Отиди на
Форум "Наука"

Дилемите на един всеяден


Recommended Posts

  • Администратор

Как да се храним правилно и кои са храните които (не) трябва да ядем днес ни разкрива известният американски журналист Майкъл Полан в една от най- просветляващите, предизвикателни, дори шокиращи книги на тема хранене – „Дилемата на всеядния” (ИК „

Изток-Запад”).

dilemata_cover.jpgТемата за това какво ядем е много обширна и изключително нашумяла напоследък. Съвети, препоръки, рецепти за здравословно хранене изкачат отвсякъде, а експерти и лаици постоянно изказват (не)компетентни мнения относно това, с което трябва или не трябва да се храним. Човекът, който преди време посъветва „Винаги яж на маса!”, се зае с нелеката задача да се изправи, проследи, изпита на свой гръб и разкаже редица изначални за всеядния човек дилеми и да хвърли светлина по въпроса. Опитвайки се да намери отговор, Майкъл Полан, считан за един от най-големите експерти на тема хранене в САЩ, разкрива по особено нестандартен, интригуващ и революционен начин тайните на хранителната индустрия.

Дилемата на всеядния“ разказва за трите основни хранителни вериги днес: индустриална, органична и ловно-събираческа. Независимо от различията помежду им, и трите са системи, в които малко или повече се случва едно и също – посредством храната те ни свързват с плодородието на Земята и лъчите на Слънцето. Днес, твърди Полан, когато истинската храна е все по-трудно достъпна, а ние подменяме слънчевата енергия с петролна и отглеждаме милиони животни в тесни клетки, хранейки ги с неща, които в естествени условия те никога не биха яли, сами подлагаме на безпрецедентен риск не само собственото си здраве, но и целостта на природния свят.

Полан разкрива шокиращи истини за начина, по който живеят и се хранят пилетата и говедата в САЩ. Обяснява подробно защо американците отглеждат толкова много царевица и набляга на идеята, че разходките и храненето с трева на паша при всички случаи са в пъти по-здравословни не само за добичетата, но и за нас самите, които поглъщаме тяхното месо впоследствие. Книгата е един своеобразен манифест на обикновения човек – на този, който иска да се храни здравословно и най-вече правилно. „Дилемата на всеядния” променя мисленето относно храненето – като политика, заплаха и удоволствие!

Авторът Полан е американски журналист и активист. Смятан е за един от най-големите специалисти по хранене не само в САЩ, но и в световен мащаб. Отговорен е и за написването на прекрасните и чудесно аргументирани книги „В защита на храната” и „Правилата на храната”.

*

Ние сме не само това, което ядем, но и начина, по който го ядем.

Майкъл Полан

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...