Отиди на
Форум "Наука"

Кои са „Хората, които промениха света”?


Р. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

Кои са „Хората, които промениха света”?

Бил Гейтс, Тед Търнър, Опра Уинфри, Марк Зукърбърг и Хауард Шулц са само частот личностите, които промениха напълно живота ни, а в „Хората, които промениха света” (ИК „

Изток-Запад”) Джон А. Бърн представя 25-те визионери, които преобразиха световния бизнес... и които са главните „виновници”за начина на живот през XXI век.

horata_koito_promeniha_sveta_cover.jpgВекът на високите технологии, силно развития капитализъм и финансовата криза – XXI век – си има своите предимства и недостатъци. Има едни находчиви хора, които съумяват да се възползват не само от предимствата, но и от недостатъците както на развиващите се, така и на развитите общества. Опитвайки се да осъществят своите мечти, те променят изцяло начина ни на живот. Това, твърди Джон А. Бърн, са предприемачите. В „Хората, които промениха света” той представя 25-те най-ключови фигури в световния бизнес, които са предприемачи.

Според Бърн всеки успешен предприемач вижда потребности, които съществуват някъде навън. Неговата цел не е да трупа богатства, а да следва и осъществи това, за което е мечтал. Добрият предприемач, твърди още авторът, мечтае да разработи стока, услуга или идея, която отговаря на потребности, които е забелязал в обществото. Той има нужния кураж да рискува и да последва мечтите си. Притежава също и необходимата упоритост да ги реализира.

Бърн описва трите основни качества на успешния предприемач: нагласата да вижда благоприятните възможности (там, където другите виждат разпад и хаос, той съзира благоприятна възможност), поемане на голям риск и потенциален провал (това не значи, че е безразсъден, просто много внимателно преценява и благоприятните възможности, и риска), независимост и контрол (при него независимостта и контролът са както потребност, така и нужда). Именно на тези три основни елемента предприемачите отдават своята енергия, упоритост и постоянство.

Хората, които промениха света” разкрива също, че потребността от контрол е фундаментална за всеки предприемач. В допълнение на тезата си, книгата цитира професора по въпроси на предприемачеството в бизнес училище в САЩ – Манфред Кетс де Вриес; ученият поддържа твърдението, че индивидите се делят на два основни вида – хора с външен локус на контрол, които обикновено вярват, че събитията се случват в резултат на обстоятелства, които са извън техния контрол, и хора, които вярват, че събитията в живота им са пряк резултат от собствените им действия или поведение, т.е. притежават вътрешен локус на контрол. Според Де Вриес предприемачите обикновено имат силен вътрешен локус на контрол.

С „Хората, които промениха света” Бърн има за цел да вдъхнови и мотивира читателя да постигне мечтите си.В дългата си и забележителна журналистическа кариера самият Бърн е бил изпълнителен редактор на „Бизнес Уик“, съредактор във „Форбс“ и главен редактор на „Фаст Къмпани“. Основател е на дигиталната медийна компания C-ChangeMedia, която изгражда мрежа от уебсайтове и блогове в сферата на бизнеса. Автор и съавтор е на десетина книги, сред които и „Джак: Направо от душата“ (в съавторство с Джак Уелч).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...