Отиди на
Форум "Наука"

Кой е Лаврентий?


Recommended Posts

  • Потребител

Днес, докато търсех в нета, случайно попаднах на уикипедия, където намерих следното твърдение:

Ученики святых Кирилла и Мефодия

Константин Преславский

Горазд Охридский [13].

Климент Охридский (болгарин)[14][15][16]

Савва Охридский[17][18].

Наум Охридский [19].

Ангелярий Охридский[17][18].

Лаврентий[17][18].

За първите седем ученици съм слушал, но тук е вписано името на Лаврентий. За него изобщо не знаех. Потърсих пак и ето какво открих:

След смъртта на Методий на 6 април 885 г. новият папа Стефан V отстранява неговия наследник Горазд от архиепископския престол на Моравия. Под негов натиск моравският княз Светополк премахва славянското богослужение. Учениците на Кирил и Методий са подложени на гонения и разправа. Затворени и измъчвани са Горазд, Климент, Лаврентий, Наум и други техни последователи. Горазд не издържа на изтезанията и умира.

Какво се е случило с този ученик на Светите братя? Стъпвал ли е някога в България или не?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Лаврентий ученик ли е на Кирил и Методий? :post-20645-1121105496:

- О, изненада! :w00t: Да.

Ето какво се казва в книгата :book: "Кой кой е в Средновековна България?" по този въпрос:

"Лаврентий е бълг. книжовник от периода IX - X век, ученик на Кирил и Методий.

В гръцкото житие на Климент Охридски (не става ясно за кое житие иде реч - за пространното, написано от Теофилакт Охридски или за краткото, написано от Димитър Хоматиан!) Лаврентий е отбелязан като един от най-изявените техни ученици. Споменат е наред с Горазд, Климент, Наум, Сава и Ангеларий и е "сред избраните".

След смъртта на Методий някои от учениците му са затворени и измъчвани. Сред тях е и Лаврентий. Други сведения за него липсват.

Някои учени предполагат, че Сава и Лаврентий са едно и също лице, но е много по-вероятно да става дума за две отделни личности."

---

Прочети и тук:

http://sites.shu-bg....T.Krystanov.pdf :vertag:

http://bgrod.org/pra...ndex.php?id=109 :read:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Теофилакт Охридски пише за него:

Тези, които имали длъжност на учители, какъвто бил известният Горазд, за когото често споменавахме и когото Методиевата добродетел поставила на престола94, понеже про­изхождал от Моравия и отлично знаел двата езика - славянски и гръцки, - а злобата на еретиците със свалянето на този мъж лишила престола от украса, също и свещеник Климент, мъж много учен, Лаврентий 95, Наум и Ангеларий, тях и още мнозина други славни мъже оковали в железни вериги и ги поставили в затвор, в който им било отказано всякакво утешение, понеже нито роднини, нито познати се осмелявали по какъвто и да било начин да ги посетят...

Изповедниците Христови, понеже знаели, че господ за­повядва на гонените от такъв град да бягат в друг град (Мат. 10, 23), закопнели за България, за България си мислели и се надявали, че България е готова да им даде спокойствие. Но и нея нямало да достигнат, ако не скривали пътя си За­това се стараели да останат незабелязани от всяко око, като понасяли лишения от храна и облекло и търпели всякакви бед­ствия. Така те били принудени от страх да се разделят един от друг и се пръснали на различни страни и това по волята на бога, за да привлекат повече103 области в кръга на евангелското учение

....

Климент, като взел със себе си Наум и Ангеларий, се отправил по пътя, който водел към Дунава, и стигнали до едно село, надявайки се да намерят подкрепа за телата си, изстрадали от липса на храна и дрехи.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...