Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Администратор

Агенти на КГБ в Беларус нахлуха в частни жилища и задържаха бивши независими наблюдатели на избори в цялата страна преди парламентарните избори през февруари 2024 г.

Служителите на КГБ са проверили телефоните на активистите и са ги принудили да запишат наказателни "видеоклипове на покаяние", в които обещават да се въздържат от "подпомагане на екстремистки дейности" - обвинение, което може да доведе до седем години затвор.

Смята се, че обиските са част от кампания за сплашване преди предстоящите избори. Независимите наблюдатели изиграха важна роля за разкриването на изборни измами по време на президентските избори през 2020 г., които не бяха наблюдавани от ПАСЕ и БДИПЧ - звеното за правата на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Съставлявайки малка част от 43-хилядния корпус от национални наблюдатели - повечето от които бяха съюзени с контролираните от правителството профсъюзи - независимите наблюдатели регистрираха над 6700 нарушения в цялата страна. Въпреки очевидните измами беларуският лидер Александър Лукашенко обяви шестата си поредна победа, което предизвика масови протести.

Репресиите продължават три години след оспорваните избори: в края на ноември полицията извърши над 130 обиска в домовете на беларуски политици в изгнание, които планираха да проведат алтернативни избори.

На 25 февруари 2024 г. в Беларус трябва да се проведат парламентарни избори за парламент и за новосъздаденото Общобеларуско народно събрание - извънпарламентарен орган с широки правомощия, който трябва да послужи като начин Лукашенко да запази властта след края на номиналното си президентство.

https://t.me/drmjournal/6894

----------

Центърът за правата на човека "Вясна" и независимата информационна агенция "Позирк" съобщиха, че беларуската служба за сигурност КГБ е извършила обиски в северния беларуски град Полацк във връзка с предполагаеми атаки, организирани от Украйна, срещу ключова железопътна линия в руската далекоизточна република Бурятия на 29-30 ноември и 1 декември.

По данни на новинарския канал "Позирк", проект, ръководен от журналисти на БелаПАН - някога най-голямата независима информационна агенция в страната, която беше закрита от властите през 2021 г., са задържани най-малко 20 души.

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи за инцидент на 1 декември на една от двете железопътни линии, свързващи европейските части на Русия с руския Далечен изток, Китай и Северна Корея.

"Украинска правда" съобщи, че товарен влак, преминаващ през 15-километровия тунел "Северомуйски", се е взривил, което е принудило влаковете да се пренасочат през 35-метров надлез, наречен Дяволски мост. На 1 декември на моста има втора експлозия.

Позовавайки се на свои източници в украинските отбранителни среди, CNN и няколко украински медии съобщиха, че взривовете са били операция на Службата за сигурност на Украйна. Службата не е коментирала официално тези съобщения.  

Първоначално съобщено за пожар в една от цистерните с петролни продукти на товарния влак, по-късно руската ФСБ заяви, че инцидентът е саботаж.

На 7 декември Русия съобщи, че е задържала 52-годишния беларуски гражданин Сирхей Йерамеев, за когото се твърди, че е признал за извършването на саботаж. ФСБ твърди, че той е действал по заповед на друг беларусин, живеещ в Литва, чиято работа е била координирана от украинските специални служби.

Беларуските медии идентифицираха Йерамеев като бивш служител на беларуската петролна рафинерия "Нафтан", който е бил уволнен по политически причини за участие в работническа стачка с искане за прозрачни избори след фалшифицираните президентски избори в Беларус през 2020 г.

https://t.me/drmjournal/6895

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

След поредната победа с 99,99% на Путин, с голяма вероятност Лукашенка с предложението на Парламента ще подаде молда за присъединяването им към РФ.

Точната дата я питайте от Кремл. Техните представители в тези дни визитират лично при депутати и при колебаещи си видни и невидни белоруски граждани....

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...