Отиди на
Форум "Наука"

Астрофизик написа биография на Слънцето


Recommended Posts

  • Администратор

Предназначена за всеки, който иска да опознае света, а също и мистериите отвъд него, книгата „Пулсът на Слънцето” (ИК „

Изток-Запад”) е изпълнена с богата обща култура, прекрасен стил, чаровен хумор и увлекателно остроумие, спечелили на симпатичния учен Боб Бърман широка популярност. Авторът на „Непознатата вселена” този път е насочил вниманието ни към ядрения реактор, който е породил и който поддържа живота на нашата планета – Слънцето!

berman_cover.jpg

Вашето здраве, ежедневието ви, боравенето с различни високи технологии, работата в голяма част от сферите на промишлеността, дори ходенето на плаж и поливането на цветята ви – всичко, което ни заобикаля, всичко, което ни вълнува, а също и всичко, което ни засяга пряко, лично и неизбежно, зависи от най-ярката звезда на небосклона. Слънцето е наш родител, закрилник, създател, попечител, но и наш сериозен враг, ако не внимаваме с интензитета на силата му и с особеностите на неговите космически, могъщи и ярки характеристики.

Можем съвсем категорично да заявим, че туптящото сърце на Слънцето е пулсът на самия живот на Земята. От древните, белязали пътя му при Стоунхендж, до съвременните учени, разкрили реакцията на ядрен синтез, превръщаща масата в енергия, човечеството винаги се е стремяло да разкрие горещите загадки на огненото кълбо, което осветява планетата ни. В тази жизнена биография на Слънцето изтъкнатият учен Боб Бърман покрива цялата палитра от звездното му раждане до бъдещата му зрелищна смърт, наблягайки на чудното и увлекателното, както и на покъртителните саможертви, смехотворни грешки, егоистични битки и блестящи вдъхновения на хората, опитали се да проумеят неговата сила... „Пулсът на Слънцето” е всичко това, но и много повече.

Подправена със смайващи факти и незабравими истории за спектрални странности, например наскоро откритото „второ слънце”, притаено под слънчевата повърхност, както и мистериозната величественост на пълното слънчево затъмнение, „Пулсът на Слънцето” предлага завладяващо и увлекателно повествование за това как Слънцето е оформило облика на човечеството и разбиранията ни за Вселената, в която се намираме...

*

Тази книга блести и подскача от радостта и възторга на науката в най-прекрасния й вид. Боб Бърман обяснява неща, за които винаги съм се чудил, без да накърнява възхитата, с която съзерцаваме звездите.

Марк Курлански

ОТЗИВИ ЗА „ПУЛСЪТ НА СЛЪНЦЕТО” НА БОБ БЪРМАН:

Това може да се окаже последната книга, която четете – след това няма да можете да правите нищо друго, освен да се взирате удивено в онова огнено кълбо в небето. От древните култове към Слънцето до най-новите открития на соларната наука – Боб Бърман кара „Пулсът на Слънцето” да блести.

~ Сам Кийн

*

Повествованието на Боб Бърман за най-важната звезда в нашето небе е толкова ослепително, колкото ослепителна е и самата тя. Този човек умее да пише! Той е един от онези редки автори, чиято проза носи хем нови знания, хем и наслада от четенето. След като прочетох тази книга, вече няма да мога да се отнасям по същия начин нито към Слънцето, нито към бъдещето, което носи то.

~ Джеймс М. Табор

*

От изхвърлянията на коронална маса до затъмненията и слънчевите изгаряния, Боб Бърман пише за всичко, свързано със Слънцето, с неизбежно заразителна наслада. „Пулсът на Слънцето” ни напомня, че звездата, която приемаме за даденост и за която почти не се сещаме, се намира в центъра на нашия живот и е прекрасна в своята сложност. Книгата на Бърман, която е забавна и информативна, ни представя нашето пламтящо кълбо в нова светлина.

~ Бил Стрийвър

Купи: http://book.nauka.bg/partnerbooks.php?ID=38088

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...