Отиди на
Форум "Наука"

Книгата на проф. Райчо Пожарлиев "Философия на храненето" е вече на пазара!


agy

Recommended Posts

  • Потребител

Текстът, резултат на дългогодишни теоретически занимания на философа
Райчо Пожарлиев (професор в СУ), демаскира обичайната заблуда, че
яденето и пиенето са актове тривиални, битово принизени и несъдържащи
смислови пластове.

Авторът ловко раздипля скритите философски
ценности и идеали на и за яденето. Така, в синтеза на метафизиката,
антропологията и религията с историята, сюжетите на човешкото хранене -
от изкуството на готвача през ролята на супата или канибалското изяждане
на другия, до връзката на храната с любовта и дори с гражданските права
- стават плодотворна територия, в която философията оживотворява
храненето, а храненето оживотворява философията. Ако очаквате рецепти за
мусака или кьопоолу - сори. Няма такива.

"Философия на храненето", Райчо Пожарлиев, УИ "Св. Климент Охридски", 325 стр., 20 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1783341

Съдържанието:

http://phls.uni-sofia.bg/downloads/PHD_K_2012/47.pdf

Интервю с проф. Пожарлиев за книгата в: Денаят започва в библиотеката по БНТ:

Ето тук може да я поръчате ОНЛАЙН:

http://knigabg.com/index.php?page=book&id=31336

http://bnt.bg/bg/productions/170/edition/30314/denjat_zapochva_v_bibliotekata_21_mart_2013

Философия на хранене то.pdf

post-4845-0-28233200-1364220909_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"Закуска по време на настинка" - нови книги

Райчо Пожарлиев, Философия на храненето. София, УИ "Св. Климент Охридски", 2013. 326 с., цена: 20 лв.

rajtscho.jpg

Ядем, за да живеем. Някой си Фойербах дори бил казал, че сме това, което ядем. Добре, но нещата не опират само до натъпкването. Презареждаме батериите, а можем да изпитаме дори и наслада. Когато няма как да презаредим - страдаме. Понякога умираме от глад. И за всичко това - мислим. Изразяваме мислите си. Спорим по тези мисли. Храната вече не е само гориво, тя е обект на чувства. Можем да се отвратим от нея, да изпаднем във възторг, да я изведем едва ли не до степен на религиозна почит. След "Дългът пред удоволствието" на Джон Ланчестър, "Френски уроци" на Питър Мейл, "Пражкото гробище" на Умберто Еко и стотиците книги по история на ежедневието, тези няколко глави от професор Пожарлиев са чудесен десерт. Това, казва авторът, не е опит за реабилитация на бита пред философите; напротив, това е опит за реабилитация на философията пред сладокусниците. Успешен опит, смея да кажа. Книгата може да бъде блажено четена преди, по време на или след съботния обяд. Най-сетне - каквото и да става, не е лошо да разгледаме начините, по които мислим и говорим за тази неизбежна, желана, понякога срамна, а понякога дори възвишена дейност - храненето. Пък и Райчо Пожарлиев изобщо не е скучен - пише ясно, информативно и даже забавно. "Смилаемо" може би е точната дума.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Официално представяне на книгата:

2 април 2013, 18:30, Нова конферентна зала
премиера на книгата на проф. Райчо Пожарлиев
ФИЛОСОФИЯ НА ХРАНЕНЕТО
(Културно-исторически контексти)

post-4845-0-76793200-1364478462_thumb.jp

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Пълен запис, разделен на части по говорителите
от представянето на книгата "Философия на храненето" на Проф. Райчо
Пожарлиев. Нова конферентна зала, СУ, 02.04.2013

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Потребител

Второто издание на Философия на храненето е
вече на пазара. Можете да намерите професорската дисертация на Райчо
Пожарлиев в книжарницата на СУ в Ректората, Книжици на Кристал, Нисим,
Хеликон и други...А преди това за предястие една сериозна рецензия.
Добър апетит!

http://kultura.bg/web/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...
×

Подкрепи форума!

Твоето дарение ще ни помогне да запазим и поддържаме това място за обмяна на знания и идеи. Благодарим ти!