Отиди на
Форум "Наука"

Звездите в галактиката ни имат различен „генен отпечатък”


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Звездите, които се намират в центъра на нашата галактика, и онези в спираловидните й ръкави нямат една и съща история. Като изследвали детайлно химическия състав на звездите, по-специално - съотношението между желязо и кислород, изследователи открили съществена разлика между тези две популации звезди. Учените сравняват труда си с генно изследване, позволило да се открият две популации, които са еволюирали отделно една от друга. Резултатите от изследването им са публикувани в сп. Astronomy and Astrophysics.

В центъра на нашата галактика има звезди на възраст повече от 10 милиарда години. Те датират от образуването й. Други изследвания подсказват, че ръкавите на нашата галактика са се образували по-късно. Химическият състав на звездите свидетелства за условията, в които междузвездната материя се е къпала в момента на раждането им, обясняват Мануела Сокали от Католическия университет в Чили, Орели Лекюрьор от обсерваторията Париж-Мьодон и колегите им от Италия и Бразилия. С помощта на Вери Лардж Телескоуп (ВЛТ) на Южната европейска обсерватория в Чили изследователите измерили съотношението между кислорода и желязото в състава на звездите в центъра на нашата галактика и на онези в спираловидните й ръкави.

Оказало се, че звездите имат едно и също съдържание на желязо, но тези в центъра на галактиката съдържат повече кислород, който се дължи най-вече на експлозии на масивни звезди с кратък живот. Следователно, звездите в центъра на нашата галактика са се сформирали независимо и по-бързо от другите звезди, като по всяка вероятност това е станало за по-малко от 1 милиард години, заключават авторите на изследването.

http://actualno.com/

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...