирали реформите на предшественика Селим III , но времето на Мракобесието изтича....на свой ред Мустафа е детрониран и убит от ...Новия Реформаторски Ред начело с Махмуд II Майката на Мустафа изисква от убиеца на сина си ....нов дворец за себе си ! .................Времена и нрави ...................................... Както ѝ да е ....акцентът : Крещящо малко българи сред висшия Османски елит ! На какво се дължи ? Качества или.....друго ? Защо албанци, сърбо-босненци, гърци, че и унгарци и власи доминират като представители излъчващи най-високия пост в империята, а българите почти липсват ? Защо няма Еничарски аги с доказано български произход ? Защо няма Валиде султанки ? Има Венецианки, французойки, грузинки, рутенки, арменки.....тук не става въпрос за красиви жени в харемите, а за успели се да се наложат властни жени.....Има еди период наречен ....Властта на султанките.....

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...