Отиди на
Форум "Наука"

Пандора

Потребител
 • Брой отговори

  3236
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  3

Пандора last won the day on Декември 27 2017

Пандора had the most liked content!

Репутация

1136 Старши асистент

Всичко за Пандора

 • Титла
  Една Българка

Лична информация

 • Пол
  Жена
 • Пребиваване
  Изгубена в Кавказ
 • Интереси
  Разнообразни

Последни посетители

23333 прегледа на профила
 1. Прави се на християнски василевс, тоест "баща на всички християни" - има разлика.
 2. В интерес на истината, ако наистина около Тесалия са се заселвали българи още 5-6 век или родствени на тях кутригури и други, може да ги кръстим " Куберови романизирани хуно-българи".
 3. Най-новото предложение в производството на мартеници: ръката на Фатима https://www.an-gdesign.com/produkt/гривни-против-уроки-shambala-hamsa/
 4. Пандора

  Джендър- психология или джендър- лакърдии

  Можем да приемем, че термините "майка" и "татко" по отношение на детето са в един клас - "някой, който ще се грижи за мен". Имах една учителка, която имаше близнаци и разказваше как си "разделили" близнаците със съпруга и - момчето е отговорност на майката, момичето - на бащата / за по-лесно справяне в ситуацията/. В детската градина, когато момичето паднело или се наранявало викало /за изненада на всички/ : "Татко-о, татко-о-о.. Защото знаело "разпределението" или защото назованият родител най-често отвръщал на вика и.
 5. Пандора

  Джендър- психология или джендър- лакърдии

  Конструктът на обществото изначално е започнал от биологичните особености. Какво значение има, кой всъщност "износва" и кой "прави" детето. Животинският свят също има видове при които "женската" снася яйца, но мъжкия ги мъти, а женската изфирясва при друг мъжки, безхаберна за отглеждането на потомството. И въпреки всичко делението мъжки - женски индивид е такова каквото е , никой още не е въвел понятие като "мъжки индивид, който мъти и отглежда". Тоест природата е преценила, че както и да са разпределени половите органи, социалните роли са нещо различно и многовариантно и не е задължително да следват биологичните. И в този смисъл не разбирам, защо един мъж, ако иска да възпитава и отглежда "майчински" деца, трябва непремено и да ги роди. Тоест смятам, че въпросните операции са силно надценени и не много необходими и всичко ми прилича повече на рекламна кампания - вижте, можем вече да правим и това.
 6. Чии са според вас ? - пелазги, траки, марсианци ?
 7. Възможно и така да е. Важното е да се работи и все някой ще стигне по-напред.
 8. Интересуват ни надписите от ПБД, които са написани от нейният елит - организатор на държавата. В крайна сметка историят изследва всички източници. Славянските източници се изследват също и в тях се намират и неславянски по произход думи и термини. С това се занимава лингвистиката. Виждам, че вас тези въпроси не ви вълнуват, но пък не пречи други да ги вълнуват имено тези въпроси. Нещо против ?
 9. До тук го докарахме. А после - кавхан, канартикин, саракт черга Балканска дума с неясна етимология. Сродни форми: сръб. черга, рум. cergă „палатка, черга“, унг. cserge, тур. çerge „палатка“, нгр. τσέργα, алб. tsergë, всички със значения „черга“ или „палатка“. Унгарската форма е засвидетелствана от 1429 г. (вероятно заета от румънски), което изключва турски произход. Предвид значението и различния фонетичен облик е трудно да се свърже с лат. serica „коприна“ (> рум. sarică, мъгл.-рум. sarcă „ямурлук, ленена дреха“ > слав. *sorka „риза“, ст.-бълг. срачица).
 10. Не твърдя, че тюркската теза е защитена блестящо. Но не виждам с какво да я заменя. Опитите на "иранската" теза са с близък резултат. Там съм срещала манипулации, затова и не съм неин привърженик. Освен това класическата "тюркска" теза е "алтайска", а аз точно това смятам, че и пречи. Само да не закачаме пак темата за "тюркизацията" от 13 век.
 11. Тоест ? Не можете да разчетете надписа, но въпреки всичко прокламирате тезата. Въпросът се състои в това, че ние търсим езика на тези надписи конкретно и даже се мъчим да ги разчетем. Отделно за Именника въпросът е също - какво изобщо означават употребените термини и защо фигурират в славянския текст. Надеждата е, че все пак ще научим още нещо за нашите прадеди. Но иначе сте прав - повечето хора просто желаят да надделее конкретна "теза".
 12. Много просто - български са. Въпросът е дали е възможно да възстановим езика и да го приобщим към някое семейство езици.
 13. Например - кавхан, канартикин и саракт - какви са - славянски, латински или гръцки ?
 14. Според мен това са пак някакви съчинения. Знам, че у някои народи основния стълб на дома / шатрата/ се запазва и мести на новото място. Може би го възприемат като знаме-амулет. Да се окичва прът с ленти е също много разпространено още от древността. https://www.123rf.com/photo_58380749_may-tree-1-may-tradition-in-germany.html А някои са по-нови Liberty trees were erected in the southern part of the region in Ripatransone and Ascoli Piceno https://en.wikipedia.org/wiki/Maypole

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×