Отиди на
Форум "Наука"

Международно състезание NASA International Space Apps Challenge


Recommended Posts

  • Администратор

БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ ЗА ВТОРА ПОРЕДНА ГОДИНА НА МЕЖДУНАРОДНОТО СЪСТЕЗАНИЕ NASA INTERNATIONAL SPACE APPS CHALLENGE

International%20Space%20Apps%20Challenge

На 12 и 13 април 2014 г., България ще участва за втора поредна година в международното състезание NASA International Space Apps Challenge. То е предизвикателство, в което се състезават иновативно мислещи, талантливи и амбициозни хора от всички възрасти и с това допринасят за решаването на наболели глобални проблеми. Тази година организатори и домакини на Space Apps Challenge 2014 - България са Техническият университет – София и ПМГ „Академик Никола Обрешков“ - Бургас, наред с близо 100 локации в целия свят. Булсатком, като българска технологична компания, която инвестира в иновации и модерни технологии, ще бъде партньор на състезанието.

NASA International Space Apps Challenge е глобално състезание в стил "хакатон" (hackathon – hack marathon), което е насочено към талантливи програмисти, разработчици, инженери, технологични специалисти, дизайнери, изследователи, предприемачи и всички, които имат желание и мотивация да дадат своя принос в решаването на глобалните проблеми в света. Участие могат да вземат екипи от всички възрасти, ученици, студенти, професионалисти и експерти.

Предизвикателствата за решаване тази година ще са в контекст на областите „Образование” и „Данни”, и ще попадат в една от следните категории: роботика, космически технологии, пилотируеми космически кораби, глобални климатични промени, астероиди.

Екипите сами ще решават какви решения да разработят. Тези решения или приложения с отворен код могат да са на ниво концепция, прототип или завършено решение за пазарна реализация.

Регистрацията за участие е отворена за всички желаещи и на официалния сайт на състезанието:

http://spaceappschallenge.org/

Постиженията на българските екипи в NASA International Space Apps Challenge през миналата 2013 г. са повече от впечатляващи. На световните финали българското решение ChicksBook се нареди сред глобалните шест финалиста от 770 разработени проекта.

За допълнителна информация:

Младенка Джалова

0882 273131

deny.djalova@bulsat.com

Допълнителна информация за проекта NASA International Space Apps Challenge 2014 България:

д-р Милена Крумова

Ръководител на Space Apps Challenge – България

0899 283987

e-mail: nasaspaceappschallenge.bg@gmail.com

http://spaceappschallengebulgaria.eu/bg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор

10174920_10152733622819554_7826981866277

Остават само два дни до най-големият ХАКАТОН в света NASA Space Apps Challenge. Участвайте на 12-13 Април в ТУ-София и ПМГ Бургас. Регистрацията ще бъде отворена до 12 Април. Избере предизвикателство от зададените категории. Повече на http://spaceappschallengebulgaria.eu/bg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

На 12-13 април 2014г. Технически университет – София и ПМГ Бургас бяха организациите домакин на най-голямото състезание на НАСА за разработване на решения с отворен код Space Apps Challenge, в което България участва за втора поредна година. Регистрираните състезатели на състезанието в София бяха на 80, а разработените проекта 19. За другият одобрен град в България - Бургас се регистрираха над 45 състезатели като бяха разработени 12 проекта. Разработените проекти 2014г. са повече от впечатляващи. България направи една крачка напред спрямо миналата година, когато бяха разработени 24 проекта. Според гл.ас д-р Милена Крумова – ръководител на Space Apps България, състезанието е възможност за всички участници, които имат амбиция, вдъхновение и ентусиазъм да участват и да допринесат за решаването на глобалните проблеми засягащи живота на планетата Земя и на Космоса. Ценното на състезанието е възможността на хората по целия свят да си сътрудничат, да имат достъп до модерните технологии и ново знание като същевременно са технологичните иноватори на света. Поздравения за всички талантливи български екипи! На глобалните финали през май тази година шест български екипа ще представят страната!

Класираните проекти 2014г. от журито в София са проекта WED и LEAF-ZONE . WED (Weather Embedded Device) - мобилна метеорологична станция в категорията Best Use of Hardware и проекта LEAF-ZONE – приложение за определяне на влиянието на озона върху растенията в категорията Best Use of Data, а в категорията People`s choice хората гласуваха за проекта NASA-NEX-Climate-Changes – приложение за наблюдение на измененията на температурата през години и месеци, като се установяват климатичните изменения в съответната област.

WED (Weather Embedded Device) е мобилна метеорологична станция. Главната функция на която е да предоставя на своя потребител моментна информация за времевите условия навсякъде където има разположена такава станция. Това е възможно благодарение на приложения за Windows OS и Android OS. Чрез тях на карта се показват всички функциониращи устройства и потребителя може да си избере кое от тях да наблюдава. Идеята е да се създаде глобална мрежа, от колкото се може повече устройства, което ще позволи да се правят точни и локализирани измервания, които ще бъдат съхранявани и използвани за направата на статистика на климатичните промени и следене на глобалното затопляне. Устройството ще има няколко варианта, като себестойността на настоящата разработка е около 25 долара. В екипа разработил проекта WED участваха Евгени Събев, Борислав Филипов, Георги Велев, Мартин Куванджиев и Димитър Иванов.

LEAF-ZONE е приложение за получаване на информация в реално време влиянието на озоновия слой върху растенията и болестите върху тях. Озона причинява значителни щети върху растенията, повече отколкото всички други замърсители на въздуха комбинирани, включително увреждане на хранителни култури. Основната цел на проекта Leaf Zone е да се реши въпроса с не достатъчно информация за нивата на озон в околната среда. Приложението дава възможност на всеки, само с помощта на смартфон да измери замърсяването с озон на всяко растение като информацията за това се съхранява в база данни и допринася за развитието на глобалната база данни за растенията. Тази информация е достъпна до всеки и може да се използва с различна цел. Данните могат да се използват от изследователи, любители и за работа по научноизследователски проекти за опазването на околната среда и природата. В екипа разработил проекта LEAF-ZONE се включиха Павел Колев, Стоян Иванов, Валентин Янакиев, Владимир Загорски и Светозар Тосков.

Проекта NASA-NEX-Climate-Changes представлява Web приложение, достъпно и от мобилни устройства, базирано на реални и прогнозни температурни данни за периода 1950 – 2014г., обхващащи Съединените Американски Щати и събрани от NASA в dataset-а NEX-DCP30. На карта са изобразени области, в които са осъществени измерванията. Потребителят може да наблюдава измененията на температурите за различните години и съответните месеци, като така придобива представа за климатичните изменения в съответната област. При избиране на дадена област, се визуализира информация за нея (координати, средна температура, интервал на температурното изменение, година и месец на измерването). Така например може да се оцени влиянието на дадена фабрика върху климата – може да се изследва картина от преди нейното появяване и да се сравни с настоящата ситуация. Приложението е насочено към всички потребители, с интерес към температурните изменения – професионален или любителски. В бъдеще се предвижда да се увеличи обхватът на приложението, като се включи и Европа. Също така ще се добавят и допълнителни характеристики, като влажност на въздуха, атмосферно налягане и други. В екипа разработил проекта NASA-NEX-Climate-Changes участваха Любомир Цветков и Васил Ангелов.

post-6-0-07728800-1398673729_thumb.jpg

Снимка: Екипите победители в София

Класираните проекти от журито в Бургас са RAVEN и POCKET-GRAVITY. RAVEN представлява автономен робот, чертаещ карти с възможността да предава в реално време и да прави снимки с висока разделителна способност в категорията Best Use of Hardware и проекта POCKET-GRAVITY е мобилно приложение, което показва разликата между гравитационното ускорение на различни места на Земята в категорията Best Use of Data. В категорията People`s choice хората гласуваха за проекта BFU-ROVER - иновативен робот, който се контролира от безжична връзка.

Проекта RAVEN (robotic autonomic visualizing embedded network) представлява автономен робот, чертаещ карти с възможността да предава в реално време и да прави снимки с висока разделителна способност. Най-голямото предимство на робота е неговата функционалност. Робота може да бъде сглобяван и разглобяван изключително лесно, а реалната концепция е да има лесно сменящи се работни модули (т.е. отпред вместо модул за рязане може да бъде закрепен модул за спектрален анализ и т.н.). Конструкцията и електрониката на робота ще са подходящи за лесно прототипиране на модели в университети и училища и може да се използва с образователни цели. В екипа разработил проекта RAVEN участваха Ангел Петков, Мартин Куванджиев, Искрен Ванков, Иво Янев, Димитър Иванов, Константин Жлебинков.

Проекта POCKET-GRAVITY е мобилно приложение, което показва разликата между гравитационното ускорение на различни места на Земята. Гравитационните полета на земята се пременят постоянно. Тези промени са различни на различните места и не се усещат в ежедневния живот на хората. Колкото и да са незначителни те все пак влияят на чувствителни уреди и дори орбита на сателити и самолети. Pocket Gravity е решение на проблема с представянето на данните от различни измервателни уреди по света. Приложението представя лесен за използване интерфейс който предоставя ускорението и отклонението от средната сила за определени координати и опция за визуализацията им. Потребителят може да провери, какво е гравитационното ускорение близо до него или на зададено с координати място. Приложението има за цел да помогне на изследователите чрез предоставяне на данни за гравитационното ускорение на специфични места на Земята. Приложението POCKET-GRAVITY използва данни от мисиите на GOCE, GRACE и наземните данни. В екипа разработил проекта POCKET-GRAVITY се включиха Теофил Джамбазов, Добромир Господинов, Стамен Русинов, Николай Господинов, Александър Дойков.

Проекта BFU-ROVER е робот управляван от таблет или мобилен телефон, който работи в безжична мрежова среда. Хардуера е базиран на GHI Gadgeteer модули. Софтуера е програмиран с технологиите на Microsoft: .NET Framework и езика C#. Робота се контролира посредством IP и клиент-сървър комуникационни технологии. Използва се камера за визуализиране на образите на обектите, които робота наблюдава. Екипът разработи програмно обезпечаване, съдържащо: Gadgeteer Robot Project, Windows Store App и Windows Phone 8 App. В екипа разработил проекта BFU-ROVER се включиха Христо Христов, Георги Финудлов, Хасан Хасанов, Димитър Минчев и Стоян Узунов.

post-6-0-53593900-1398673741_thumb.jpg

Снимка: Екипите победители в Бургас

Успех на глобалните финали на българските екипи! Очакваме ги с нетърпение!

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Администратор
До 11-ти април всеки може да се регистрира за участие в международното състезание NASASpace Apps Challenge Състезанието ще се проведе на 11-12 април 2015 г. едновременно по целия свят

spaceapps2015-1.jpg

10 март 2015 г., София: Международното състезание ще се проведе на 11 и 12 април в повече от 130 града в света. То е насочено към разработване на технологични решения с отворен код за подобряването на живота на Земята и Космоса. У нас домакини на конкурса са София(Betahaus) и Бургас (Бургаски свободен унивиреситет), а Булсатком като иновативна и технологична компания ще бъде партньор на събитието.

Регистрацията за участие в „Space Apps Challenge“ ще бъде активна до 11 април т.г. за всички разработчици на софтуер, дизайнери, представители на научните среди, предприемачи и ентусиасти в България. Няма ограничения за участие.

В състезанието ще може да се участва и виртуално от всяка точка в България. Чрез използването на свободно достъпни данни, доставени чрез мисиите на НАСА и с помощта на съвременните технологии, участниците ще разработват решения на едно или повече от зададените предизвикателства, които ще бъдат обявени на 11 март. Те ще бъдат в една от следните категории - „Космическо пространство“, „Земя“, „Хора“ или „Роботи“.

Участниците ще могат да започнат своите разработки, индивидуално или в екип, веднага след обявяване на предизвикателствата на 11 март и ще разполагат с 48 часа на 11-12 април, за да изготвят и финализират проектите си, които може да са на ниво концепция, прототип или готово решение за пазарна реализация.

На финала местно жури ще определи най-добрите проекти, които ще се състезават на глобалните финали. В рамките на състезанието екипите ще получат награди и сертификати за своя принос към обществото и за развитието на технологиите.

България се включва в SpaceAppsChallengeза първи път през 2013г., когато постиженията на нашите екипи са впечатляващи. Регистрирани са 142 участника, а проектите са 24. На световните финали през същата година, българското решение ChicksBook е класирано сред глобалните шест финалисти от 770 разработени проекта, а проектът GhOST е сред най-добрите шест финалиста в категорията Best Mission Concept.През 2014г. на глобалните финали българският проект Leaf Zone е класиран от НАСА сред най-добрите пет проекта в света в категорията Best Use of Data. Очакванията от българските екипи през 2015г. са още по-високи.

Актуална информация за състезанието:

http://spaceappschallengebulgaria.eu/bg

https://2015.spaceappschallenge.org/

Facebook – NASA International Space Apps Challenge - Bulgaria

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

Българският проект Valkyrie спечели престижния хакатон на НАСА International Space Apps Challenge 2015 в категорията за най-добър хардуер ("Best use of hardware") с тяхната уникална разработка на 'умна' ръкавица! Победителите ще имат възможността да наблюдават на живо изстрелването на осмата мисия на SpaceX към МКС. Поздравления на победителите!
Повече информация за проекта вижте тук:

https://2015.spaceappschallenge.org/project/valkyrie/

Списание "Българска Наука" е медиен партньор и организатор в гр. Бургас на събитието NASA Space Apps Challenge - 2015.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Администратор

Повече от страхотно! Всички от екипа Valkyrie присъстваха на събитието на НАСА в Центъра Кенеди, Орландо, Флорида, САЩ (06 Декември 2015). Всички в България се радваме за техния успех! 
Уникално събитие за всички по света.

 

 
Liftoff of Orbital ATK CRS-4

Miss the launch or want to see it again? Watch as #Cygnus lifts off today at 4:44pm ET heading to the International Space Station. The cargo includes dozens of science and research investigations that will occur during Expeditions 45 and 46.At 6:10 a.m. on Wednesday, Dec. 9, the Cygnus spacecraft will catch up to the orbiting laboratory. NASA crew members Kjell Lindgren and Scott Kelly will use the station's Canadarm2 robotic arm to reach out and capture Cygnus. Follow the latest updates: http://www.nasa.gov/orbitalatk

Posted by

NASA - National Aeronautics and Space Administration

on Sunday, December 6, 2015

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...