Отиди на
Форум "Наука"

Всичко за бирата


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Заедно с червеното вино и зеления чай, бирата е една от напитките, които противодействат на възпаленията в организма. Това е констатацията на австрийски учени и тя се отнася еднакво както за алкохолното, така и за безалкохолното пиво.

“Въз основа на резултатите от нашето проучване, можем уверено да причислим бирата към напитките, които имат противовъзпалителен ефект”, казва ръководителят на проекта Дитмар Фючс. “Тя съдържа вещества, които стимулират имунната система”.

Едновременно с тези констатации, учените напомнят, че прекалената консумация на алкохолно пиво е опасно за здравето и препоръчват да се употребява повече безалкохолно, защото то притежава абсолютно същите свойства по отношение на възпалителните процеси.

Бирата защитава от радиация. Същите свойства имат и повечето алкохолни питиета. Японски учени от Института за лъчева медицина в град Тиба експериментално са доказали, че бирата, както и по-силните алкохолни напитки, са способни да защитят отчасти организма от радиоактивно излъчване.

Според данните, получени от специалистите, 500 мл бира е достатъчна, за да понижи с 34% броя на хромозомните нарушения, които възникват след въздействието на рентгеновите лъчи или тежките частици - например йоните на водорода.

Учените твърдят, че този ефект се постига благодарение на съчетаването на съдържащите се в пенливата напитка (със съдържание на алкохол) биологически активни съединения - псевдоурдин, мелатонин и глицин-бетаин. Известно е, че спиртът поглъща свободните радикали, които при облъчване водят до генетични нарушения.

Експертите уточняват, че безалкохолната бира не притежава подобни защитни свойства

В-к Стандарт 8 юли 2005

Нефертити била прочута с умението си да приготвя ароматна и пенлива течност

Бирата е най-древната напитка

Преди 120 века шумерите първи открили удоволствията на пивото

Бирата е една от най-древните напитки, които познава човечеството. За някои леденостудената халба пиво се комбинира перфектно с ваканция, море или приятно сенчесто заведение и вярна компания. За други пенливата течност няма сезони и е винаги добре дошла.

Историците твърдят, че човек е познал удоволствието да пие бира още преди 120 века. Казват, че при потопа Ной искал да спаси освен хората, птиците и животните и една от най-обичаните днес напитки.

Първите ценители на бирата вероятно са били шумерите. 10 000 години пр. Хр. древното население, живеещо между Тигър и Ефрат, варяло пиво от ечемичен малц. За това свидетелстват запазени паметници с клинообразно писмо от този период, съхранили едни от най-древните рецепти. Технологията за варене на пиво е добре документирана върху каменните надписи. Процесът бил горе-долу следният: първо изпичали бирен хляб, после го натрошавали и пускали в бокал, заливали го с вода и заквасвали. Сместа трябвало да се прецеди няколко пъти. За да не се задавят с парченцата хляб, които често оставали в чашите, древните пиели бирата с помощта на тръбички. В Месопотамия шумерите и асирийците познавали над 70 вида пиво, което имало различни наименования и се отличавало по вкус, цвят и алкохолен състав.

В Древен Вавилон пивото варели само жени, предимно монахини. С течение на времето функцията им поели мъжете. В Египет също познавали вкуса на вълшебната напитка. Запазени са рисунки по стените, датиращи от 2600 г. пр. Хр., от които става ясно, че там също приготвяли пиво от ечемичен и пшеничен малц. В Древен Египет варенето на бирата и изпичането на хляба ставало по една и съща технология. Пенливата течност била любима и на бедни, и на богати. Известно е, че пивото, лукът и хлябът били основна храна за най-нисшите съсловия. Работниците, които строили пирамидите, имали дневна дажба от 3 хляба, 3 халби бира и няколко глави лук и чесън. Според запазените паметници с йероглифи обаче пивото било на почит и сред фараоните. Смята се, че самата Нефертити била първокласна майсторка при приготвяне на ечемичена бира.

В Елада и Рим също пиели кехлибарения еликсир, но виното било далеч по-популярно. Древните смятали, че виното е амброзия, дадена им от бог Бакхус. А бирата възприемали като напитка за бедняци. Всеобщото пренебрежение към бирата не пречи обаче на Хипократ да й посвети цяла книга, а Аристотел описва странното й въздействие върху човека. В средните векове европейските монаси, които били пазители на книжовността и знанията, владеели изкуството на пивоваренето и разкривали тайните на неграмотното население. Духовниците успели да усъвършенстват процеса почти перфектно и популяризирали хмела като съставка, необходима за по-добро овкусяване и консервиране на напитката. Но, разбира се, едно от най-значимите открития в пивовареното е направено няколко века след това от Луи Пастьор. Дотогава хората приготвяли бира, разчитайки на естествената ферментация на пивото. Гениалният французин въвежда използването на маята като жив организъм, с помощта на който процесът при превръщането на захарта в алкохол може да се контролира.

В историята съществува разнобой по въпроса дали бирата е била позната на коренното население в Америка, или е пренесена от Христофор Колумб. Според учени е възможно древна цивилизация, живяла в Андите в периода 700-1000 от н. е. на територията на днешно Перу, да е владеела тайните на варенето на бира.Говори се също така, че когато Колумб пристига в Америка, с изненада установява, че местните хора варели бира, която напомняла на английската, само че била приготвяна от царевица. Казват, че именно кехлибарената течност е виновник Новият свят да бъде заселен от пилигримите. Те спрели в Плимут Рок, Северна Америка, а не доста по на юг, както били планирали, понеже им свършили запасите от бира. Само за кратко Америка се отказва от бирата, и то едва през 1920 г., когато е въведен сухият режим. По това време пивоварните почват да произвеждат сода. Малко по-късно законът е отменен и пиенето на бира вече не се смята за престъпление. Сега статистиката сочи, че едни от най-големите производители на пиво в света са белгийската фирма Inbev, американската Anheuser Busch, SABMiler, датската Carlsberg и холандската Heineken.

От нея не се дебелее!

Дали от бирата се дебелее, или за повечето килограми е виновен разрушаващият начин на живот, който хората водят? И ако човек редовно обръща ледено студени халби, ще се сдобие ли с бирено коремче? Според диетолозите схващането, че пивото е истински враг на стройната фигура, е доста погрешно. Оказва се, че в бирата се съдържат няколко калории по-малко, отколкото във виното. За сравнение чаша светло пиво с алкохолно съдържание 4,6 % има 41 калории, вино със същото количество - 77, концентриран алкохол - 250, мляко - 64, ябълков сок - 47. И все пак кой е чувал за шишкав почитател на водката? Според учените репутацията на бирата като питие, от което се дебелее, се дължи главно на начина на живот на хората, които я предпочитат пред останалия алкохол. Въпреки че бирата стимулира апетита, съвсем не е виновник за натрупаните тлъстинки. Истинската причина за излишните килограми са снаксовете, картофките и рибата, които обикновено хората похапват, докато консумират пиво.

Бира - за здраве!

Древните шумери първи развили изкуството на биреното производство. Те ползвали  топла бира за гаргара на устата и вътрешна употреба при зъбобол.

През Средновековието пиели бира за изхвърляне на камъни от бъбреците и за лечение на физическо и психическо изтощение.

Проф. Кох, който открил причинителя на холерата споделял мнението на свои чешки колеги, че бирата я лекува. Опустошителните епидемии от холера в Европа рядко засягали работниците в средновековните пивоварни.

Бирата широко се използвала и като козметично средство за подмладяване на кожата.

Пиенето на бира с мярка е здравословно!

Бирата изкарва канцерогенните вещества от организма и намалява риска от ракови заболявания.

Бирата извежда  солите на алуминия от тялото и този ефект не може да се постигне с никаква друга течност. Една чаша бира, изпита на гладно очиства стомаха и го освобождава от излишните секреции, което е много полезно при повечето видове гастрити.

Хората,  които употребяват умерено алкохол (респ. бира) страдат наполовина от сърдечни удари, при това без значение от възраст, тегло, спортни навици. Те  живеят по-дълго от абсолютните въздържатели.

Бирените екстракти имат противовъзпалителни свойства.

Алкохолът оказва добро въздействие върху костите и  предпазва от остеопороза, също така от заболяването Паркинсон (въпреки че никой не знае точно как и защо).

Бирата защитава организма от радиация.

Слабоалкохолната бира действа добре на трениращите,  дава сили и премахва мускулната треска. Въглеродния диоксид в бирата стимулира стомашната секреция и кръвообръщението в мускулите, мозъка и органите на тялото ти.

Благодарение на ниското съдържание на калций и повече магнезий, бирата предпазва от жлъчка и камъни в бъбреците.

Преработеният ечемик  е източник на лесно смилаеми фибри, които  подпомагат нормалната  функция на червата, забавят смилането и абсорбирането на храна и намалява нивото на лошия холестерол.  Самата бира не съдържа холестерол и е с ниско съдържание на захари.

Горчивите вещества от хмела в бирата подтискат нежеланото въздействие на алкохола.

Бира срещу снощен махмурлук

Бирата съдържа вещества, които стимулират имунната система и хормона на щастието. Някои активни вещества от хмела в бирата имат успокояващо, обезболяващо  и сънотворно  действие.

В скандинавските страни бирата е официално разрешен антидепресант.

Хората, които приемат нормално количество бира са по-жизнени, по-щастливи и по-позитивни.

Оказва се мит и дълбоко насаденото схващане, че бирата е виновна  за т.нар. бирено коремче. Всъщност виновни са начина на живот и най-вече бирените мезета.

Бирата е с ниска калорийна стойност. Можеш да си направиш дори диета с бира, тъй като тя засища и по-скоро намалява теглото. Иначе казано бирата не е враг на стройната фигура :)

Напоследък бирата намира приложение и в балнеологията. В Чехословакия отвори врати първия в света бирен спа център. Тъмна прясно варена бира е основната съставка във всички лечебни и козметични процедури.

Чудесно е, че бирата и доброто здраве вървят ръка за ръка... но не забравяй, че дозата прави отровата!

Един от най-възхитителните аспекти на бирата е, че се комбинира перфектно с почти всички видове храни. Глътка ледена бира придава по-добър усет към ястието.

Бирата не е враг на природосъобразния начин на живот. Здравословната и питателна храна с чаша бира е перфектен начин да се почувстваш добре и зареден с енергия. Така е.

Бирата си има още добри страни, за които тепърва ще научаваш в Бирения портал:

http://www.birata.com/

---------

Научи повече:

Тайните на бирата Гинес

История на бирата

48 факта за алкохола

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...