Отиди на
Форум "Наука"

Истината и само истината!


apostoloff

Recommended Posts

ЖИВОТ В РАЯ

Наскоро ми писа една възрастна жена, която твърдеше, че аз жестоко се заблуждавам. Животът в Германия, пишеше тя, бил прекрасен, защото нейният син като лекар в Берлин взимал 5000 евро. Синът и явно я е заблудил, милата, защото в действителност немските лекарите получават смешни заплати.

Впрочем, всички наши емигранти все се мъчат да ни заблудят, като непрекъснато се хвалят, колко добре са те в странство и какъв разкошен живот живеят. Истината е, че дори и най- добре платените специалисти в Германия- лекарите, водят един доста оскъден живот.

Предлагам на вашето внимание статия на видната немска журналистка Berit Schmiedendorf, която превеждам от онлайн- изданието на големия немски вестник „Зюддойче Цайтунг”. Оригинала можете да откриете тук:

http://www.sueddeutsche.de/karriere/gehaelter-wo-aerzte-am-besten-verdienen-1.546327

“Десет евро и осемдесет евроцента- на такава почасова надница дори някои студенти биха се присмели. Това, което изглежда като едва приемлив страничен доход, за мнозина висшисти е реалност; близо 11 евро на час печелят у нас току- що завършилите лекари. Това е установил Немският институт за промишлени проучвания. За тази нетна заплата от 2009 евро на месец лекарят трябва здраво да се потруди. Неговата работна седмица трае до 80 часа; трудовият му договор е краткотраен, а бюрокрацията над него е убийствена.

Много немски лекари са недоволни от своите условия на работа. Не става дума само за пари. Йерархичните структури, бумащината и прекалено дългото работно време тровят живота на медиците.

Чудно ли е тогава, че всеки трети лекар не желае да упражнява професията си или търси нещо по- добро?.. „Все повече лекари се спасяват в алтернативни професионални области или отиват в чужбина, примамени от по- високо заплащане и регулирано работно време.” До това заключение е стигнал лекарският съюз. Близо 6000 немски лекари работят вече в странство.

Младите лекари са устремени преди всичко към Швейцария. Швейцарските заплати са различни в отделните кантони, но в Люцерн например един млад лекар взима между 3910 и 6220 евро. Главните лекари там пък получават между 5570 и 7180 евро. Ниските данъци и осигуровки водят дотам, че лекарите получават чисто около 5000 евро! Повече от 2200 немски лекари вече работят в Швейцария…”

Горните редове не се нуждаят от коментар, но аз се чувствам задължен да добавя следното: хилядите немски лекари, които напускат Германия, освобождават места за нашенските медици, които охотно ги заемат. Подведени от празноглавите български журналисти и от безумните хвалбите на нашите емигранти. Какво се получава обаче на практика?...

Когато се озоват в Германия и вземат първата си нетна заплата от 2000 евро, българските лекари разбират, че близо половината трябва да бъде дадена за наем! Де да беше само това… Не само наемите са високи в Германия. Там ВСИЧКО, абсолютно ВСИЧКО е 2- 3 пъти по- скъпо от България. Затова оставащите им 1000 евро имат покупателните възможности на 500 български лева. Какво излиза в крайна сметка? От трън, та на глог. Даааа, простотията не ходи по говедата, тя ходи по… БЪЛГАРИТЕ!

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Охо, жабките се разквакаха, щото усетиха накъде вървят нещата. Ако в Германия краските са толкова черни, както ги описваш, медиците нямаше да заминават масово в Германия и Англия /имам доста колеги, които се изнесоха и такива, които се подготвят за заминат. А те не са незапознати със заплатите и стандарта на живот в Германия. При така открояващата се тенденция след 5 години няма да има кой да ни лекува. И е логично всеки да предпочте да работи в цивилизована държава с адекватно заплащане за труда си, а не в такава, в която заплатата ти в най-добрия случай е 500 евро /говориме за специалист, а не специализант/, пациентът претендира, че знае повече от тебе и си мисли, че си му с нещо задължен, а държавата по всевъзможен начин ти затруднява работата и на всичкото отгоре провежда евтина пропаганда по очернянето на твоето съсловие. Всеки има правото да работи където му харесва и се чувства удовлетворен от реализацията си. Така че закъсалите сме ние, а не медиците в странство.

Редактирано от Last roman
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Е, разбира се, че е по-яко човек да специализира в България - при този богат избор на специализации, модерно оборудване и заплата колкото да не умреш от жажда да се чуди човек защо младите лекари отиват в тая гадна, прогнила Германия...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, разбира се, че е по-яко човек да специализира в България - при този богат избор на специализации, модерно оборудване и заплата колкото да не умреш от жажда да се чуди човек защо младите лекари отиват в тая гадна, прогнила Германия...

Именно, именно :)

Бел. мод.

Абе, колеги, толкова ли сме прости? Апостол Апостолов е най-прочутият спамър в България, за него (както и за всички тролове, флеймъри и псевдоинтелигенти) се полага само бан до дупка и това е.

Редактирано от glishev
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...