Отиди на
Форум "Наука"

Рибният буквар вече е в интернет


Recommended Posts

  • Администратор

riben-bukvar.jpg

„Буквар с различни поучения” е само едно от многобтойните възрожденски заглавия, които могат да бъдат открити в най-големия библиотечен онлайн каталог у нас – Своден каталог НАБИС. Става дума за добре познатия „Рибен буквар” на Петър Берон. „Интересът към изданието е голям, особено в дните около началото на учебната година. Това е първият новобългарски учебник и много от учителите искат да го покажат на своите възпитаници. Първото му издание е напреавено през 1824 г. в Брашов. Неговият автор, възрожденецът Петър Хаджи Берович, тогава е бил на 29 години.”, обясни Динчо Кръстев, изпълнителен директор на Фондация „НАБИС”. В сайта www.nalis.bg има вход към електронния библиотечен каталог и там може да се види дигитално копие на първото издание, представено успоредно с оригиналното съдържание. Букварът се състои от предисловие, 8 раздела, обръщение към читателя и приложение от 12 рисунки на животни. Интересен факт е, че в Рибния буквар няма илюстрации на риби, а само на кит и делфин и че именно те са дали неговото популярно название.

В Своден каталог НАБИС може лесно и бързо да бъде намерена библиографска информация за книги, периодика и други издания сред над 2 милиона библиографски записа. С началото на новата учебна година се увеличава търсенето на различни читанки, аритметики, истории и букварчета, учебници по езици, класически пиеси и романи, най-старите от които са дигитализирани. Създателите на проекта вярват, че всеки потребител би могъл да открие търсеното от него заглавие, защото електронната база данни постоянно се увеличава. „Нашият каталог е полезен и за учениците, които през www.nalis.bg, само с един клик, могат да намерят много полезни учебни помагала, както и произведения, изучавани в училище. Голяма част от тях са вече дигитализирани, а ако не са – потребителите могат да разберат в коя библиотека могат да ги заемат.” – допълни Събина Анева, заместник изпълнителен директор на Фондация „НАБИС”.

В навечерието на 15 септември интерес за читателите – малки и големи – би представлявала и дигиталната колекция от стари фотографии на тема „Образование”, която е достъпна на следния линк: http://digitool.nalis.bg:8881/R?func=collections-result&collection_id=1298. Това е само малка част от големия масив от снимки, събирани от различни институции и частни лица в цялата страна и подготвяни от фондация НАБИС по проект EuropeanaPhotography за ъплоуд в Europeana.

Учредители на Фондация НАБИС, която развива проекта за сводния онлайн каталог, са Централната библиотека на БАН, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Американският университет в България. Финансирането е осигурено от фондация „Америка за България“.

В момента в проекта НАБИС участват почти 30 библиотеки от цялата страна и така предоставят достъп до своите електронни каталози. Главната цел на проекта – споменатият своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България – дава възможност за интегрирано търсене в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси, до дигитални обекти и услуги през общ портал.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...