Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Администратор

За парите и щастието

Николай К. Витанов

Институт по механика – БАН

Когато бях млад, само предполагах, че парите са нещо важно. Сега съм стар и знам, че това е точно така.

Оскар Уайлд

Брюксел, авеню Луиз

И тъй, сега е краят на април и аз съм се спасил за няколко дни от нашенските политически страсти, като отново съм в Брюксел, където стартираме една европейската програма, посветена на анализ на развитието на сложни научни системи. Вървя по авеню Луиз и скоро ще завия надясно за да отида в ресторанта ´Le Trappist´, където сервират прекрасно агнешко и хубава белгийска бира. Бръкнах си в десния джоб и извадих две монети – едната от една евро, а другата от един лев. Замислих се – уж са подобни, а са тъй различни. Едната крепи Европейския съюз, а другата ... Като се сетих какво става в България, спрях да мисля по въпроса и продължих към ресторанта.

Вечерта, като се прибрах в хотела от скандинавската верига, където бях отседнал, видях как Путин отговаряше на въпроси на журналисти и обикновени хора. В ресторанта обсъждахме не само въпроси на управлението на сложни системи, но също и перспективите пред валути като руската рубла и китайския юан. Позамислих се дали част от увереността на Путин не идваше от стабилността на рублата. Дали пък част от увереността на всеки световен лидер не е пропорционална на стабилността на националната му валута. Продължих да си мисля за това, тъй като трябваше да подготвям представяне за щастието и парите за фестивала на науката след 2 седмици в София. И реших да поразкажа на хората някои неща за парите, които те трудно ще чуят в България. И щом веднъж съм почнал да говоря, ще го разкажа и на вас.

Целия материал в сайта:

http://nauka.bg/a/%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE

В списанието:

Чети онлайн: http://issuu.com/bgn.../docs/bgnauka58

(.pdf) Можете да го изтеглите от ТУК!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор

Продължение, част втора или "Още за парите и хората"

http://nauka.bg/a/%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0

Вероятно сте чували, че по света доста математици се занимават с икономика и още, че Нобеловата награда по икономика горе-долу си е скрита Нобелова награда по математика, приложена към икономически системи – фиг.1.

1.png

Фигура 1. Джон Неш (отдясно) и Пол Кругман – двама от носителите на Нобеловата награда по икономика. Неш ви го показвам, защото съм математик. Кругман май ви го показвам, защото съм неокейнсианец.

Тази модерна тенденция в математиката вече е налице в България и ето ме в Италия, на тържествената конференция, посветена на 100-годишнаната на един от класиците на нелинейната макроикономика – Ричард Гуудвин – фиг.2. Гуудвин, който доста време е бил професор в университета на Сиена, където беше конференцията.

2.png

Фигура 2. Ричард Гуудвин – крупен американски математик и икономист, професор в университетите на Кеймбридж и Сиена. Гуудвин използва уравненията на Лотка-Волтера от популационната динамика за да формализира теорията на Карл Маркс за икономическите цикли. Автор на модел на икономическия растеж, носещ името му. Автор на модел на циклите на икономическа активност, днес наричан „нелинейният ускорител на Гуудвин“.

Няма да ви разправям за конните надбягвания на централния площад (пальото, както е известно тук), нито ще ви говоря какви старини има в Сиена. Ще започна с това, че една група неокейнсианци взехме влака и отидохме във Флоренция, хем да разгледаме старините, хем да обсъдим някои текущи въпроси на световната икономика, като този, как Япония има държавен дълг от 200% от БВП и още не е фалирала. Въпрос на фискална политика, т. е. на това, че в Япония държавата командва банките, а не обратното, но това е друг въпрос. Та разхождахме се на площада пред Сеньорията, в галерията “Уфици” и пред нея. Там погледнах Макиавели, който дяволито гледаше отвисоко минувачите – фиг.3 и се сетих, че имам да ви доразкажа нещо за парите и хората, нещо, което не описах в детайли в предишната статия, посветена на щастието и парите.

Целия материал в сайта:

http://nauka.bg/a/%D0%BE%D1%89%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0

В списанието:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=15427

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вероятно сте чували, че по света доста математици се занимават с икономика

А аз се чудя що икономиката става все по-зле...малко ли са политиците дето си ровят гагата, че сега и матемаци :grin:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...