Отиди на
Форум "Наука"
ISTORIK

Изучаване на Esperanto в Медицинския университетв Пловдив

Recommended Posts

КУРС в МУ, Пловдив за факултативно изучаване на

ЕСПЕРАНТО

Това е международен език, създаден от офталмолога-полиглот д-р Л.Заменхоф, лесен за четене, писане и говорене, с италиано-испанско звучене, наричан "латинския език на демокрацията", пред който всички нации са равни. Съществуват Световна, Европейска и много други национални Асоциации на есперантистите във всички континенти. През септември 2011 г. чествахме 110 г. Есперанто в град Пловдив, като част от Българския Есперантски Съюз.

Надяваме се да проявите интерес и да ни съдействате като се включите през летния семестър в курс за начинаещи веднъж седмично по 2 учебни часа. Молбата си предайте в Департамента за езиково и специализирано обучение (ДЕСО) или до адреса по-долу. Впишете в нея името си, своя факултетен номер, своя курс и специалността си или - млад специалист. Скоро ще имате контакти с много приятели и колеги от целия свят. В момента Есперанто се изучава в 69 университета от 24 страни, според г-н Germain PIRLOT от Белгия, както следва:

Австрия – 3; Белгия – 1; България – 1; Чехия – 2; Китай – 18; Естония – 1; Франция – 1; Германия -4; Испания – 3; Унгария – 3; Израел – 1; Италия – 1; Япония – 6; Република Корея – 1; Костарика – 1; Литовия – 2; Мексико – 1; Холандия – 1; Полша – 4; Румъния -3; Русия – 4; Словакия -1; Швеция -1; САЩ – 4.

Желаем, с вашето участие, да присъединим към списъка и нашия университет. Ще установим СКАЙП-връзка с горните университети и ще се включим в някои Международни младежки срещи. 18-тият Международен Медицински Есперантски Конгрес ( La 18-a Internacia Medicinista Esperanto - Kongreso - IMEK'18 ) се състоя в град Опава, Чехия, от 10-ти до 15 .07. 2012 г. Може да подготвим научни доклади за участие в следващия с публикуване в сп."Мedicina Internacia Revuo". Има Англо-есперанто медицински речник (720 стр.), стоматологичен речник и др.

През тази година се чествуват 125 години от издаването на Първата книга - учебник по Есперанто. Организират се ежегодни Световни Конгреси: през 2011 беше в Копенхаген, Дания, през 2012 – в Ханой, Виетнам, a след това ще бъде в Исландия, 2013 г.

Конгресът на Европейската Асоциация на есперантистите тази година се състоя в Ирландия. В календара за 2012 г., публикуван в сп. „Есперанто", фигурират много интересни събития по света.

Младежката есперантска организация (TEJO) също е много активна и има свои Конгреси и срещи, безплатни взаимни гостувания, Интернет форуми, освен това има Wikipedia на Есперанто - http://en.wikipedia.org/wiki/Esperanto, Gougle translator и т.н.

Очакваме вашето активно участие, за да ви помогнем да установите бързо контакти с колеги от другите страни. Поканете свои приятели и познати да се включат във вълнуващото начало.

С най-добри пожелания за Новата учебна година!

П.Чолакова-Бояджиева, преподавател по биохимия, председател на Есперантско Дружество „Културо", Пловдив

За контакт и информация: evab_bg@yahoo.com; GSM: 0885 / 669466

НОВО

Редактирано от ISTORIK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...