Отиди на
Форум "Наука"

Авитохол_165

Потребител
 • Брой отговори

  196
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Days Won

  1

Авитохол_165 last won the day on Май 3 2010

Авитохол_165 had the most liked content!

Репутация

137 Ученик

Всичко за Авитохол_165

 • Рожден ден 20.07.1987

Лична информация

 • Пол
  Мъж

Последни посетители

4691 прегледа на профила
 1. И Павел Дякон пише за Алцек/Алцеко. За по-ранния Алциок пише Фредегарий. Може да има някакво объркване и припокриване в предаването на имената, тъй като наистина съвпадението изглежда невероятно, но по всичко изглежда са си различни личности, различни преселения по различно време. Преживелиците им са различни, всяко отговарящо си на съответната историческа обстановка за периода, няма как да става въпрос за едно и също събитие. Даже и местата в Италия, на които се преселват, са различни.
 2. Има две различни български преселения в Италия. Първото, на Алциок, около 630 година, след конфликта на между българи и авари в Аварския каганат (по същото време Кубрат отхвърля аварска зависимост и основава държавата си, очевидно двете събития са свързани). Те са около 700-800 души, оцелели след кланото от Дагоберт. 30 години по-късно има друга различна вълна, водена от предполагаемия кубратов син Алцек, които вероятно са били доста повече.
 3. Все си мисля, че междуособиците в Кавказ, които довеждат до появата на Вунд и неговите българи в Армения, са резултат от пристигането на аланите.
 4. Добре ще е да не коментираш, защото това са остатъци от армията на Чингис хан, името им означава буквално "хилядници", т. е. някакви войскови единици. Нямат нищо общо с интересуващите ни хазари, освен случайното съвпадение на имената.
 5. Смятат на база на какво? На голи предположения. Последното, което знаем за тях е, че са на юг от Дунава. Денгизих се прави на много отворен и аланът на ромейска служба Аспар му вижда сметката. Ернах е по-кротък и си седи тихо и мирно в Добруджа най-вероятно като ромейски федерат.
 6. Не знам има ли ги или няма, но последните остатъци от баш хуните, водени от Денгизих и Ернах, се претопяват в нашите земи - в Мизия и Добруджа.
 7. При сюнну няма ИЧД. При хуните си има. Теорията за връзка между сюнну и хуни е като теорията за тюркския произход на прабългарите, само че още по-бедна откъм аргументи.
 8. Захарий Ритор (или псевдо-Захарий по-точно) имах предвид, който първо споменава българите с аланите, строящи градове, а после сред 13-те народа, живеещи в палатки.
 9. Предвид това къде се намира строеният от тях "в по-старо време" град Бакат, не виждам как биха били угро-фини. Нито пък тюрки. Приемете тезата на Гадло, че кутригури и утигури са производни на (х)оногурите и нещата ще ви се навържат. Доста е логична. През 463 г. се появяват на сцената оногурите в Северното Причерноморие и малко след това, на същото място, в изворите изникват кутригури и утигури, едните в западната част, другите в източната, за които се казва, че преди били едно. Вярно е, че в един извор при изреждане на племена кутригури и оногури се споменават отделно, но то има и извор, където при такова изреждане два пъти се споменават българи.
 10. Баш от едно грешно разчитане "хунну" е връзката. Размятат се и едни котли, но подобни котли е имало и при алтайските скити. А че през 4 век идва някакъв нов сбирщайн от източноиранци, угри и алтайскоезични (сюнну, сянби), съставляващ ядрото на атиловата шайка, идва, просто оспорвам произхода на названието от сюнну. Според мен хуни/хони е някакъв политоним, идващ от тия далекоизточни саки, тохари или каквито там са били.
 11. Апарните парти са интересно предположение, но ми се струват твърде отдавна залезли от историческата сцена. Тия оногури и компания ще да са били много тъпи да си мислят, че партите изведнъж са възкръснали като фактор в 6 век сл. Хр. и идват в Европа да ги бият. Много по-логично е да са ефталитите, които в тоя период са завладели Средна Азия. Едно от названията на ефталитите е абдали.
 12. Не бих казал. Поне не ония античните согди, с които се е бил (и женил) Александър. При средновековните согдийци вече със сигурност е имало значителен юеджийски отпечатък, но то това важи за почти всичко в Средна Азия. Все пак, като се почне от кушаните и се стигне до ефталитите, няколко века юеджите доминират в района. Въпросът е, че ако бяха изначално тохароезични, от това би следвало да има адски значителен тохарски отпечатък върху източноиранските езици, пък такова нещо май не се наблюдава. Може би още в Тарим са доминирали ираноезични номади от едно тесто със саки и масагети, а тохароезичните са били някакво по-малобройно градско население, съсредоточено в оазисите.
 13. Кеф им било, самонаричали са се, едва ли е толкова важно. Етноним (по-скоро политоним) като етноним. Просто веднъж завинаги трябва да се спре да се отъждествяват хуните със сюнну ( хсионг ну), включително и в названията им. При положение, че в Средна Азия щъкат разни хионити и ефталити (бели хуни, в Индия назовавани хуна), които съвсем очеизвадно използват въпросния етноним, от какъв зор се търси неговия произход в сюнну (тяхното собствено самоназвание пък вероятно е било нещо тотално различно) от китайските извори, главата ми не го побира. А какви по-точно са тия тяншански хуни от изследването, от кой период са? Що ли ми се струва, че са някакви юеджи, така нещата съвсем биха си дошли на местата. Юеджите обикновено биват приравнявани с тохарите, но като нищо може и да са някакви по-източни саки. Добро потвърждение на теорията за произход на аланите от усуните.
 14. По-вероятно е алтайскоезичните елементи (ако има такива) по-скоро да идват от вар. А европоидите да са "хоните", които най-вероятно са хионити, т. е. източноиранци. Чудя се, дали в това разделение между "вар" и "хони" не се крият и кавгите между авари и българи в каганата.
 15. Блазе им на тия, които успяват да откриват специфична култура в сбирщайна на Атила от германи, славяни, сармати, алани, даки, ромеи, келти и Бог знае още какви. Богата на много спекулации е и тази тема, ама как да е. Отдавна циклим едно и също, жив и здрав.

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...