Отиди на
Форум "Наука"

Марк Блок, "Кралете чудотворци"


Recommended Posts

  • Потребители

8454629_b.jpg

Марк Блок, Кралете чудотворци. Изследване на свръхестествения характер, приписван на кралската власт предимно във Франция и в Англия. С предговор на Жак Льо Гоф. Превод от френски Валентина Бояджиева.Изд. Агата-А, София, 2011 (2012), 600 с., ц. 32 лв.

След осемдесет и осем години "Les rois thaumaturges"най-сетне излиза у нас. Марк Блок е слабо познат в България: най-вече с посмъртната си книга „Апология на Историята или Занаятът на историка", където набързо, но ясно е изложен методът му на работа. Сега най-сетне разполагаме и с основното произведение на знаменития учен.

Блок е от най-значимите хуманитаристи на ХХ в., баща на сравнителната история, днес по-популярна като социална антропология. Оригинален и изпълнен с проницателност, трудът му превръща ерудираното изследване на средновековните идеи в истински пътеводител из развитието на политическото богословие на Западна Европа от Средните векове и Новото време. Читателят, който вече познава „Двете тела на Краля" от Канторовиц и е успял да долови цялата сложност на материята или пък е усетил неумолимата религиозна логика на „Императорът и свещеникът" от Дагрон, ще изпита огромно удоволствие от играта с идеи, направлявана от Блок. Удивително е как авторът ни води през почти седемте столетия, през които примитивната вяра в светостта на кралските особи кристализира в отчасти мистично, отчасти медицинско и отчасти патриотично убеждение, че двама от монарсите на западния свят имат божествена власт над конкретна болест. Светостта, наказваща и лекуваща, докосването й – величествено и изцеляващо; от примитивните схващания на древните германи през проимперската теология на V и VI в.,та до кралското чудо от ХIII до XVIII столетие, Марк Блок е наш лоцман в полупознати води, плаването през които не само разрешава, но и поставя проблеми.

Какъв е произходът и как протича зараждането на вярата в кралското чудо? Дали германските митове, келтските легенди или библейските текстове водят до създаването на лечителския ореол около кралете на Англия и Франция? Къде се появяват за първи път сведенията за изцеления от ръцете на живи владетели, а не от мощите на мъртви светци? Защо само скрофули, а не всички болести? Светец ли е кралят? И защо тъкмо френският и английският крал, а не носителите на далеч по-авторитетни титли – немският император, папата или византийският василевс? А кой може да лекува скрофули с докосване, например, в Аквитания: дали Плантагенетът, пряк сеньор на херцогството, или Капетингът, негов сюзерен за владенията му на континента? Как се отнасят Църквата и университетите към този свещен кралски прерогатив? И кога изчезва чудото? Човек може да открие и още въпроси за себе си при прочита на „Кралете чудотворци". Самият метод на Блок може да бъде от особен интерес за българска публика, свикнала със съвсем различен начин на четене на исторически извори. Коментарът от Льо Гоф, детайлите около писането на книгата и биографията на Марк Блок правят „Кралете чудотворци" нещо повече от исторически труд.

Преводът и апаратът са на добро ниво, но голямото книжно тяло е зле подвързано. Предвид цената, книгата можеше да е в твърди корици.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Срам, не срам, Глишев, ще си призная, че покрай теб открих Льо Гоф и Блок на дърти години! Мерси, мон ами! :good:

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

„Апология на Историята или Занаятът на историка", тази си я купих около две години, а сега ще потърся и за Кралете-чудотворци. Льо Гоф и Блок като добри приятели май честичко са си писали предговорите един на друг.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Няма начин, Стоедине. Льо Гоф е роден в 1924, когато излизат "Кралете чудотовроци". А Блок загива в 1944, когато Льо Гоф вероятно още е студент във все още недоосвободена Франция. Блок пише "Апология..." в лагер на макизарите някъде между 1940 и 1944, а по това време Льо Гоф е още само хлапак. Но имат общи познати: великият Фернан Бродел и Люсиен Февр са приятели и колеги на Блок и преподават на Льо Гоф. Да не говорим, че и Льо Гоф, и Блок са свързани с "Анали". За мен това са имената , които съставляват славата на Франция през ХХ в.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да ти кажа останал съм с подобно впечатление, но може би греша. Да се обединим около тезата за духовно приятелство. :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

КГ, помня, че на тебе ти бяха харесали "Двете тела...". Значи и тази ще ти допадне. Много са различни, разбира се.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

КГ, помня, че на тебе ти бяха харесали "Двете тела...". Значи и тази ще ти допадне. Много са различни, разбира се.

Всеки момент ще разберем ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребители

Всеки момент ще разберем ;)

Разбрахме ли? :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ясна работа, още четеш Мизес ;)

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ох и това не е :( Чета документирана, пронумерована и прошнурована, с държавний печат надлежно скрепена и записана вярно с първообраза човешка простотия.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...