Отиди на
Форум "Наука"

Български онлайн каталог предлага търсене в почти 2 млн. библиографски записа


Recommended Posts

  • Администратор

Български онлайн каталог предлага търсене

в почти 2 млн. библиографски записа

Единен онлайн каталог дава възможност за извършване на търсене на заглавия на книги, на списания, архивни материали и други библиографски данни сред почти 2 милиона записа. Търсенето е абсолютно безплатно и е достъпно за всеки чрез Сводния каталог НАБИС - http://nalis.bg/, проект на Фондация „Национална академична библиотечно-информационна система“.

nabispic.jpg

Главната цел на проекта НАБИС е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. До момента 27 библиотеки са се включили в проекта, като мрежата на участниците постепенно и постоянно се разширява. Издирването и ползването на библиографски източници, нужни на учени,преподаватели, студенти и специалисти във всекидневната им работа е трудно и отнема много време. Проектът за Сводния каталог НАБИС решава тези проблеми буквално с един клик, затова мотото е „Клик към знанието“.

Учредители на Фондация НАБИС, която развива проекта за Сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Американския университет в България, а финансирането е осигурено от фондация „Америка за България“. В съвета на експертите на фондацията участват зам.-директорът на Бодлеанската библиотека в Оксфордския университет Ричард Овъндън, директорът на университетската библиотека в Харвард и професор в същия университет Робърт Дарнтън и Диана Маркъм от Конгресната библиотека на САЩ.

НАБИС е включена и в проекта на ЕС - Europeana Photography(http://www.europeana-photography.eu/), чиято цел е да интегрира в Европейската дигитална библиотека уникални и качествени дигитални изображения от първите сто години на фотографията (1839–1939). Проектът и едноименният консорциум обединяват престижни европейски архиви, библиотеки и музеи и предоставят достъп до внимателно подбрани колекции от ценни, интересни и красиви снимки от изключително динамично време, наситено с разнообразни художествени, социални и политически събития. Фондация НАБИС участва в проекта с 15 000 изображения, предоставени от български архиви, библиотеки, музеи и частни колекции.

На 15 май от 9,30 часа в хотел Шератон фондацията организира и Международна конференция „Дигиталната библиотека – технологични и социални проблеми“. Във форума ще вземат участие проф. Робърт Дарнтън - директор на университетската библиотека в Харвард и професор в същия университет, Ан Тортън - директор на Нюйоркската обществена библиотека, Орен Вайнберг - директор на Националната библиотека на Израел, проф. дтн А.Н.Сотников - заместник-директор на Суперкомпютърния център на Руската академия на науките и други национални и международни специалисти.

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...