Отиди на
Форум "Наука"

BG читател

Потребител
  • Брой отговори

    30
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за BG читател

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

BG читател's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • One Year In Rare
  • Collaborator Rare
  • First Post Rare
  • Dedicated Rare
  • One Month Later Rare

Recent Badges

33

Репутация

  1. Аварите са се пропили в Панония и това е повод за изкореняване на лозята.
  2. Както сега чешки и български са различни езици, така и тогава е имало разлика в езиците. А какъв е бил езикът на склавите в този момент зависи от къде са ги докарали. Все пак говорим за склави, подчинени племена, кой знае откъде дошли и покорени от римляните.
  3. Фактически винаги Русия е агресорът. Буферът трябва да е дълбоко в територията и. СССР подпали втората световна война заедно с националсоциалистите от Германия и видяхме ужасите на които беше подложена Европа. Сега трябва да се приключи с опитите на руснаците да запалят трета световна война.Явно не са си научили уроците.
  4. Абе, че се опитва, опитва се, ама дали може е отделен въпрос.
  5. Съгласно Именника на българските князе е имало българско княжество северно от Дунав поне от 166 година от н.е. Може ли да приемем че българите са дако -траки. Генетично и антропологично съвременните българи, румънци, молдовци и македонци са идентични.
  6. Изгледайте интервюто на Путин в тубата изиграно от комика Юрий Великий
  7. Докато сме имали патриарх грък не е стъпвал в Киев.
  8. Украинците са пишели на български и са говорили на българо полски. На север новгородци преди да ги избият руснаците са говорили на полски и пишели на български. Руснаците са говорили на български само елита. Тези които са можели да пишат са пишели на български. На руски проговарят след 15-16 век, дотогава украинците отивайки в московията са водили преводачи защото не са се разбирали с угрофините и тюрките. За пет века не могат да ги накарат да проговорят на руски, ние за сто години сме си сменили езика. Всички думи от висшата нервна дейност са български в руския език, като любов, радост, рождество смърт. Руски са само битовизми - сволоч, бляд, дермо и т.н. Украинците се хвалят че са говорили на българо-украински още от ранни времена. Общо взето българският и полският език са формирали езика на източните славяни.
  9. Невероятен късмет е че са се запазили някакви останки от базиликата върху която е построенна десетинната църква. Пълната и аналогия с Преслав/Плиска все пак ограничава колко назад можем да я датираме, или С Плиска евентуално. Въпросът е дали България се е ограничила само с църковна доминация в Киев или Киев е бил част от административна българска структура, колкото и условни да са били взаимоотношенията. Но така или иначе гърците са строили и пристроявали върху построена от преславски/плисковски строители църква. Дали умишлено преди не е споменаяало за това, не знам, но всичко противоречащо на идеята за трети Рим се е игнорирало.
  10. Выявление этапности возведения памятника, а также установление факта изменения его замысла в процессе строительства вместе с изучением его строительных материалов дало возможность по-другому поставить вопрос о происхождении мастеров, создавших храм. Результаты новых исследований памятника заставляют отказаться от признания исключительной роли константинопольских мастеров в создании храма. Несомненно, что столичные мастера были среди создателей Десятинной церкви. Об этом говорит и характер найденных блоков ее стенной кладки, устроенной в технике со скрытым рядом, бывшей «визитной карточкой» константинопольских строителей, и характер пластической разработки фасадной плоскости стен двухуступчатыми нишами, и наличие греческих клейм на плинфах, да и сама идея строительства крестовокупольного храма, лежавшая в основе первого замысла строительства. Все это показывает на Константинополь как на родину «мастеров от грек», начавших создавать храм. Однако изменение первоначального замысла с крестовокупольного на базиликальный свидетельствует о том, что вскоре ведущая роль в строительстве церкви переходит уже к другим мастерам, связанным с традициями балканских провинций империи, до конца X в. входивших в состав I Болгарского царства (Северной Греции, Македонии, Болгарии). Именно там в это время основным типом храмового здания является не крестовокупольный, а базиликальный (церкви в Скрипу и на озере Преспа в Северной Греции, базилики в Охриде, Плиске и Преславе), а для декоративного убранства интерьера использовались поливные керамические плитки (Преслав), там встречается и схожая система фундаментных субструкций (Плиска). Наиболее близкими аналогиями Десятинной церкви являются малые базилики Плиски (базилики №№ 24 и 25) и церковь Гебеклиссе в Преславе. В заключение отметим, что тут представлены предварительные мысли и оценки, возникшие в ходе исследований 2005–2007 гг. Полевые исследования и осмысление полученных материалов еще продолжаются – и окончательные выводы можно будет сделать только после полного завершения раскопок и комплексной обработки новых фактов вместе со всеми данными исследований ХІХ–ХХ веков.
  11. Българите, македонците, румънците, молдовците, южна Украйна,севрните гърци и източните сърби са генетично и антропологично идентични. По всяка вероятност са били двуезични, говорили са на български и латински, може би и гръцки. Общо взето сме дунавски народ с южни и северни граници , но защо северно от Дунав се е запазил простонародния латински, а южно от реката - българският.
  12. Последните изследвания на първата каменна църква в Киев я определят като провинциална българска църква с аналози в Преслав.
  13. Скоро гледах руски материал в който българите са определени като смес грубо казано от населението от двете страни на Дунав до Крим и хървати. А този който развиваше теориите за кастрацията на склавите е руснак с български корени, някой си Цветков. Нито веднъж не спомена на балканите за България, българите, азбуката.
  14. Цената на кастриран млад склав е била значително по голяма, защото при кастрацията явно е имала голяма смъртност.
  15. Сега покрай войната в Украйна излизат интересни неща които са били замитани под масата преди. Например документацията от робските пазари - там съвсем ясно си пише че склави означава роби. Стотици документи показващи кои са склавите - робите продавани от роботърговците ловуващи основно в лесовете и блатата населявани от може би славяни или и други. По пътищата идващи от варягите към греките се е возело пушина, воск и склави. Дори някои руснаци изкарват сега името славянин от словен, хванат по време на лов, а не както ние словен - който владее словото. И много други интересни неща излизат покрай антиславянската истерия в русия. Киевска рус са водели преводачи в москва до 16 век, не са се разбирали с фино угрите. Интересно как за 5 века не можаха да ги научат в москва да говорят на български, а нашите българи за нула време се отказали от езика си, за стотина години.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...