Отиди на
Форум "Наука"

Съотношение между финансови и административни актове вен акт


Recommended Posts

  • Потребител

Според проф. Иван Стоянов финансовият акт е вид админ. акт . Но те се различават по почти всички свои юридически характеристики :

а ) функция на финансовите актове -чрез тях се извършва разпределянето и използването на националния доход . В това е тяхната ценност .

б ) властнически характер на ФА -властническият метод е иманентен белег на финансовите актове . Липсата му превръща финансовия акт в гражданскоправно разпореждане с парични средства между равнопоставени правни субекти . Освен това една от особеностите на властническия метод във ФП са опрощаването и финансовата амнистия . Те не се прилагат във админ.право .

в ) декларативен характер на финансовите актове - за разлика от адм. право , във ФП преобладават декларативните актове . Според полския учен Е . Старосьцяк конститутивният акт е от категорията на правосъздаващите актове . Той поражда едно ново правно положение . Изменението в правното положение става по силата на самия админ . акт , а не по силата на закона . Обратно , финансовият акт не поражда финансовото задължение , то възниква по силата на закона - ex lege . ФА само конкретизира неговия размер , прави го ликвидно и изискуемо , т.е. определя го по основание и размер. С данъчния акт се признава възникналото преди това задължение , а не се поражда данъчният дълг . По правилно е становището за декларативния характер на финансовите актове .

г ) подзаконов характер на ФА - финансовият акт е юридически израз на обвързана компетентност и няма място за оперативна самостоятелност при определяне на финансовите задължения , каквато самостоятелност има при админ. актове .

д ) производство по издаване - в някои случаи финансовият акт не се издава , например при удържане на данъка върху доходите . При адм. актове подобен механизъм не е възможен .

е ) форма на издаване - класификацията на писмени , устни , мълчаливи и конклудентни актове е неприложима при ФА . Финасовите актове се издават в писмена форма .

Все пак админ . и финансовите актове имат общи реквизити .

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...