Отиди на
Форум "Наука"

Capitainofmarine

Потребител
 • Брой отговори

  585
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  8

Capitainofmarine last won the day on Септември 7 2016

Capitainofmarine had the most liked content!

Репутация

415 Аспирант

Всичко за Capitainofmarine

Contact Methods

 • AIM
  NATI&KRIS

Лична информация

 • Пол
  Мъж
 • Пребиваване
  Cyprus

Последни посетители

6337 прегледа на профила
 1. Лековъоръжената конница не е съвсем без броня а с лека. Например от тепани платове, или обработена кожа отварена в смола, или византийския линоторакс наследник на античния. Тоест вместо 8-10 кг за ризница отиват за 2.5-3.5кг.
 2. Бойните коне ако можем да направим аналогия със съвременноста са : тежката кавалерия - танкове леката кавалерия или още конните стрелци са БееМПетата . Ха сега си представи че си решил да излезеш на уикенд и да поглезиш мацката си с разходка до Панчерево на Т 72 БМ или на БМП 23 . А за смъртните наказания - ми варварско право - спомнете си крумовото законодателство - сурови варварски времена. Колкото до горния ми пост, не съм съвсем прав, като помисля ПБЦ дори и в гладни години не внася храни - значи селското стопанство все пак е определящо за икономическия потенциал. Но основното са си спорем мене трансилванските солни рудници, ако погледнете в времеви аспект, подема на ПБЦ при Кардамовата или Крумовата династия идва след включването на Трансилванските територии в ПБЦ и загубата им подсилва ефекта на изтощаване на държавата и падането й. За съжеление няма преки данни за това, просто умозрително заключение.
 3. А каква е разликата ? И за какво спорите?!
 4. Разглеждания период е много голям това са 7 века и не става да се вадят кардинални изводи. Войните през 5-7 и дори 8-9 век са войни на ИРИ с варвари. Там са масови племенни опълчения в които влизат всички боеспособни мъже, па и жените при нужда. Естествен и правилен избор е отказа на ИРИ от платена масова армия наследството от Рим, причините са и икономически а и неспособноста на платената армия по това време да се справи с варварската и арабската заплаха . Стратиотската система по това време върши добра работа и е на еднакво ако и не по-добро ниво от варварите на север и арабите от юг. Стратиотската система дава възможност на ИРИ да оцелее. Не бива да забравяме че тя е в съчетание с платена професионална армия. Стратиотите на практика са местно опълчение което воюва когато темата - областа е под пряка военна угроза. Това че е от земеделци не значи че ще захвърли меча и ще хване оралото щото е време за оран. Системата на стратиотите предполага тип задруга един от задругата слага шлема нахлузва линоторакса, взема щита копието и стата или парамерион, останалите купуват това въоръжение и извършват селскостопанската работа на ратника, при поход, а при непосредствена заплаха всички хващат оръжието и захвърлят сохата. Докато не отбият нападението. Нещата са разказани в изворите... Колкото до рицарите и рицарските ордени. На запад по времето на Карл Велики и наследници постепенно се преминава на рицарска ленна система която в началото под собствен образ но копира стратиотската система - тоест селска задруга която издържа воин по време на бран а при необходимост непосредствена угроза дава дружина в поддържка на рицаря - рицарското копие. Едва в 12-14 век се достига до рицарството във варинта който ние знаем от книгите - посвещаване , шпори златни, удар с меч при посвещение бдение в ноща на посвещението, дама на сърцето и прочие. По същество в указания период рицарската войска не е нищо повече от рицарско опълчение и си е също опълченска армия. При сравнение, мисля Ана Комнина, тежко въоръжената конница на ИРИ климбанарии и катафрактарии по въоръжение и умения не отстъпват на рицарската конница и дори ги превъзхождат. Проблема е в бойния дух, съвременниците говорят че "гърците" нямат дух и желание да воюват срещу мюсулманите и са меки и женствени в сравнение с западните рицари. По скоро според мен е в нагласата за битка, западните са били надъхани от римската курия и под бойния зов " така иска Бог" са избивали всичко що се движи и то не само мюсулмани. Ортодоксалната църква не проявява войнствения дух на католическата курия и не нахъзва на религиозна тема своето воинство. Те това е според мене ключето за бараката в което е заровено кучето - убитото. С нищо рицарството даже и професионалното - ордените- не е по-добро като качество или като военна структура от това на ортодоксалния изток и успешните победи на българите после на гърците а в последствие на братушките при Невски го доказват.
 5. Провадийските и Трансилванските солни рудници, с ударение на последните и естествено ежегодната субсидия - данък от ИРИ, ето това е определящо за икономическия потенциал на ПБЦ. Няма никакви данни за владеене и ползване на златни и сребърни рудници или полиметални - това според мен обяснява и липсата на монетосечене, не че не са имали желание владетелите - не е имало от какво да секат монети - пък и времето на ПБЦ съвпада с така наречения сребърен колапс на Европа. Колкото до земеделието и скотовъдството, чел съм че около 60 % от костите открити от археолози са говежди, сиреч българите тогава основно са отглеждали и хапвали говеда. Това е тризъба соха, с три сошника и е късносредновековно откритие. Обикновенно са запрягали говеда - волове или бици по рядко биволи. Това са яреми за чифт говеда. Апропо от латинското име за ярем идва и думата "иго". Терминологията предполага освен впряг от чифт и впряг от едно говедо а има и двучифтов впряг - наистина е от времето когато българия е "византийска провинция под византиийско иго" Под номера 10 и 12 са рала използвани в България имат стреловидни дървени отметателни дъски което дава да се предположи че наподобие на плуга са обръщали земята е ве само разрохквали и накъсвали корените на плевелите - евентуално и малко по-високи добиви - гарантирано. В земезелието са използвали соха- рало - орало - това са все българските думи и мисля са от словянски произход защото същите са и в руския и украинския и "сучка" днешната дума е "съчка". Нормалната продктивност от дка тогава е била около - за просо 65-70кг. елда същия добив, ечемик 85-90кг - хляба основно е бил ечемичен, ръж -около 80 кг пшеница около 80-90кг урожайна е била едва на пет години и с получавали с около 20-30 % повеч добиви. Освен това предците ни са познавали бобовите клутури - бакла, леща и градинските ряпа моркови и прочие. Често в прехраната си са ползвали корен от папур и тръстика особено в засушливи години - три на всеки десет, жълъди, лешници буковинки, Въобще всичко зелено и седобно е влизало в пряка употреба. Мисля че силно се преувеличава ролята на зърнопроизводството в икономическия потенциал на ПБЦ.
 6. Ми не съм съгласен да сме вече четвърта че и половина държава. По-съм склонен да повярвам че сме половин държава. Няма прекъсване на държавноста през 1944 година. Това което си е дрънкал господина Вацев си е политиканщина и конюктурщина. Празнуването на 9 септемвре също си беше конюктурщина, но ние, наистина старите, помним че имаше два празника - 3 март и 9 септември. Комунистите не се опитваха да изменят историята, само я забраняваха ако им беше неудобна. Днес пишат алтернативна история и нашенските клиенти ръкопляскат.
 7. И аз също мисля че не е особено умно да се сменя националния празник. Ние днес вече сме трета българска държава отсам Дунав. Не струва заради политическата конюктура да бъде сменян този празник. Той отговаря на възстановяване и установяването на българска държавност за трети пореден път. Това че има политически претенции от "русофили" или други "фили" за повече или по-малко, за едно или друго, за трето или четвърто си е чиста политическа конюктура. Следя темата от самото начало и мога да кажа, форумната както и българската декаденстваща интилигенция съвсем е заскучала и си смуче пръстите отегчена от скука. В един велик български филм един голям български актьор рече "Бива бива , ама цял бивол за мезе". Та прочее, въобще декадентството си е литературно-културно течение и не го бъркайте с политиката и нейната конюктура. Вземете пример от Америка там като рекат "отците основатели" и нататък табу. Та и ние нека си наложим табу, трета българска държава 3 март национален празник това са теми табу - празните приказки са неуважение към собствената история , към жертвите дадени за тази свобода и тази трета държава и подигравка с паметта на "отците основатели".
 8. Capitainofmarine

  Новото руско оръжие

  Преди дни Путин представи новото поколение руско оръжие , което започва да се произвежда серийно и заяви : Западът трябва да осъзнае новата реалност, че показаното оръжие не е блъф и че с политиката на санкции е свършено. Разширяването на НАТО към руските граници и разполагането на военна инфраструктура и въоръжение са безсмислени и само пилеене на средства. междуконтинентална свръхзвукова ракета "Авангард", която вече се произвеждала серийно, но била толкова секретна, че дори не може да бъде показан външният ѝ вид; тя е без аналог в света; системата достига скорост 20 Мах, маневрира по време на полета "и се движи към целта като метеорит, като огнено кълбо", защото температурата на повърхността достига 1200-1600 градуса. нова тежка междуконтинентална балистична ракета "Сармат", която да замени "Сатана" (Воевода); с тегло 200 тона тя ще носи касетъчна бойна глава с повече елементи и ще има система за преодоляване на която и да е от съществуващите или планираните противоракетни системи; "Сармат" може да атакува както през Северния, така и през Южния полюс, т.е. няма ограничения в обсега на действие официално е потвърдено създаването и изпробването на безпилотни подводници с компактен ядрен двигател и ядрен експлозив, които следват релефа на морското дъно и атакуват с вертикално изкачване кораби на противника или след продължително плаване унищожават пристанището на крайморски град; хиперзвукови бойни ракети "Кинжал" с въздушно базиране, които от 1 декември преминават тестове в Южния въоръжен окръг; скоростта е 10 Мах, обсегът на действие - над 2000 км и "гарантирано преодоляване на противоракетна отбрана"; анимация показа как МиГ-31 пуска такава ракета и тя поразява боен кораб .
 9. Мисля че грешиш. Аз като русофил но и реалист мисля че сан Стефанския договор е прах в очите на руското общество, защото само две години по-рано Русия и Австрия се договарят с таен договор какво прави Русия във война със Турция и колко и какво прихапва като свое и какво като сфера на влияние, същият договор разбира се регулира и австрийските хапки и сфери на влияние. Става въпрос за Рейхштадтское соглашение - В случае «полного разгрома» Турции предполагалось, согласно русской записи, образование независимых княжеств Болгарии и Румелии, а согласно австрийской — предоставление им и Албании автономии в составе Османской империи. Обе стороны соглашались на расширение Греции. Согласно русской версии она должна была получить Фессалию и Эпир, а согласно австрийской — Крит. Обе державы признавали возможным превращение Константинополя в «вольный город». Во время Константинопольской конференции и в связи с дальнейшим обострением положения на Балканах соглашение было дополнено Будапештской конвенцией - секретное соглашение, подписанное 3 (15) января 1877 года в Будапеште от имени России русским послом в Вене Е. П. Новиковым и министром иностранных дел Австро-Венгрии Д. Андраши. Являлась дальнейшим развитием секретного Рейхштадтского соглашения. Конвенция подписана в период проведения зашедшей в тупик Константинопольской конференции. В конвенции подтверждались положения Рейхштадтского соглашения о недопущении создания большого славянского государства на Балканах, о независимости Болгарии, Румынии, Албании, о судьбах Фессалии, Эпира, Крита и Константинополя. Кроме того, в конвенции подтверждался доброжелательный нейтралитет Австро-Венгрии в предстоящей войне России против Османской империи. В обмен на это Австро-Венгрии предоставлялось право выбора момента и способа занятия своими войсками Боснии и Герцеговины. При этом в ходе боевых действий страны договорились не распространять действия своих войск на соответствующие территории: Австро-Венгрия — на Румынию, Сербию, Болгарию и Черногорию, а Россия — на Боснию, Герцеговину, Сербию и Черногорию. В то же время России предоставлялось право привлечь к участию в войне Сербию и Черногорию на своей стороне. Дополнительной конвенцией предусматривались возможные приобретения по результатам войны — Австро-Венгрия должна была получить Боснию и Герцеговину, исключая Новопазарский санджак, отделявший Сербию от Черногории[1], а Россия должна была вернуть юго-западную Бессарабию, утраченную по условиям Парижского мира. Позже Будапештская конвенция позволила Австро-Венгрии требовать пересмотра условий Сан-Стефанского мира. Излиза че Берлинския конгрес е планиран от нашите братушки - освободители и австрийците, както и резултати от самия конгрес са планирани от посочените по горе секретни австро-руски тайни съглашения. Често се питам, за да възстановят статус-кво отпреди кримската война под формалния повод освобождение на българия руските имперски политици са пожертвали своите хиляди убити и осакатени във войната. Руска им работа! О мен на трети март , поклон пред падналите за свободата на България руски войни, от мен Спасибо братя руси! Букет рози на паметника ! А всеки си има свой си път в политиката и историята.
 10. Благодаря Римлянино!!! И аз желая на всички съфорумци, светъл празник и прекрасно празнично настроение!
 11. Знаете ли война се води по план. Руският план е блицкриг, за повече Русия няма сили финансови и военно-технически, а и е прясна паметта от затяжната позиционна отбранителна Кримска война. Единия руски фланг блокира и свързва западната групировка на Турската армия. Другия фланг блокира източната групировка на турската армия. Центъра удря в направление Одрин. Турският план е за активни отбранителни действия, но на практика са дефанзивни отбранителни действия, турците са по-голям майстор от нас на нищоправенето и реденето на рахат-локум лафове, за наш с вас късмет. Само видинската групировка на Осман паша имитира по някое време, някакви действия но достигайки до Плевен , позволява по-малки или равни сили да я блокират и впоследствие да я унищожат. Историята показва че всяка отбранителна стратегия основана на дефанзивна отбрана е обречена на поражение. На такива дефанзивни отбранителни "странни войни" са майстори, нашите с вас, евро и сащо референти , виж Вердюн, Сома, Марна, виж "Мажино" виж Пърл Хорбър. На Сюлейман паша "касапина от Шипка" турците трябва да му целуват немитото, едно място под гърба, че единствен той им измива очите и срама от пораженческата война. За наш с вас късмет неуспешно. Той стриктно изпълнява общия план на командването - сераскера , а именно активни отбранителни действия с които да скове руския център и да го унищожи.Че нали ако тръгне наляво или на дясно да се съединява с фланговете ще оголи централното направление и ще осигури оперативен простор на руската централна групировка. Човека не е бил нито тъп, нито непрофесионал, просто си е вършел работата както трябва и в съответствие с плана и заповедите на Сераскера, имайте уважение към победения враг . Просто фортуната на войната е била за Наш с Вас късмет на руска страна, иначе напомням ви че турците имат обичай ползват раята без сапун че по-често даже икономисвали и сапун даже от въжето с което бесели непокорната рая... Когато прочета подобни неща, като цитираните по-долу, ми идва да викна като Паисий, "О неразумни и юроде...." Но в случая на вас ви е нужен Хаджи Ахил, жалко нямам таланта му... Вместо да "строшите зъба на клеветата" вие грижливо го пломибарате и подточвате. Защо, заскучахте по нежни обръщения от рода на "Гяур" и "Ибрикчия" ил положението да си неравноправен гражданин на собствената си държава и да нямаш политическа свобода и икономическа стабилност?! Че да не би сега да сте равноправни европейци?! Само ще напомня, че българските жертви от въстанията 1875 - 76 година и невинните жертви по време на руско-турската война от 1877-78 год./А тази война е Освободителна за България/ са моралното оправдание на един единствен факт: Освобождението на България. И още нещо жертвите от тези въстания и невинните жертви от войната са без журтвите на руската армия на цели двата фронта - Дунавски и Кавказки. Тази наша и чужда кръв мие свободата ни. Като чета такива "невинни подмятания" или пък директни глупости на степен ми иде да ви ревна : Бивши гяури, свобода без кръв не става! Ако не беше българската кръв, ако не беше руската кръв сега щяхте да сте истински гяури. Няма да станете истински европейци,няма да бъдете и американци, ще си останете българи а вие така се подлагате да ви ползват без вазелин. Бъдете русофоби, никой не ви пречи - уважавайте родината си. Тези 15 000 кой ги изкла, руския агресор по план изпратен чрез машината на времето от Путин? Не му стига жертвите в Сирия и Донбас но и предизвика такивав миналото?! Изкла ги родната турска армия ! Защо? Защото българското население е нискосортно и не е гражданин на турската османска империя. Защото са гяури, защото са рая и защото са поданници на прясно рефрмираната, танзиматна, Турска Османска империя, и са раздавали лалета щото било ляле деври?! В заключение ми се ще да викна : РАВНИС! МИРНО! ШАПКИ ДОЛУ! ЗА ПОСРЕЩАНЕТО НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3 МАРТ, НА КОЛЕНЕ! Моля гражданите , които се чувстват Българи да спрат де сквернят паметта на жертвите за свободата на родината!
 12. Този череп маа на почти неандерталски, липсват само изпъкнали надочни дъги иначе скосени скули, липса на чело, почти липсваща брадичка на долната челюст... https://bg.wikipedia.org/wiki/Неандерталец сорри за оХтопика
 13. Може ли и мнение от коневръза? Без да съм историк по образование. Просто съблазнен от историческото познание та ... Понякога се чудя как грамотни хора, които с удоволствие чета по форумите, оставят много неща недоизказани и, ли недописани и в резултат много от моего брата съблазнени като завихрят едни теории и спорове в нета, та чак ти става противно и води до отделителни през гърлото рефлекторни функции... Специално пиша това заради такива личности. Не виждам никакъв шок и ужас, както и бомба в новината, напротив интересна е и не виждам да противоречи на историографията. Автохтонците да научат най-сетне че славяногласието е общото на това което наричаме славянски племена и народи, да несъмнено има и славяни с общи генетични корени но не е задължително. тюркоезичието е общото за това което е тюркски племена и народи, няма расово и генетическо единство. Самосъзнанието и самоопределението е главния компонент с който става причисляването към определен етнос. Генетиката не е определяща наука при историографията, тя е допълваща, елемент от пълната кошница с интердисциплинарни подходи в историческата наука. Археологията - една от водещите исторически науки е доказала че дори във монолитните като цяло "материални култури" има отклонения от общата норма. Така че не виждам нищо щокиращо, а това с двете "аварки" само подтвърждава вътрешната ми убеденост. как само го казах
 14. Когато чета такива "свежи" мисли, си спомням една от теориите за произхода на името "българи" от глагола " bulgamak". Че българите "пишещи" историческа "наука" заслужават оценка единица си го знаех, но поне старите историци от края на 19 и началото на 20 век знаеха езици и четяха като минимум преводите на изворите. После на мода дойде знаенето на руски език... Днес със гугъл преводача превеждат заглавия на статии и пишат... Господи всички станаха грамотни и пишат - ще ни погуби всеобщата грамотност. Очаквам да чета забавни тези за пулхарите и за сюисите !
 15. Capitainofmarine

  Войска и въоръжение на Турция

  На всичките 100 процента си прав. То флота в Босфора си е направо неподвижна мишена. Босфора се контролира с ракети и самолети. Корабите дори в Черно море /още в началото на новото време военните моряци го наричат чиния супа/ са мишени. Флота иска простор. Турция поддържа и създава армия и флот които подкрепят - поддържат амбициите за регионална сила и участие сред водещите глобални сили. Турция с нейните амбиции за водеща мюсулманска страна в сунитския свят не може да остане без ядрено оръжие, при положение че с такова разполага Пакистан , спонсориран за това от Саудитска Арабия, тоест стига да поискат саудитите могат да разполагат с ядрено оръжие. Именно! Но това не ги притеснява да го демонстрират! Приятелю, аз не виждам смисъл от такава дискусия,прости но нататък ще се въздържа от участие.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×