Отиди на
Форум "Наука"

Ден на отворените врати на Интегралния университетски център за електронно обучение


Recommended Posts

  • Администратор

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. Румяна Пейчева-Форсайт откри Деня на отворените врати на Интегралния университетски център за електронно обучение.


На събитието присъства и зам.-ректор проф. Албена Чавдарова, която поздрави ръководителите на Центъра от името на проф. Иван Илчев и цялото ректорско ръководство за положените усилия и труд, които са увенчани с успех. „Чрез откриването на този център СУ влиза в предните редици на всички западноевропейски и световни университети, които реализират дистанционно обучение”, подчерта проф. Чавдарова. Тя пожела успех на Центъра и изрази надежда скоро да бъде обявен и прием на първите студенти в електронна форма на обучение.


Проф. Сийка Чавдарова, зам. декан на Факултета по педагогика, също благодари на доц. Пейчева и нейния екип за възможностите, които предоставят на докторантите за развитието им – подпомагане на обучението с предоставяне на голям избор на дисциплини, условия за допълнителна изява на докторантите в рамките на различни конференции и дискусии. Така докторантите от различни факултети имат възможност да се опознаят и да създадат един екип, който да се асоциира с името на Университета.


След откриването доц. Пейчева представи подробно историята на Центъра, основните му цели и резултати с научно-изследователски характер до момента.


Центърът е създаден през 2009 г. с участието на 13 факултета и 35 преподаватели по проект на Фонд „Научни изследвания” на тема: „Интегрален Университетски център за изследване, създаване и осигуряване на качество на електронното учене в разнообразен образователен контекст „УЦИЕО”. Бюджетът на проекта е 300 000 лв., а негов ръководител е доц. Румяна Пейчева-Форсайт.


През 2011 г. центърът става член на Европейската фондация за качествено електронно учене (EFQUEL). За периода от създаването си до 2013 г. Центърът е спечелил и участва в проекти на обща стойност над 2 500 000 лв.


Мисия на Центъра:


Да обедини съществуващи и да създаде нов научноизследователски и преподавателски потенциал в СУ в областта на електронното обучение;
Да играе съществена роля в създаването, осигуряването и изследването на качествено електронно учене в България;
Да създаде образователни програми за подготовка на преподавателски кадри в областта на електронното обучение;
Да се присъедини към европейската общност от изследователи в тази област с научните си публикации и участието си в международни програми и проекти.


Основни резултати с научно изследователски характер до момента:


Изследване на капацитета на академичния състав на Софийския университет в областта на електронното обучение, в резултат на което е създадена „Матрица на компетенциите на Софийски университет в областта на електронното обучение”;
Изследване на състоянието на интегриране на технологиите в българското средно училище, в резултат на което е публикувана монография;
Национално изследване на групи от образователни потребности на професионалистите в сферата на образованието. В резултат на анализа на данните от това изследване е създадена СДК и магистърска програма „ИКТ в образованието”;
Изследване на потребностите на докторантите, постдокторантите и младите учени от обучение в рамките на Докторантска програма в областта на електронното обучение и образователните изследвания;
Проучване и анализ на опита на водещи европейски университети в областта на електронното и дистанционно обучение;
Проучване и анализ на компетенциите и потребностите от обучение на преподавателите в областта на електронното и дистанционно обучение.


Създадени са и се провеждат обучения по следните образователни програми:


Докторантска програма в областта на електронното обучение и образователните изследвания;
Магистърска програма „ИКТ в образованието”;
СДК програма „ИКТ в образованието”.


В резултат на създадените и проведени програми за обучение в Центъра са обучени и се обучават:


51 докторанти, 10 постдокторанти и 5 млади учени в Докторантското училище;
20 учители по програмата СДК „ИКТ в образованието”;
15 служители на НАП от звено „Обучение”;
За 20 докторанти и 3 постдокторанти са осигурени едносеместериални обучения в Института по образованието в Лондон;
В момента се обучават 90 преподаватели за онлайн преподаване.

post-6-0-13702400-1368259353_thumb.jpg

post-6-0-73283300-1368259353_thumb.jpg

post-6-0-50080000-1368259354_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...