Отиди на
Форум "Наука"

BG читател

Потребител
  • Брой отговори

    30
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ BG читател

  1. Аварите са се пропили в Панония и това е повод за изкореняване на лозята.
  2. Както сега чешки и български са различни езици, така и тогава е имало разлика в езиците. А какъв е бил езикът на склавите в този момент зависи от къде са ги докарали. Все пак говорим за склави, подчинени племена, кой знае откъде дошли и покорени от римляните.
  3. Фактически винаги Русия е агресорът. Буферът трябва да е дълбоко в територията и. СССР подпали втората световна война заедно с националсоциалистите от Германия и видяхме ужасите на които беше подложена Европа. Сега трябва да се приключи с опитите на руснаците да запалят трета световна война.Явно не са си научили уроците.
  4. Абе, че се опитва, опитва се, ама дали може е отделен въпрос.
  5. Съгласно Именника на българските князе е имало българско княжество северно от Дунав поне от 166 година от н.е. Може ли да приемем че българите са дако -траки. Генетично и антропологично съвременните българи, румънци, молдовци и македонци са идентични.
  6. Изгледайте интервюто на Путин в тубата изиграно от комика Юрий Великий
  7. Докато сме имали патриарх грък не е стъпвал в Киев.
  8. Украинците са пишели на български и са говорили на българо полски. На север новгородци преди да ги избият руснаците са говорили на полски и пишели на български. Руснаците са говорили на български само елита. Тези които са можели да пишат са пишели на български. На руски проговарят след 15-16 век, дотогава украинците отивайки в московията са водили преводачи защото не са се разбирали с угрофините и тюрките. За пет века не могат да ги накарат да проговорят на руски, ние за сто години сме си сменили езика. Всички думи от висшата нервна дейност са български в руския език, като любов, радост, рождество смърт. Руски са само битовизми - сволоч, бляд, дермо и т.н. Украинците се хвалят че са говорили на българо-украински още от ранни времена. Общо взето българският и полският език са формирали езика на източните славяни.
  9. Невероятен късмет е че са се запазили някакви останки от базиликата върху която е построенна десетинната църква. Пълната и аналогия с Преслав/Плиска все пак ограничава колко назад можем да я датираме, или С Плиска евентуално. Въпросът е дали България се е ограничила само с църковна доминация в Киев или Киев е бил част от административна българска структура, колкото и условни да са били взаимоотношенията. Но така или иначе гърците са строили и пристроявали върху построена от преславски/плисковски строители църква. Дали умишлено преди не е споменаяало за това, не знам, но всичко противоречащо на идеята за трети Рим се е игнорирало.
  10. Выявление этапности возведения памятника, а также установление факта изменения его замысла в процессе строительства вместе с изучением его строительных материалов дало возможность по-другому поставить вопрос о происхождении мастеров, создавших храм. Результаты новых исследований памятника заставляют отказаться от признания исключительной роли константинопольских мастеров в создании храма. Несомненно, что столичные мастера были среди создателей Десятинной церкви. Об этом говорит и характер найденных блоков ее стенной кладки, устроенной в технике со скрытым рядом, бывшей «визитной карточкой» константинопольских строителей, и характер пластической разработки фасадной плоскости стен двухуступчатыми нишами, и наличие греческих клейм на плинфах, да и сама идея строительства крестовокупольного храма, лежавшая в основе первого замысла строительства. Все это показывает на Константинополь как на родину «мастеров от грек», начавших создавать храм. Однако изменение первоначального замысла с крестовокупольного на базиликальный свидетельствует о том, что вскоре ведущая роль в строительстве церкви переходит уже к другим мастерам, связанным с традициями балканских провинций империи, до конца X в. входивших в состав I Болгарского царства (Северной Греции, Македонии, Болгарии). Именно там в это время основным типом храмового здания является не крестовокупольный, а базиликальный (церкви в Скрипу и на озере Преспа в Северной Греции, базилики в Охриде, Плиске и Преславе), а для декоративного убранства интерьера использовались поливные керамические плитки (Преслав), там встречается и схожая система фундаментных субструкций (Плиска). Наиболее близкими аналогиями Десятинной церкви являются малые базилики Плиски (базилики №№ 24 и 25) и церковь Гебеклиссе в Преславе. В заключение отметим, что тут представлены предварительные мысли и оценки, возникшие в ходе исследований 2005–2007 гг. Полевые исследования и осмысление полученных материалов еще продолжаются – и окончательные выводы можно будет сделать только после полного завершения раскопок и комплексной обработки новых фактов вместе со всеми данными исследований ХІХ–ХХ веков.
  11. Българите, македонците, румънците, молдовците, южна Украйна,севрните гърци и източните сърби са генетично и антропологично идентични. По всяка вероятност са били двуезични, говорили са на български и латински, може би и гръцки. Общо взето сме дунавски народ с южни и северни граници , но защо северно от Дунав се е запазил простонародния латински, а южно от реката - българският.
  12. Последните изследвания на първата каменна църква в Киев я определят като провинциална българска църква с аналози в Преслав.
  13. Скоро гледах руски материал в който българите са определени като смес грубо казано от населението от двете страни на Дунав до Крим и хървати. А този който развиваше теориите за кастрацията на склавите е руснак с български корени, някой си Цветков. Нито веднъж не спомена на балканите за България, българите, азбуката.
  14. Цената на кастриран млад склав е била значително по голяма, защото при кастрацията явно е имала голяма смъртност.
  15. Сега покрай войната в Украйна излизат интересни неща които са били замитани под масата преди. Например документацията от робските пазари - там съвсем ясно си пише че склави означава роби. Стотици документи показващи кои са склавите - робите продавани от роботърговците ловуващи основно в лесовете и блатата населявани от може би славяни или и други. По пътищата идващи от варягите към греките се е возело пушина, воск и склави. Дори някои руснаци изкарват сега името славянин от словен, хванат по време на лов, а не както ние словен - който владее словото. И много други интересни неща излизат покрай антиславянската истерия в русия. Киевска рус са водели преводачи в москва до 16 век, не са се разбирали с фино угрите. Интересно как за 5 века не можаха да ги научат в москва да говорят на български, а нашите българи за нула време се отказали от езика си, за стотина години.
  16. Е, и аз така смятам, но това са само догадки. А доказателства за това какви са българите слава богу има в неограничени количества.
  17. Знаем че има една културна особеност между българите бивши траки, гърци, македони, римляни и българите бивши тюрки и славяни. Едните пият вино, другите пиво, не случайно хмелът е в герба на чувашите, а лозата в трако-римските артефакти. Та някой запознат с етнографията на българите знае ли преди братя Прошек къде пивото е било традиционно питие у нас.
  18. Логично е да се потърсят паралели от времето на ПБЦ - кои други народи са завладяли и задържали територия като на ПБЦ в конфликт с империя като ИРИ. Ако за тях има някакви данни за числеността им може да се предположи с голяма степен на достоверност че и българите са имали подобен брой население. Може би поне едно 30 процента от населението на ИРИ.
  19. Този път сме си научили урока. Против окупатора и подпалвача на война сме, на страната на нападнатата страна и в лагера на демократичните и прогресивните сили, които ще победят така както победиха и през ВСВ.
  20. Според руснаците русокосите и синеоките в БГ нямат нищо общо със общоприетите за славяни тъй като в БГ русокосите липсва почти напълно пшеничените коси и вежди, характерен белег за славяните.
  21. Доставената от САЩ храна е равностойна на калорийната дажба за една десет милионна армия да воюва пет години. През 90-те в Русия беше издадена подробна публикация под ръководството на Рижков в която бе описан подробно ленд лиза. Поради добрите отношения с американците политизацията е минимална и са показани огромното значение за изхода на войната. С идването на Путин отново запяха старата песен на нов глас, въпреки че той плати неизплатената част от ленд лиза.
  22. Между другото броят на американските и английските танкове и самолети доставени на СССР през 1941-42 година са съпоставими с броя на немските танкове и самолети с които Германия влиза през юни 1941 година в СССР . Толкова по въпроса малко ли са много ли са. След първоначалния разгром който претърпя червената армия по ленд лиза са и доставени токова оръжие колкото е имало в немската армия.
  23. Малко по образно представяне на ленд лиза. Ако погледнем един съветски войник то американски са дрехите му, обувките му, бельото му, храната му. Съветски са пушката му, но американски са патроните му. Американски са автомобилите с които се придвижва армията, оръдията са съветски, но американски са влекачите и снарядите. В съветските самолети американски са двигатели, гориво и радиостанции. Американски са алуминият за танковите двигатели и бронелистовете. Американски са струговете, американски са релсите, вагоните, локомотивите, радиостанции, кабели и телефони. Безспорно без ленд лиза СССР щеше да капитулира през 1943 - 1944 година. Вариантът за сепаративен мир по източната граница на Украйна е малко вероятно защото без американската храна щеше да има гладни бунтове през 1943 година и червената армия щеше масово да се предава.
  24. Влиянието на църквата и грамотността може да видим като разликата между диалекта на помаците лишени от църквата и грамотността и езикът на централна България обусловен с повече грамотност и влиянието на църквата. И въпреки всичко помаците си говорят на български, макар и малко архаичен и диалектен. Но езикът не се е загубил минимум хиляда години.
  25. Само една кратка вметка - няма никакви податки че българският народ е бил тотално грамотен за да приемем че е приел друг език след като е прописал на слвянски.Нито че поповете са го накарали да проговори на друг език. Няма такъв случай в Европа, и със сигурност не сме българите изключение. Църковно славянски да бъде наложен на българите чрез писменост и църквата е можело да стане при определена степен на грамотност и на ангажираност към религията. В Русия хората от блатата проговарят на руски през 17-18 век. При седемстотин години руска църква.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...